Friday, September 20, 2024
Home » Φωνάζει ο Οδυσσέας για €575.955 που κακώς πήραν τα κόμματα – Κωφεύουν Βουλή, Κυβέρνηση, Νομική Υπηρεσία

Φωνάζει ο Οδυσσέας για €575.955 που κακώς πήραν τα κόμματα – Κωφεύουν Βουλή, Κυβέρνηση, Νομική Υπηρεσία

0 comments

Τα κόμματα τα οποία συχνά πυκνά τσακώνονται με την εκάστοτε κυβέρνηση ως προς το κατά πόσο εμπλέκονται στις αρμοδιότητές της εκτελεστικής εξουσίας, ξαφνικά δηλώνουν αναρμόδια να ανακτήσουν €575.955 που δόθηκαν σε τρία κόμματα να τα δικαιούνται, από τη στιγμή κατά την οποία στις βουλευτικές εκλογές του 2021 έλαβαν εισφορά ωσάν να είχαν εξασφαλισμένα τα αυξημένα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Έκτοτε φωνάζει ο Γενικός Ελεγκτής να επιστραφούν τα χρήματα αλλά, Βουλή, υπουργείο Οικονομικών και Νομική Υπηρεσία, ζητούν ο ένας από τον άλλο να εισπράξει αυτός τα χρήματα, με τους ίδιους να δηλώνουν αναρμόδιοι ή να μασούν τα λόγια τους.

Κάποια στιγμή το θέμα έφτασε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Να τι έγινε. Όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, το Κοινοβούλιο ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ζήτησε από τη Βουλή να ανακτήσει τα χρήματα, ότι «δεν έχει την αρμοδιότητα να προβεί στη ρύθμιση».

Περαιτέρω ενημέρωσε το υπουργείο, ότι «το θέμα τέθηκε και συζητήθηκε και στη Σύσκεψη Αρχηγών των κομμάτων και ότι, από τη διεξαχθείσα συζήτηση κρίθηκε, μεταξύ άλλων, «ότι ζητήματα της πρακτικής εφαρμογής της οικείας νομοθεσίας δεν αποτελούν αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας, αλλά της εκτελεστικής»

Οι αρχηγοί έκριναν ότι «το ζήτημα άπτεται δημοσίου χρήματος για το οποίο η Βουλή συνταγματικά κωλύεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι «εν κατακλείδι και σύμφωνα με το πνεύμα της συζήτησης του ευρύτερου θέματος από τη Σύσκεψη κρίνεται ότι: «Η Βουλή στο παρόν στάδιο δεν έχει νομικό έρεισμα και δεν καλύπτεται νομικά ούτε από το γράμμα του οικείου νόμου να προβεί σε επαναϋπολογισμό των δοθέντων, σύμφωνα με τα πιο πάνω, ποσών και να απαιτήσει επιστροφή καταβληθέντων ποσών και/ή να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο όλο θέμα..».

Σημειώνεται, πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στη γνωμάτευσή του, ημερ. 27.7.2021, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «….τα πολιτικά κόμματα τα οποία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021, έχασαν τη θέση τους στη Βουλή και έπαψαν να είναι κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν είναι δικαιούχοι της τακτικής χρηματοδότησης. Σε αντίθεση πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν εισέλθει στη Βουλή για πρώτη φορά, δικαιούνται στη βάση του Νόμου να λάβουν μέρος της τακτικής χρηματοδότησης». Καταλήγοντας, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι «μετά τις εκλογές Μαΐου 2021 πρέπει να γίνει επαναϋπολογισμός των ποσών που δικαιούνται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της νέας Βουλής έτσι ώστε να ικανοποιείται το γράμμα του Νόμου».

Ύστερα από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής ήγειρε εκ νέου το θέμα στη Βουλή, ώστε το Σώμα να κινήσει τις διαδικασίες ανάκτησης των χρημάτων αλλά εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι «έριχνε αυγά στον τοίχο».

Το υπουργείο Οικονομικών κλώτσησε τη μπάλα προς τον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας τη λήψη νομικών μέτρων για διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας επιπλέον και καθοδήγηση για τις μετέπειτα ενέργειες κατά κομμάτων.

Σε επιστολή του ημερ. 14.4.2022, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι θεωρεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται στη λήψη μέτρων εναντίον των κομμάτων, εφόσον ο ίδιος ο οικονομικός φορέας (στην προκειμένη περίπτωση η Βουλή), είναι υπεύθυνος για την ορθή διαχείριση και διανομή του και ο ίδιος ο οικονομικός φορέας (δηλαδή η Βουλή), θα μπορούσε να προχωρήσει με ενέργειες ώστε η διαφορά να επιστραφεί και να ανακατανεμηθεί στα κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More