Friday, September 20, 2024
Home » Στη Βουλή η διόρθωση στρεβλώσεων στο συνταξιοδοτικό

Στη Βουλή η διόρθωση στρεβλώσεων στο συνταξιοδοτικό

0 comments

Πριν από το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να αρθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στο νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύντομα, το σχετικό νομοθέτημα, το οποίο περιλαμβάνει 12 αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου που υιοθετήθηκε το 2022, αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο της Βουλής.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, με το νομοθέτημα πιστεύεται ότι θα επέλθει εξορθολογισμός των στρεβλώσεων και η επίλυση πρακτικών ζητημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του νόμου. Μεταξύ άλλων επιχειρείται να αρθεί η στρέβλωση που δημιουργείται κατά τον υπολογισμό της ετήσιας σύνταξης, στην περίπτωση που η αναπροσαρμογή του μέσου όρου των ακαθάριστων ετήσιων συντάξιμων απολαβών με βάση την αξία της ασφαλιστικής μονάδας, υπερβαίνει τις ετήσιες συντάξιμες απολαβές του.

Επίσης, παρέχεται η ευχέρεια στονΓενικό Λογιστή να αποφασίζει, για κάθε περίπτωση, ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, στην περίπτωση κατά την οποία για μία ή περισσότερες περιόδους συντάξιμης υπηρεσίας δεν υπάρχουν διαθέσιμα μηνιαία μισθοδοτικά στοιχεία και να διαλαμβάνει την αναπροσαρμογή του εφάπαξ ποσού που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σε περίπτωση οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικά, οι δώδεκα αλλαγές που επέρχονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

– Τροποποίηση άρθρου 9 για ρύθμιση ζητημάτων που αφορά υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επιλέγουν να ενταχθούν στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων και είχαν συνάψει δάνειο από το οικείο κατά περίπτωση Ταμείο Προνοίας.

– Τροποποίηση του άρθρου 9(1) και αναδιατύπωση των άρθρων 7, 12, και 15, ούτως ώστε να διαλαμβάνει ότι τα οφειλόμενα ποσά προς τα μέλη του Σχεδίου θα επιστρέφονται άμεσα κι όχι κατά την αφυπηρέτησή τους. Η συγκεκριμένη πρόνοια αφορά τόσο υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αποχώρησαν από το Ταμείο Προνοίας τους για να ενταχθούν στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων, όσο και τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου του δημόσιου τομέα που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο, για τους οποίους, μετά από τους αναδρομικούς υπολογισμούς για τη συνολική συντάξιμη υπηρεσία τους, προκύπτει επιστροφή ποσού.

– Τροποποίηση άρθρου 17, ώστε να επιτρέπεται η επένδυση των περιουσιακών στοιχείων του Ειδικού Ταμείου και σε κρατικά αξιόγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι ενός προκαθορισμένου ανώτατου ποσού.

– Τροποποίηση του άρθρου 19, ούτως ώστε να θεσμοθετηθεί η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού του Ειδικού Ταμείου, ώστε να υποβάλλεται από τον Υπουργό Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και μετά στη Βουλή για ψήφιση.

– Προσθήκη επιφύλαξης έτσι ώστε κατά τις περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης η σύνταξη και το εφάπαξ ποσό να αυξάνονται κατά οποιοδήποτε ποσοστό μεταξύ της ημερομηνίας πρόωρης αφυπηρέτησης και της ημερομηνίας καταβολής τους.

– Προσθήκη νέου άρθρου για αυστηρότερες ποινές σε Οργανισμούς που παραλείπουν να μεταφέρουν στο Ειδικό Ταμείο τα νενομισμένα από τη νομοθεσία ποσά.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει την εισήγηση των κρατικών οργανώσεων για αύξηση των 36 μηνιαίων ισόποσων δόσεων σε 60 που καθίστανται καταβλητέες από τους εργοδοτούμενους που έχουν ενταχθεί /ή θα ενταχθούν στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων, καθώς έκρινε ότι οι 36 δόσεις αποτελούν επαρκές χρονικό διάστημα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More