Saturday, November 9, 2024
Home » Συμμορφώθηκε τελικά με τον Νόμο της η Kυβέρνηση – Από 19 έφτασαν στους 31 οι σύμβουλοι

Συμμορφώθηκε τελικά με τον Νόμο της η Kυβέρνηση – Από 19 έφτασαν στους 31 οι σύμβουλοι

0 comments

Με επέμβαση του ίδιου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, δημοσιεύτηκε εντός της χθεσινής ημέρας η λίστα με τα πλήρη ονόματα των συμβασιούχων συμβούλων–συνεργατών των κυβερνητικών στελεχών.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε παραβιάσει τη νομοθεσία που η ίδια είχε προωθήσει για ψήφιση (το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε Νόμο τον Φεβρουάριο) και η οποία έκανε ρητή αναφορά σε δημοσιοποίηση των ονοματεπωνύμων των συμβούλων συνεργατών.

Είχε, συγκεκριμένα, δημοσιοποιήσει αρχικά των ονομάτων, παρά το γεγονός ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, είχε γνωματεύσει, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ετίθετο οποιοδήποτε ζήτημα με τη δημοσιοποίηση του πλήρους ονόματος εκάστου συνεργάτη.

Τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξαν επικρίσεις με αποδέκτη την κυβέρνηση, ενώ το ζήτημα επανήλθε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, οπότε έγινε γνωστό ότι η επιτροπή Θεσμών επρόκειτο να το συζητήσει στην πρώτη της συνεδρίαση για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο (04/09).

Είχαν προσκληθεί, μάλιστα, για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αρμόδιοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και η υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, αλλά και η ίδια η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

Ο «Φ», που είχε αναφερθεί σ’ αυτή την εξέλιξη (22/8), είχε μεταδώσει πληροφορίες ότι από την Προεδρία γίνονταν ήδη δεύτερες σκέψεις για το ζήτημα και ότι υπήρξε πρόθεση δημοσιοποίησης των ονομάτων. Εν τέλει αυτό έγινε χθες.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επενέβη αναφέροντας σε συνεργάτες του στο Προεδρικό ότι θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη ονόματα των συμβούλων–συνεργατών και πως δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθούν στη λίστα μόνο τα αρχικά.

Τα νέα αυτά δεδομένα δεν καθιστούν άνευ αντικειμένου το θέμα που ενεγράφη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών στις 4 Σεπτεμβρίου («Η παρακολούθηση της εφαρμογής του περί Συμβούλων-Συνεργατών»).

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για το θέμα θα πραγματοποιηθεί όπως προγραμματίστηκε και η συζήτηση θα αξιοποιηθεί για να τεθούν γενικότερα τα ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η εξήγηση Μουσιούττα

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα επίσημα η κυβέρνηση δεν έδωσε ξεκάθαρη εξήγηση για τον λόγο που δεν είχε προβεί στη δημοσιοποίηση ολόκληρων των ονομάτων.

Η κ. Πική όταν είχε κληθεί να τοποθετηθεί γι’ αυτό στα τέλη Ιουνίου, δεν το είχε ξεκαθαρίσει, αλλά έστειλε το μήνυμα πως δεν υπήρχε θέμα διαφάνειας. Επιχειρηματολογώντας, είχε τονίσει πως όλα τα πλήρη ονόματα των συμβούλων–συνεργατών είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή αλλά και στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και άρα υπήρχε η δυνατότητα πλήρους ελέγχου των σχετικών προσλήψεων. Η υφυπουργός Παρά τω Προέδρω είχε αναφέρει ακόμη, ότι ενδεχόμενη δημοσιοποίηση ολόκληρων των ονομάτων ίσως και να μην εξυπηρετούσε το στόχο της διαφάνειας, αλλά ενδεχομένως να τροφοδοτούσε κουτσομπολιό.

Πάντως, εξήγηση για την κυβερνητική απόφαση να δοθούν στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά των ονομάτων, επιχείρησε να δώσει προχθές ο βουλευτής της ΔΗΠΑ και μέλος της επιτροπής Θεσμών, Μαρίνος Μουσιούττας, στο πλαίσιο συζήτησης σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου και Ανδρέας Πασιουρτίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ (και στην εκπομπή «Από Μέρα Σε Μέρα») είπε πως οι σύμβουλοι–συνεργάτες των κυβερνητικών στελεχών, δεν είχαν δώσει συγκατάθεση για δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Πρόσθεσε πως στις σχετικές συμβάσεις δεν υπήρχε η ρήτρα για δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα συμβούλων που προσέφυγαν εναντίον εργοδοτών τους για τέτοια ζητήματα. Και κατέληξε λέγοντας ότι «άρα φαντάζομαι αυτός ήταν ο λόγος που δεν είχε δώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα ονοματεπώνυμα». Μάλιστα, είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα δημοσίευε τα πλήρη ονόματα (όπερ και εγένετο χθες) λέγοντας ότι «γνωρίζω ότι ζητήθηκε από όλους τους συμβούλους να υπογράψουν μια δήλωση, η οποία να αναφέρει αυτό που είπα προηγουμένως (σ.σ. συγκατάθεση για δημοσιοποίηση)».

