Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε δηλώσεις σχετικά με τη σημασία αυτής της ημέρας, επισημαίνοντας τη διαρκή συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην ελληνική ιστορία και την ταυτότητα του έθνους.
Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι η μνήμη της γενοκτονίας και των θυσιασθέντων Μικρασιατών παραμένει ζωντανή, τονίζοντας ότι η τραγωδία που υπέστησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας διαμόρφωσε ένα καθοριστικό κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της χώρας. Οι Έλληνες πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Κρήτη μετά το 1922, συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πρόοδο του νησιού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, «η αρχοντιά και η αίγλη των Μικρασιατών παραμένει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων».
Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, που είχε ως αποτέλεσμα τη βίαιη εκδίωξη των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανούς έκτασης. Παρ’ όλα αυτά, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν έπαψαν να διατηρούν την πολιτισμική και εθνική τους ταυτότητα, παρά τις αντιξοότητες. Η συμβολή τους στη διατήρηση της εθνικής συνοχής και την πολιτισμική ανάπτυξη της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, υπήρξε ανεκτίμητη.
Ο κ. Αρναουτάκης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, εξέφρασε τη βαθιά τιμή και σεβασμό προς τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τονίζοντας ότι ο ηρωισμός και το θάρρος που επέδειξαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας απέναντι στις καταστροφές και τα δεινά, αποτελούν παράδειγμα αντοχής και πίστης για τις επόμενες γενιές.
Cityhub – Το newsletter της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter του Cityhub για να λαμβάνεις στο inbox σου όλες τις σημαντικές εξελίξεις από τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας. ΕΓΓΡΑΦΗ
Στη μνήμη των θυμάτων, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ η ιστορική μνήμη παραμένει άσβεστη, όπως και η προσφορά των Μικρασιατών στην ελληνική κοινωνία.
Πηγή: To Vima