Friday, September 20, 2024
Home » Στο «ζύγι» η πρόταση για τη ξενοδοχειακή – Οι συντεχνίες απαντούν από βδομάδας

Στο «ζύγι» η πρόταση για τη ξενοδοχειακή – Οι συντεχνίες απαντούν από βδομάδας

0 comments

Δεν αποκλείεται να χρειαστεί τελικά και η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για συμφωνία στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενδεχόμενο το οποίο κατέγραψε χθες και ο ίδιος ο Υπουργός με αφορμή την υποβολή από τη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου του πρότασης προς τις δύο πλευρές για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η πρόταση που κατατέθηκε λίγο μετά το μεσημέρι χθες από τον επικεφαλής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων δεν αφήνει απόλυτα ικανοποιημένες καμία από δύο πλευρές, ήτοι τους συνδέσμους ξενοδόχων και τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε συνδικαλιστική πηγή αναμέναμε μικρό καλάθι το οποίο όχι μόνο ήρθε μικρό, αλλά και με… τρύπα. Όπως εξήγησε υπάρχουν αρκετά θέματα που δεν προσεγγίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό όσα έθεσε το συνδικαλιστικό κίνημα εξ αρχής, όπως η διασφάλιση εφαρμογής της σύμβασης από όλους τους ξενοδόχους. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και ο γ.γ. ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής μιλώντας στο ΚΥΠΕ: «Υπάρχουν αρκετά θέματα που δεν μας αφήνουν περιθώρια ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο συνολικό πακέτο της μεσολαβητικής πρότασης. Υπάρχουν θέματα τα οποία δυστυχώς φαίνεται ότι δεν διασφαλίζονται στο βαθμό που θα έπρεπε για να εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους από όλους ξενοδόχους». Ήδη, πάντως τόσο η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ όσο και η ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ επιχείρησαν από χθες μια πρώτη ανάλυση της πρότασης και όπως πληροφορούμαστε θα λάβουν τελικές αποφάσεις για την αποδοχή ή απόρριψή της ως έχει σε συνεδρίες των συλλογικών τους οργάνων την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαφωνούμε, δεν απορρίπτουμε
Υπό αξιολόγηση βρίσκεται από χθες η πρόταση και από τους συνδέσμους ξενοδόχων. Μιλώντας στον «Φ» ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης είπε πως υπάρχουν σημεία στην πρόταση με τα οποία διαφωνούν, αλλά συμπλήρωσε πως δεν απορρίπτουν τίποτα εκ προοιμίου. Ερωτηθείς εάν η πρόνοια που όπως πληροφορούμαστε υπάρχει στην πρόταση για ενσωμάτωση στους περί Εργοδοτουμένων εις Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμούς και της καταβολής 13ου μισθού αποτελεί σημείο διαφωνίας απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα από τα σημεία που χρήζουν επεξεργασίας. Σήμερα η καταβολή 13ου μισθού προβλέπεται στην κλαδική σύμβαση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ωστόσο εργοδότες που δεν την εφαρμόζουν ή που διατηρούν συμβόλαια με το προσωπικό τους δεν δεσμεύονται για 13 μισθούς. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε, πάντως, πως υπάρχει χρόνος για τις τελικές απαντήσεις αφού όπως είπε αυτές ζητήθηκαν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Σε συζητήσεις μεταξύ των μελών του βρίσκεται ήδη και ο ΣΤΕΚ, με τον πρόεδρό του Άκη Βαβλίτη να δηλώνει χθες στο ΚΥΠΕ πως η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς όπως υποστήριξε η πλειοψηφία της αποτελούν συγκλίσεις του ΣΤΕΚ με τις συντεχνίες. Είπε ακόμη ότι τα υπόλοιπα θέματα της πρότασης είναι «οι ανησυχίες και τα θέλω των δύο πλευρών τα οποία το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί και κάνει πρόταση», ενώ κάποια άλλα θέματα είναι καθαρά του Υπουργείου, όπως είπε, τα οποία «έχει προσθέσει στην πρόταση, κυρίως για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας». Σημείωσε δε πως η πρόταση θα εξεταστεί στο δ.σ. του ΣΤΕΚ στις 5 Σεπτεμβρίου και πως εάν εγκριθεί θα υπάρξει έκτακτη συνέλευση στις 12 του ίδιου μήνα.

Αυξήσεις και 13ος
Η μεσολαβητική πρόταση που ήταν το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης στο τέλος του 2023 προβλέπει, όπως αποκάλυψε χθες η ΣΕΚ με γραπτή δήλωση του γ.γ. της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ Μιχάλη Φράγκου, μισθολογικές αυξήσεις και αύξηση των μικτών εισφορών στο ταμείο προνοίας. Σύμφωνα με δική μας πληροφόρηση η πρόταση προβλέπει ακόμα πως η νέα σύμβαση θα είναι πενταετούς διάρκειας. Επιπρόσθετα υπάρχει πρόνοια για νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ενταχθούν στους υφιστάμενους κανονισμούς που διασφαλίζουν δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο και για την καταβολή 13ου μισθού. Ενδέχεται η νομοθετική αυτή ρύθμιση να αποσκοπεί σε μερική ικανοποίηση του αιτήματος των συντεχνιών για καθολική εφαρμογή όλων όσων συμφωνούνται στη συλλογική σύμβαση. Σημειώνουμε για το θέμα της διασφάλισης εφαρμογής της σύμβασης πως αρχικό αίτημα των συντεχνιών ήταν «ολόκληρη η συλλογική σύμβαση να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Περί Εργοδοτουμένων εις Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμών».

Έτοιμος να παρέμβει
Από χθες, πάντως, ο Υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και δικής του εμπλοκής για τη σύμβαση στα ξενοδοχεία. Μιλώντας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο έίπε πως μετά την αποστολή της πρότασης θα αναμένονται οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων. Το ιδανικό σενάριο, συμπλήρωσε, είναι να την αποδεχτούν τα δύο μέρη και να υπογραφεί η σύμβαση. Πρόσθεσε ότι το λιγότερο ικανοποιητικό σενάριο είναι να υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια σημεία και να χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από το Υπουργείο. Όπως εξήγησε επειδή η πρόταση υποβάλλεται σε υπηρεσιακό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα, αν δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να επανέλθει ο ίδιος ο Υπουργός σε 10 περίπου μέρες και να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More