Ο κ. Μουσιούττας που προσπαθούσε να αιτιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, είχε αναφέρει ότι η Επίτροπος ναι μεν είχε πει πως δεν υπήρχε πρόβλημα δημοσιοποίησης ολόκληρων των ονομάτων των συμβούλων–συνεργατών, αλλά δεν ήταν κάθετη. Εξήγησε πως η τελευταία είχε προσθέσει ότι «αν και εφόσον υπάρξει καταγγελία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων (σημ. από σύμβουλο–συνεργάτη), αυτεπαγγέλτως θα το εξετάσει».

Θα δημοσιοποιούνται και οι κοινοβουλευτικοί

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, μιλώντας προχθές στην ίδια εκπομπή και κατόπιν επισήμανσης του Μουσιούττα και σχετικού ερωτήματος του δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Τάσου Χριστοδούλου, ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς του προκειμένου τα ίδια να ισχύουν και για τους βουλευτές. Να δημοσιοποιούνται, δηλαδή, τα πλήρη ονόματα και των κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του «Φ», ήδη δρομολογήθηκε διαδικασία, προκειμένου να ετοιμαστεί νομοθέτημα ώστε να δημοσιοποιούνται και τα ονόματα όλων των συνεργατών των βουλευτών.

Από 19 στους 31

Σε ό,τι αφορά τώρα την επικαιροποίηση της λίστας που δημοσιεύτηκε χθες, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι σύμβουλοι–συνεργάτες του Πρόεδρου και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχικά ήταν 19, τον Ιούνιο ανέρχονταν στους 25, τον Ιούλιο αυξήθηκαν σε 29, ενώ ο σημερινός κατάλογος περιλαμβάνει 31 πρόσωπα. Όσο για τον αριθμό συμβούλων που αντιστοιχεί σε κάθε πολιτικό αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος έχει πέντε συμβασιούχους συνεργάτες, ενώ από δυο έχουν διοριστεί στα υπουργεία Γεωργίας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εσωτερικών, Υγείας, Άμυνας, Μεταφορών. Επιπλέον, δυο συνεργάτες έχουν οριστεί στο υφυπουργείο Πολιτισμού.

Η λίστα των συνεργατών

Αναλυτικά οι σύμβουλοι-συνεργάτες και το κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συμβάλλονται:
Μαρία Σταύρου, Παναγιώτα Παναγιώτου, Σπύρος Στυλιανού, Αναστασία Κωνσταντούρη, Μάρω Θεοδότου (Πρόεδρος Δημοκρατίας), Άννα Κυπριανού, Εύα Καζακά (υπουργός Γεωργίας), Γεωργία Γεωργιάδη (υφυπουργός Ναυτιλίας), Γιάννος Κωνσταντίνου, Λάμπρος Ελληνίδης (υπουργός Εργασίας), Πέτρος Πετρίδης (υπουργός Δικαιοσύνης), Σταματίτσα Στεργίου (υπουργός Εξωτερικών), Παντελής Χαραλάμπους, Χριστίνα Νικολάου (υπουργός Παιδείας), Αικατερίνη Νικολάου (υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας), Στυλιανή Σολωμού, Άννα Πολυχρονίδου (υπουργός Εσωτερικών), Ρόνα Χατζήπαπα (υπουργός Ενέργειας), Μαριάννα Χριστοδούλου, Γεωργία Γιάγκου (υπουργός Υγείας), Χρυστάλλα Χατζηχαμπή, Μυροφόρα Ιωνά (υπουργός Άμυνας), Στέλλα Λαμπριανού, Βασίλεια Παστελλά (υπουργός Μεταφορών), Φωτεινή Κωνσταντίνου, Παρασκευή Χριστοδούλου (υφυπουργός Πολιτισμού), Μάριος Φιλίππου (υφυπουργός Τουρισμού), Χρύσω Μεττά (υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής), Λάμπρος Καούλλας (υφυπουργός Μετανάστευσης), Γεώργιος Λάρκος (κυβερνητικός Εκπρόσωπος), Μιχαήλ Φιλιππάκης (υφυπουργός Παρά τω Προέδρω).

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More