Friday, September 20, 2024
Home » «Όχι» συντεχνιών στην πρόταση για τη ξενοδοχειακή  βιομηχανία  

«Όχι» συντεχνιών στην πρόταση για τη ξενοδοχειακή  βιομηχανία  

0 comments

Απορρίφθηκε πριν από λίγο από τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ η μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία με ανοιχτό έτσι το ενδεχόμενο εργατικής κρίσης στον κλάδο.

Οι συντεχνίες εξέτασαν την πρόταση σε χωριστές συνεδριάσεις των συλλογικών τους οργάνων, κρίνοντας την αμφότερες μη ικανοποιητική. «Δυστυχώς η μεσολαβητική πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων απέχει σημαντικά από αυτούς τους στόχους και ως εκ τούτου το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ καλώντας το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων να κηρύξει αδιέξοδο άμεσα.

Σε δική της ανακοίνωση η ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ αναφέρει επίσης πως το γενικό της συμβούλιο αποφάσισε να μην αποδεχτεί τη μεσολαβητική πρόταση ζητώντας από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων να αναθεωρήσει την πρόταση, στη βάση του άτυπου εγγράφου που όπως υποστηρίζεται διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα. Και οι δύο συντεχνίες πλέον προειδοποιούν με λήψη απεργιακών μέτρων σε περίτπωση που οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν δεν είναι ικανοποιητικές όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης η οποία έληξε στο τέλος του 2023.

Οι λόγοι απόρριψης

Οι δύο συντεχνίες αναφέρονται αναλυτικά στους λόγους απόρριψης της πρότασης που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Όπως υποστηρίζει η ΣΕΚ κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν διαμορφώθηκε μια άτυπη πρόταση, η οποία δημιουργούσε προϋποθέσεις για θετική κατάληξη. Αλλά όπως προσθέτει η συντεχνία «η τελική μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου, ωστόσο, διαφοροποιείται από το άτυπο έγγραφο που συντάχθηκε, ως εκ τούτου το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να την αποδεχτεί». Ενόψει τούτου η ΣΕΚ ζητά από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας να αναθεωρήσει την πρόταση, στη βάση του άτυπου εγγράφου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα.

Από πλευράς της η ΣΥΞΚΑ –ΠΕΟ αναφέρει τα εξής: «Συνήλθε σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ –ΠΕΟ για να μελετήσει την μεσολαβητική πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το Δ.Σ. σημειώνει ότι κατά τις διαπραγματεύσεις από πλευράς της διαπραγματευτικής ομάδας επιδείχθηκε καλή θέληση και ευελιξία σε σχέση με τις αρχικές θέσεις με στόχο την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας η οποία να βάζει φρένο στα φαινόμενα απορρύθμισης, μη εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης και να αποδίδει αυτό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία από την ανάπτυξη του τομέα. Δυστυχώς η μεσολαβητική πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων απέχει σημαντικά από αυτούς τους στόχους και ως εκ τούτου το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη της. Συγκεκριμένα:

►Απουσιάζουν δικλίδες έτσι που το όποιο αποτέλεσμα από την ανανέωση της σύμβασης να εφαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

►Τίθενται όροι και προϋποθέσεις σε ότι αφορά την ένταξη του 13ου στους κανονισμούς που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση των κλιμάκων μισθοδοσίας όπως αυτές υπάρχουν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

►Δεν προβλέπεται σε ικανοποιητικό βαθμό επαναφορά των ωφελημάτων που είχαν μειωθεί στα πλαίσια της ειδικής συμφωνίας και έληξε το 2016.

►Οι προτεινόμενες αυξήσεις σε συνάρτηση με την διάρκεια της σύμβασης είναι επίσης προβληματικό στοιχείο.

►Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της συλλογικής συμβάσης του κλάδου και διαιώνιση των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων.

Το Δ.Σ θεωρεί ότι με την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων οφείλει να κηρύξει αδιέξοδο άμεσα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους από την λήψη απεργιακών μέτρων. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Γραμματεία της Συντεχνίας για τις περαιτέρω ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε ενότητα με στόχο την διασφάλιση της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More