Thursday, September 19, 2024
Home » Η Βουλή στέλνει πίσω στο ΥΠΟΙΚ την αύξηση του φόρου στο στοίχημα – Επιφυλάξεις για πιθανές κρατικές ενισχύσεις

Η Βουλή στέλνει πίσω στο ΥΠΟΙΚ την αύξηση του φόρου στο στοίχημα – Επιφυλάξεις για πιθανές κρατικές ενισχύσεις

0 comments

Μπλόκο στήνουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται το ποσοστό των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που θα καταβάλλεται από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ και τα ποδοσφαιρικά σωματεία, από 1,5% στο 3%, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση των χρεών των σωματείων προς το κράτος.

Το ΑΚΕΛ ζητά απόσυρση του νομοσχέδιου, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο δεν θα προχωρήσει ενώ ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως θα στηρίξουν το νομοσχέδιο νοούμενου ότι τα σωματεία πληρώνουν τις οφειλές που έχουν ήδη στον φόρο. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο καθώς είναι απαράδεκτο ενώ αποτελεί βιασμό της χρηστής διοίκησης. Ο επίσης βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, έκανε λόγο για καραμπινάτη κρατική ενίσχυση και για ρουσφετολογικό νομοσχέδιο. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν θα προχωρήσει, τονίζοντας πως οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούρφιος Κουλλάς είπε πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να μετατραπεί σε επένδυση αθλητισμό και όχι εξόφληση οφειλών.

Αποκάλυψη Εφόρου

Αποκάλυψη από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου στη Βουλή σε σχέση με το τελευταίο Σχεδίου Αποπληρωμής των Οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων. Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του νομοσχέδιου με το οποίο αυξάνεται το ποσοστό των καθαρών αποδοχών, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με το Σχέδιο.

Όπως είπε, στο Σχέδιο ενέχονται στοιχεία κρατικής εγγύησης και των όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας την ανάγκη συμπερίληψης ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρξουν σχέδιο για εξόφληση των οφειλών. Σύμφωνα με την Έφορο και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοια σχέδια αλλά εκ του αποτελέσματος διαφάνηκε πως εφαρμόζονταν σωστά με αποτέλεσμα να συσσωρευθούνε χρέη από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ύψους €35 εκατ. «Μέσα από τη διαδικασία της φορολογίας οι πόροι είναι κρατικοί, από εδώ ξεκινούν τα στοιχεία αξιολόγησης των στοιχείων για κρατικές ενισχύσεις» σημείωσε. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, ο φορολογικός διακανονισμός στα πλαίσια των κρατικών ενισχύσεων είναι δυνατό, δεδομένου ότι ο διακανονισμός γίνετε με επιχειρήματα, επισημαίνοντας ότι θα είναι ο καλύτερος αυτός να μην είναι δυσανάλογος».

Όπως, είπε η κ. Μιχαηλίδου, εάν μια ομάδα που πήγε στην Ευρώπη και έλαβε €30 εκατ., θα πρέπει να περιμένει το Κράτος 14 χρόνια για να εξοφλήσει τις οφειλές του, όπως προβλέπει το σχέδιο. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα της ανοχής, προσθέτοντας πως « στην ΕΕ υπήρχαν υποθέσεις με Ολυμπιακές Αερογραμμές αντί να πάρει αποτελεσματικά μέτρα ή ανοχή τους ήταν μεγάλη». Επιπρόσθετα, σημείωσε, πως η 14 χρόνη περίοδος αποπληρωμής των οφειλών μπορεί να θεωρείται και κρατική ενίσχυση, τονίζοντας πως θα πρέπει να περιληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες . Η Έφορος διερωτήθηκε εάν ένας πιστωτής θα έκανε διακανονισμό με τα σωματεία χωρίς να γίνεται οικονομικός έλεγχος. «Ενέχονται στοιχεία κρατικής εγγύησης και τους όρους των κανόνων ΕΕ και το ζήτημα τι ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρξουν σχέδιο, για να αποπληρωθούν, Το σχέδιο να μην είναι αποκλειστικά για κάποια σωματεία» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το τελευταίο δημοσίευμα του «Φ» με το οποίο το Κράτοςέδωσε νέο συγχωροχάρτι στα σωματεία δίνοντας τους βεβαίωση πως συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του τελευταίου σχεδίου, το Γραφείο της Εφόρου έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών κατά πόσο το τελευταίο σχέδιο ενέχει στοιχεία κρατικών ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο ακόμη να λάβει απάντηση. Καταλήγοντας η Έφορος είπε πως τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών της έστειλε επιστολή αναφορικά με το σχέδιο αποπληρωμής, επισημαίνοντας πως η απάντηση που δόθηκε πιθανόν να ενέχονται στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και να περιληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες. Ενώπιον της Επιτροπής η Έφορος, είπε, πως θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων και διερωτήθηκε εάν γίνεται έλεγχος από ΚΟΑ . Διερωτήθηκε επίσης εάν το Τμήμα Φορολογίας έκανε και άλλους διακανονισμούς σε άλλους πολίτες .

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More