Friday, September 20, 2024
Home » Έβαλαν «σιγαστήρα» για τις εκδρομές στα κατεχόμενα – Από το 2008 και με τη βούλα του ΚΟΤ

Έβαλαν «σιγαστήρα» για τις εκδρομές στα κατεχόμενα – Από το 2008 και με τη βούλα του ΚΟΤ

0 comments

Ευδιάκριτη και έντονη είναι πλέον η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με την απόφαση της TUI να γνωστοποιήσει τον τερματισμό των ημερήσιων εκδρομών της από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ζήτησε χθες όπως η προγραμματισμένη εξέταση του ζητήματος από την Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αίτημα που ενέκρινε η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, με τη διαφωνία του προέδρου της Κυριάκου Χατζηγιάννη και της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου.
Ο κ. Κουμής απαντώντας σε κριτική του κ. Χατζηγιάννη για μυστικοπάθεια όσον αφορά το αίτημά του ανέφερε λίγο προ της αποχώρησης των δημοσιογράφων πως «δεν είναι θέμα μυστικοπάθειας, αλλά θέμα διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων». Μάλιστα αιτήθηκε και την αποχώρηση των υπόλοιπων προσκεκλημένων, οι οποίοι όμως με απόφαση των μελών της Επιτροπής παρέμειναν για ένα διάστημα και στη συνέχεια αποχώρησαν κι αυτοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ και του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης από πλευράς του Υφυπουργού για τις εκδρομές στα κατεχόμενα που αρχικά και μετά τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής το 2004 γίνονταν, όχι οργανωμένα, αλλά με την ανοχή μας, προκειμένου να εκτονωθεί το σχετικό ενδιαφέρον που υπήρξε από το εξωτερικό. Ακολούθως όμως, το 2008, επιχειρήθηκε λόγω κάποιων γεγονότων να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, με τον ΚΟΤ να ενημερώνει τότε τους άμεσα ενδιαφερομένους πως οι οργανωμένες εκδρομές στα κατεχόμενα θα πρέπει να γίνονται πάντα από Αδειούχους Ξεναγούς, πρακτική που ισχύει έως σήμερα οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται στα λεωφορεία που μεταφέρουν τουρίστες. Την ίδια ώρα φαίνεται να επιβεβαιώθηκε χθες πως εδώ και καιρό υπήρχαν ρήτρες σε διάφορα συμβόλαια για συνεργασία και συνδιαφήμιση με ξένους τουριστικούς οργανισμούς για απαγόρευση ενεργειών προβολής και προώθησης των κατεχομένων, ιδιαίτερα από όσους προωθούσαν πακέτα διανυκτερεύσεων στις κατεχόμενες περιοχές.
Σε σχέση με την TUI φαίνεται πως η όλη ιστορία προέκυψε μετά από καταγγελίες ανταγωνιστών σε σχέση με πακέτα εκδρομών, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πλήρως το σκηνικό χθες όσον αφορά το κατά πόσο η απόφασή της ήταν το αποτέλεσμα πιέσεων και νέας συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως υποστηρίχθηκε στα κατεχόμενα. Εξάλλου για το γκρίζο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις αποφάσεις της εταιρείας φέρει ευθύνη και η ίδια που με δήλωση εκπροσώπου της στην Cyprus Mail άφησε να εννοηθεί πως αναίρεσε την απόφασή της. Είναι, πάντως, γεγονός ότι η εκδρομή που διαφήμισε η TUI για Αμμόχωστο, Σαλαμίνα και Κερύνεια στην ιστοσελίδα της δεν είναι πλέον διαθέσιμη «λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων εισιτηρίων». Εκδρομές φυσικά στα κατεχόμενα συνεχίζουν να κάνουν άλλα πολλά τουριστικά γραφεία, με έδρα και τις ελεύθερες περιοχές.

Κριτική από Χατζηγιάννη
Έντονη συζήτηση υπήρξε χθες και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο ΠτΔ για τους χειρισμούς που του Υφυπουργείου Τουρισμού, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας να δίνει απάντηση σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως υπήρξε παραδοχή χθες πως το Υφυπουργείο έδρασε από μόνο του. Η εξέταση του θέματος, πάντως, θα συνεχιστεί όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηγιάννης σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.
Ο Κ. Χατζηγιάννης σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή κλειστή συνεδρία είπε πως δεν υπήρξαν «ξεκάθαρες απαντήσεις σήμερα (σ.σ.: χθες)» και ότι «έχουν αποδεχθεί πως ενώ το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει διαγνώσει το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ο Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν έχει μεταφέρει το πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για μια απόφαση η οποία είχε πολιτικές διαστάσεις». «Οδήγησαν την χώρα σε μία περιπέτεια που έχει να κάνει πρώτα με τις σχέσεις μας με τους συνεργάτες ταξιδιωτικούς πράκτορες και οδήγησαν την χώρα σε μία περιπέτεια καβγά και έθεσαν σε αμφισβήτηση υφιστάμενα σχέδια και συμφωνίες οι οποίες υπήρχαν μέχρι στιγμής», πρόσθεσε αναφέροντας πως «στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι εκδρομές γινόντουσαν, γίνονται και είναι στο πλαίσιο του κανονισμού της πράσινης γραμμής». Ανέφερε ακόμα πως η απόφαση που λήφθηκε «μας οδήγησε, εν μέσω προσπαθειών για έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, να δώσουμε την ευκαιρία στους απέναντι να το χρησιμοποιήσουν και να έρθουν καταχρηστικά σε βάρος και του κυπριακού προβλήματος και των προσπαθειών που γίνονται».

Αθέμιτος ανταγωνισμός
Στο μεταξύ αν και η κυβέρνηση επισήμως τουλάχιστον δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας με την TUI ή και την άσκηση πιέσεων προς συνεργάτες της στο εξωτερικό για μη προβολή και προώθηση των κατεχομένων ακόμα και μέσω ημερήσιων εκδρομών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμβόλαια συνεργασίας για συνδιαφήμιση, χθες υπήρξαν συστάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχονται οι ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και της διαρροής τουριστών που φτάνουν από νόμιμες εισόδους της ΚΔ προς το ψευδοκράτος. Ενδεικτικές οι αναφορές του βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μιχάλης Γιακουμή, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο οποίος κάλεσε «την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να διασφαλίσουμε ότι η τουριστική μας βιομηχανία δεν θα πληγεί περαιτέρω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων περιοχών».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More