Friday, September 20, 2024
Home » Αντιπροσωπία του Υφυπουργείου Έρευνας στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα

Αντιπροσωπία του Υφυπουργείου Έρευνας στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα

0 comments

Ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας Γ. Κωμοδρόμος σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υψηλού αντίκτυπου.

Αντιπροσωπία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Διευθυντή κ. Γιώργο Κωμοδρόμο, συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που διοργανώθηκε στη Βουδαπέστη στις 16-17 Σεπτεμβρίου από την Ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η σημασία για την Ευρώπη να παραμείνει πρωτοπόρος στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, στόχος που συνδέεται με τις πρόσφατα δημοσιευμένες εκθέσεις των Enrico Letta και Mario Draghi σε σχέση με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι των κρατών μελών αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε καίρια ζητήματα που θα διασφαλίσουν την εξέλιξη και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ευρώπη.

Η σύνοδος της ολομέλειας στις 16 Σεπτεμβρίου επικεντρώθηκε στη συζήτηση των παραμέτρων της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού πτυχίου, με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου το πρώτος μέρος της συζήτησης ήταν αφιερωμένο στο θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στην έρευνα και την καινοτομία, με έμφαση στη μείωση του κατακερματισμού στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής Ferenc Krausz μοιράστηκε τις απόψεις του με τους συμμετέχοντες πριν από την έναρξη των επίσημων συζητήσεων.

Το υπόλοιπο μέρος της ολομέλειας ήταν αφιερωμένο στη συμβολή της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ο Αν. Γενικός Διευθυντής κ. Κωμοδρόμος στη δική του παρέμβασή του για την υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας αναφέρθηκε στην ανάγκη για επέκταση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος-πλαισίου Ορίζοντας Ευρώπη, για την επιτυχή εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υψηλού αντίκτυπου.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισορροπιών στη χρηματοδότηση της Ε&Κ μεταξύ των κρατών μελών μέσω της ενίσχυσης, και στο επόμενο «πρόγραμμα-πλαίσιο» των προγραμμάτων «διεύρυνσης». Σε σχέση με το θέμα της ελευθερίας στην έρευνα, τόνισε την ανάγκη για αυτονομία από εξωτερικές πιέσεις είτε πολιτικές, είτε κοινωνικές, είτε οικονομικές, ενώ ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης για την εποπτεία της προστασίας της ελευθερίας στην έρευνα.

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More