Thursday, September 19, 2024
Home » Κυπριακό: Κανένα σημάδι για  Τριμερή

Κυπριακό: Κανένα σημάδι για  Τριμερή

0 comments

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ ετοιμάζονται για το ταξίδι τους προς τη Νέα Υόρκη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι πραγματοποίησης μια τριμερούς συνάντησης. Η άρνηση της τουρκικής πλευράς περιορίζει τις επαφές σε διμερές επίπεδο.

Κατά τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, μια ακόμα προσπάθεια για να πετύχει μια τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πλέον ξεκάθαρο πωςδύσκολα θα επιτευχθεί μια συμφωνία για τριμερή συνάντηση μεταξύ Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ. Η τουρκική πλευρά φροντίζει εξάλλου να προβάλλει την συνεχώς την άρνησή της για μια Τριμερή.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου(«υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος) δήλωσε στο κανάλι Μπενγκού (πηγή ΓΤΠ) πως δεν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν τριμερείς συνομιλίες, ούτε θα υπάρξει διάλογος. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου ότι λέχθηκε πως είχαν συμφωνήσει σε μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και «διαχωρίζουν το θέμα από την ουσία του και το κάνουν να φαίνεται σαν να έχουν μείνει τα μέρη στο Κραν Μοντάνα».

«Είναι προϊόν ψευδούς προπαγάνδας των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων». Εξέφρασε δε την προσωπική του πρόβλεψη ότι «δεν θα υπάρξει τριμερής αλλά συνάντηση 4+1, τα δύο μέρη, οι μητέρες πατρίδες και ο ΓΓ του ΟΗΕ». Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «για να μην αναδείξουμε ψευδή προπαγάνδα ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, διότι δεν υπάρχει τέτοιο αποτέλεσμα όπως η ομοσπονδιακή εταιρική σχέση. Έχει θαφτεί στην ιστορία».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιο νέο μήνυμα της τουρκοκυπριακής πλευράς προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι έχει δοθεί το μήνυμα εδώ και δύο χρόνια, με την ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση. «Δώσαμε τα ίδια μηνύματα στον Γενικό Γραμματέα εκεί και ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει πού βρισκόμαστε. Τώρα το πρόβλημα δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας, το πρόβλημα είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αλλά τελικά, συνέχισε, τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι ο Γενικός Γραμματέας είναι αυτοί που καθορίζουν το γεγονός.

Στο μεταξύ, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Μιχαήλ, μιλώντας σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε πως η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και η σημασία της τόσο στη διατήρηση της εκεχειρίας στο νησί όσο και στο πλαίσιο της περιφερειακής σταθερότητας, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, υπογράμμισε, ανέφερε ωστόσο ότι η επιτυχία της κινδυνεύει σήμερα «λόγω της αποδοχής τετελεσμένων επί του εδάφους».

Η κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων μέσω πρωτοβουλιών, όπως το Action for Peacekeeping και η Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη. Είπε ότι η Κύπρος ως η χώρα υποδοχής μίας από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα της διατήρησης μιας δύναμης των ΗΕ που εμποδίζει την επανέναρξη συγκρούσεων, ιδιαίτερα απέναντι στις συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις.

«Η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία άνω του ενός τρίτου της κυπριακής επικράτειας και οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζουν αυτήν την αναγκαιότητα» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η σημασία της τόσο στη διατήρηση της εκεχειρίας στο νησί όσο και στο πλαίσιο της περιφερειακής σταθερότητας, έχει αποδειχθεί διαχρονικά.

«Η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως συμφωνήθηκε από τη Κυπριακή Δημοκρατία, αποσκοπεί στην υποστήριξη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην προστασία από την εδραίωση των αποτελεσμάτων της επιθετικότητας, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες» συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη ότι «η επιτυχία αυτής της αποστολής κινδυνεύει σήμερα λόγω της αποδοχής τετελεσμένων επί του εδάφους». Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι η αμεροληψία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων μεταφράζεται σε προσήλωση στις αρχές του Χάρτη, στην ικανότητα να διακρίνει κανείς το θύμα από τον επιτιθέμενο, καθώς και στον τερματισμό οποιασδήποτε προσπάθειας παρέμβασης στο καθεστώς και την ανάπτυξη των δυνάμεων, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι η διαφανής και ειλικρινής συνεργασία με το κράτος υποδοχής αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

ΔΗΣΥ: Πρώτη συνεδρία της ομάδας Κυπριακού

Συνεδρίασε χθες, στην παρουσία της Αννίτας Δημητρίου, η Συμβουλευτική Ομάδα Κυπριακού του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, κατά τη συνεδρία έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό πρόβλημα και την προσπάθεια διάρρηξης του υφιστάμενου αδιεξόδου, ενόψει της επικείμενης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και των επαφών του ΠτΔ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «πέραν της διαπίστωσης ότι η παράταση του υφιστάμενου αδιεξόδου ελαχιστοποιεί τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την μελλοντική ασφάλεια και ευημερία Ε/κ και Τ/κ, καθώς και ότι κύριος υπαίτιος του υφιστάμενου αδιεξόδου είναι η Τουρκία και οι αδιάλλακτες θέσεις που προβάλλει, τονίστηκε η ανάγκη όπως οι προσπάθειες της δικής μας πλευράς επικεντρωθούν στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού».

Τέλος ο ΔΗΣΥ επιθυμεί να επαναλάβει εκ νέου την προσήλωση του, στην εθνική προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο συμφωνημένο πλαίσιο, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More