Friday, September 20, 2024
Home » Η ζυγαριά γέρνει προς απόρριψη της πρότασης για συμφωνία στα ξενοδοχεία

Η ζυγαριά γέρνει προς απόρριψη της πρότασης για συμφωνία στα ξενοδοχεία

0 comments

Το σενάριο που έγραψε χθες ο «Φ» για την ανάγκη παρέμβασης του Υπουργού Εργασίας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία φαίνεται πλέον να επικρατεί, καθώς η μεσολαβητική πρόταση που κατατέθηκε την Πέμπτη προς αυτήν την κατεύθυνση οδεύει προς απόρριψη από μερίδα των εμπλεκόμενων μερών.

Χθες η συντεχνία ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ έκανε πιο σαφείς τις ενστάσεις που διατηρεί σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, ενώ ως γνωστόν και από πλευράς ξενοδόχων διατηρούνται επιφυλάξεις για σημεία της πρότασης. Πρόταση που όπως γράψαμε προβλέπει συνοπτικά αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων στον κλάδο, διασφάλιση της καταβολής του 13ου μισθού σε όλους όσους εργάζονται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία με την εισαγωγή πρόνοιας σε σχετικούς κανονισμούς που αφορούν τον κλάδο και ανανέωση της σύμβασης που έληξε πέρσι έως το τέλος του 2028.

Η βαλίτσα πάντως όσον αφορά εξελίξεις επί τους θέματος δεν αναμένεται να πάει μακριά, καθώς νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται αποφάσεις τουλάχιστον από πλευράς του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος σε χωριστές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των συντεχνιών ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, αλλά και της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ με στόχο να υπάρξουν τελικές τοποθετήσεις για αποδοχή ή απόρριψη της. Σε αντίθεση, πάντως, με την ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ η ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ είναι πιο συγκρατημένη στις έως τώρα δημόσιες παρεμβάσεις της. Όπως, όμως αναφέρθηκε από πλευράς ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ο επικεφαλής της επανέλαβε και χθες πως αρκετά θέματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση «δεν μας αφήνουν περιθώρια ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο συνολικό πακέτο της μεσολαβητικής πρότασης», καταγράφοντας εκ νέου την απουσία από την πρόταση διασφαλίσεων ότι η συλλογική σύμβαση θα εφαρμόζεται από όλο τον κλάδο.

Σε ανάρτηση δε της ΠΕΟ φιλοξενούνται δηλώσεις του γ.γ. της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Νεόφυτου Ττιμηνή με τις οποίες σημειώνει πως εκ πρώτης όψεως η πρόταση δεν ικανοποιεί την συνδικαλιστική πλευρά. «Περιέχει στοιχεία τα οποία απέχουν πολύ από το να γίνουν αποδεκτά από τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα το ύψος των αυξήσεων και η χρονική διάρκεια (5 χρόνια) της σύμβασης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που είχαν υποβληθεί ενώ παράλληλα δεν διευκρινίζεται εάν οι αυξήσεις θα δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου».

13ος αλλά με ανταλλάγματα

Ο γ.γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ υποστήριξε επίσης πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο παραχώρησης του 13ου μισθού. «Ο 13ος μισθός πρέπει να δίδεται υποχρεωτικά από τους εργοδότες και όχι στη βάση ανταλλαγμάτων», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως τίθενται προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πάντως, προβληματίζει και την εργοδοτική πλευρά καθώς αυξάνει το εργασιακό κόστος των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφόρηση του «Φ» οι προϋποθέσεις που τίθενται γύρω από το θέμα φαίνεται μάλιστα να μην αφορούν τη συλλογική σύμβαση αλλά θέματα της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών για την οποία σχετικά πρόσφατα υπήρξε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργείο Εργασίας σε υψηλό επίπεδο.

Οι ξενοδόχοι

Επιφυλάξεις για την πρόταση διατηρούν όπως αναφέρθηκε και οι σύνδεσμοι ξενοδόχων οι οποίοι δεν αποκλείεται πριν τοποθετηθούν επίσημα να ζητήσουν διευκρινίσεις για σημεία της. Στο πλαίσιο αυτό ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σε δημόσιες παρεμβάσεις του χθες κατέγραψε και την ανάγκη βελτιώσεων στην πρόταση. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 επανέλαβε πως υπάρχουν σημεία στα οποία ο Σύνδεσμος διαφωνεί και πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τα συλλογικά όργανα του Συνδέσμου προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση και να ληφθούν αποφάσεις. Αντίθετα ο ΣΤΕΚ φαίνεται να διατηρεί λιγότερες επιφυλάξεις για την πρόταση που όπως είπε ο πρόεδρος του Άκης Βαβλίτης χθες στο κρατικό ραδιόφωνο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πακέτο. Αποκάλυψε ακόμα πως η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΤΕΚ θα προτείνει στο δ.σ. του Συνδέσμου που θα συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου την αποδοχή της. Σε περίπτωση που η πρόταση περάσει από το δ.σ. του ΣΤΕΚ στις 12 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου για τελικές αποφάσεις.

Όπως, όμως αναφέρθηκε δεν αποκλείεται μέχρι τότε να υπάρξουν αρνητικές τοποθετήσεις επί της πρότασης, εξέλιξη που θα οδηγήσει τη μεσολάβηση σε υπουργικό επίπεδο, όπως συνέβη και με την οικοδομική βιομηχανία. Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δεν απέκλεισε εξάλλου από προχθές με αφορμή την κατάθεση της πρότασης να χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από το Υπουργείο, αναφέροντας πως επειδή η πρόταση υποβάλλεται σε υπηρεσιακό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα, αν δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να επανέλθει ο ίδιος ο Υπουργός σε 10 περίπου μέρες και να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More