Friday, September 20, 2024
Home » Ανάλυση CT: Με κόκκινες γραμμές στις Βρυξέλλες ο Φιντάν. Έτοιμη για όλα η Λευκωσία

Ανάλυση CT: Με κόκκινες γραμμές στις Βρυξέλλες ο Φιντάν. Έτοιμη για όλα η Λευκωσία

0 comments

Σταθμός για το Κυπριακό το Gymnich – Αύριο στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συζήτηση των «27» με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών – Πρόσωπο με πρόσωπο οι Κόμπος και Φιντάν – Πιέσεις για τη διασύνδεση των εξελίξεων για την Κύπρο με τα ευρωτουρκικά – Ανυποχώρητη η τουρκική πλευρά

Η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά ξανανοίγει χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες ότι υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει κάτι συγκεκριμένο μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο η αυριανή παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) αποτελεί ένα πρώτο βήμα μετά από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας.

Advertisement

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Χακάν Φιντάν θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους «27», οι οποίοι τον είχαν καλέσει και στο προηγούμενο Gymnich προ επταμήνου και πάλι στις Βρυξέλλες. Τότε τη συμμετοχή του είχε μπλοκάρει η Λευκωσία, με τον Κωνσταντίνο Κόμπο να απορρίπτει την παρουσία Φιντάν.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη στάση της Τουρκίας ή το περιβάλλον του Κυπριακού, αυτή τη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία ενέκρινε τη συμμετοχή του Φιντάν. Η σύνοδος θα γινόταν αρχικά στην Βουδαπέστη στο πλαίσιο της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι διπλωματικές κινήσεις του Όρμπαν το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με το Ουκρανικό και τις σχέσεις της Ένωσης με την Κίνα, ανάγκασαν τον Μπορέλ να συγκαλέσει την άτυπη σύνοδο στη βελγική πρωτεύουσα.

Η τοποθεσία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τον Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος δεν αναμένεται να προκαλέσει έκπληξη με τη στάση του. Η Άγκυρα πιέζει για να προχωρήσουν μόνο συγκεκριμένες πτυχές των ευρωτουρκικών, που κυρίως έχουν να κάνουν με εμπορικά θέματα και τις θεωρήσεις εισόδου.

Ανάμεσα σε άλλα εξακολουθεί να κρατά το «χαρτί» του μεταναστευτικού, θεωρώντας πως έτσι θα ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της και θα λάβει μόνο όσα αξιώνει από τους «27». Εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει πολλές φορές την τελευταία διετία ότι θεωρεί πως η Ένωση χρειάζεται περισσότερο τη χώρα του, παρά το αντίστροφο.

Σε αυτή τη λογική κινείται η προσέγγιση της Τουρκίας, έξω από την οποία μένει η διασύνδεση με το Κυπριακό. Η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μπει σε μια διαδικασία πακετοποίησης και αντιστοίχισης των αξιώσεων της, με τα αιτήματα που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Άγκυρα έχει την πλασματική αντίληψη ότι διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, κάτι που δεν ευσταθεί.

Παρά την πεισματική στάση των Ερντογάν και Φιντάν, η Λευκωσία θα επιχειρήσει να ασκήσει πιέσεις ώστε να μπουν επί της ουσίας στο ίδιο τραπέζι επίσημα τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό. Είναι η προσέγγιση Χριστοδουλίδη περί εργαλείων που έχει η ΕΕ προκειμένου να πιεστεί και να πειστεί η Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου.

Το ζητούμενο είναι μέχρι που είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να φτάσουν τη συζήτηση, με δεδομένο ότι ο συνομιλητής τους κατέχει παράνομα και διατηρεί στρατεύματα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κι αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, η οποία καθορίζει τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι «27».

Κατά τα άλλα η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί το Gymnich ως έναν ενδιάμεσο σταθμό που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη. Η απευθείας επαφή του Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Χακάν Φιντάν αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για συζήτηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων σε συνέχεια της άρνησης του Ερσίν Τατάρ να δώσει τη συγκατάθεση του για τριμερή. Τη στιγμή που η Άγκυρα προσποιείται ότι τάσσεται υπέρ της διευθέτησης κοινής συνάντησης.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More