Friday, September 20, 2024
Home » Τι ακολουθεί μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Πότε αποχωρεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Πότε αποχωρεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

0 comments

Η επόμενη μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που συνήλθε ως Συμβούλιο, αφήνει ένα τεράστιο κενό στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την τελευταία σελίδα της απόφασης του Δικαστηρίου σελ 209, «αυτή θα πρέπει να κοινοποιηθεί αμέσως στην αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις δέουσες ενέργειες συμφώνως προς την απόφαση και κατ’ ακολουθίαν του εδαφίου (4) της όγδοης παραγράφου του άρθρου 153 του Συντάγματος».

Το εδάφιο αυτό αναφέρει:

(4) H απόφασις του συμβουλίου λαμβανομένη κατά πλειοψηφίαν είναι δεσμευτική δια τον Πρόεδρον και τον Aντιπροέδρον της Δημοκρατίας, οίτινες προβαίνουν από κοινού εις τας δεούσας ενεργείας συμφώνως προς την απόφασιν ταύτην.

Όπως ανέφεραν νομικοί στο philenews, τώρα η απόφαση του Συμβουλίου πρέπει να διαβιβαστεί αυθημερόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος βρίσκεται στην Αθήνα και επιστρέφει την Παρασκευή.

Θα πρέπει αμέσως με την επιστροφή του, να ετοιμάσει έγγραφο στο οποίο να αναφέρεται ότι «ενόψει της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου παύεται από τη θέση του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας».

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ, δηλαδή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του, μόλις δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, η πράξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη που ενδεχομένως να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Μόνο τότε αποχωρεί από τα καθήκοντά του ο Γενικός Ελεγκτής εκτός και αν ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να φύγει από σήμερα. Όπως μας εξηγήθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απλώς επικυρώνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάζοντας σφραγίδα στην πράξη απόλυσηςτου Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο κ. Μιχαηλίδης θα αποχωρήσει από σήμερα από τη θέση του, χωρίς να αναμένει την τυπική πράξη δημοσίευσης της απόλυσής του.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι τόνιζαν επίσης, ότι τα επόμενα βήματα που έχει στα χέρια του ο κ. Μιχαηλίδης, είναι η προσφυγή στο ΕΔΑΔ. Ωστόσο, προσφυγή στο ΕΔΑΔ δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση επί της ουσίας, παρά μόνο να αποφασίσει αποζημιώσεις εν κριθεί ότι υπήρξε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει, δηλαδή, να πείσει το Δικαστήριο ότι με την απόφαση σήμερα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Αυτό αντιλαμβανόμαστε, θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά από τους νομικούς του συμβούλους, ώστε τυχόν προσφυγή να έχει νομικό υπόβαθρο και προοπτική επιτυχία

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More