Friday, September 20, 2024
Home » Τρεις φόρμουλες από Τ/κ νομικό για το περιουσιακό στα κατεχόμενα

Τρεις φόρμουλες από Τ/κ νομικό για το περιουσιακό στα κατεχόμενα

0 comments

Τρεις φόρμουλες από Τ/κ νομικό για το περιουσιακό στα κατεχόμενα – Ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα στο ζήτημα έχουν προκληθεί από την πολιτική της ε/κ πλευράς

Τρεις φόρμουλες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στο περιουσιακό πρότεινε ο τ/κ δικηγόρος Μουράτ ΜετίνΧακκί, ισχυριζόμενος ότι τα προβλήματα στο ζήτημα έχουν προκληθεί από την πολιτική της ε/κ πλευράς.

Advertisement

Σύμφωνα με τη Κίπρις, ο κ. Χακκί θεωρεί ως πρώτο σημείο πως οι χρήστες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαδικασία ώστε ο υφιστάμενος χρήστης της περιουσίας για την οποία θα αιτηθεί ο Ε/κ (νόμιμος ιδιοκτήτης) στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», να γίνει μέσω της «επιτροπής» μέρος της διαδικασίας. Έτσι, πρόσθεσε, θ’ αναλάβει ο χρήστης τις ευθύνες του ανάλογα με τα συμφέροντά του και θα μειωθεί και το κόστος για το ψευδοκράτος στην αποζημίωση προς τον Ε/κ

Ως δεύτερο σημείο ο κ. Χακκί πρότεινε να καταργηθεί η απαίτηση του ενοικιαστή από το ψευδοκράτος. Υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει νομική ρύθμιση αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα για στρατιωτικές ζώνες ή κενές, αδρανείς εκτάσεις που δεν είναι υπό τον έλεγχο κανενός, ο κ. Χακκί είπε ότι εάν τροποποιηθεί ο «νόμος» και αφαιρεθεί η προϋπόθεση του να είναι μισθωτής από το «κράτος» ο χρήστης αυτής της περιουσίας, ντόπιοι ή ξένοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν το ακίνητο που επιθυμούν σε συμφωνία με τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη πριν από το 1974. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αποκτήσει έγκυρο τίτλο ιδιοκτησίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο νέος χρήστης, πρόσθεσε.

Ως τρίτο πυλώνα της πρότασής του, ο Τ/κ δικηγόρος προέβαλλε την επιβολή φόρου επικαλούμενος τον «φόρο κεφαλαιουχικών κερδών» στην Αγγλία και τη ΚΔ ενώ στην Τουρκία ονομάζεται «φόρος ενοικίου». «Σε αυτό το σύστημα, για το εισόδημα που αποκτάται από την ημερομηνία μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων στο όνομα ενός προσώπου μέχρι τη στιγμή της πώλησης, εισπράττεται ένας ορισμένος συντελεστής φόρου στα κέρδη». Αυτός ο φόρος μπορεί να αποτελεί οικονομικό πόρο για τη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Χακκί μιλούσε σε πάνελ που διοργάνωσε το τ/κ επιμελητήριο πολιτικών μηχανικών μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις συλλήψεις για το περιουσιακό στις ελεγχόμενος από την ΚΔ περιοχές και τις επιπτώσεις στον τομέα αυτό στο ψευδοκράτος με τίτλο «Η επιρροή της κρίσης των περιουσιών, στον κατασκευαστικό τομέα» .

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο κ. Χακκί παρακολουθεί στενά το ΕΔΑΔ και τις αποφάσεις του για το περιουσιακό και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μια πολιτική πρωτοβουλία με στόχο την «κατάρρευση της τ/κ οικονομίας».

Μαζί με τον κ. Χακκί μίλησαν ο τ/κ ακαδημαϊκός Αχμέτ Σοζέν, ο Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν, πρώην Πρέσβης της Τουρκίας και εκ των ιδρυτών της «επιτροπής», η τ/κ ακαδημαϊκός Ιπέκ Μπορμάν και ο Οζάλπ Ναϊλέρ, τ/κ πολιτικός μηχανικός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More