Friday, September 20, 2024
Home » Η  «σφραγίδα» της Eurobank στην Ελληνική

Η  «σφραγίδα» της Eurobank στην Ελληνική

0 comments

Μπήκε η «σφραγίδα» του ελληνικού ομίλου Eurobank στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας το οποίο θα προκύψει μετά την 50ή ετήσια συνέλευση στις 18 Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα νέα πρόσωπα να προτείνονται, κάποιοι σύμβουλοι να μένουν και κάποιοι να φεύγουν όπως άλλωστε το έχουν ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα.

Στους προτεινόμενους της Τράπεζας Eurobank Α.Ε.- μεγαλομέτοχος της Ελληνικής με 55,9%- για να εκλεγεί στο αξίωμα του εκτελεστικού διοικητικού συμβούλου είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κύπρου Μιχάλης Λούης, κάτι που ήταν αναμενόμενο, όπως είχε γράψει και ο «Φ», κίνηση που προβλέπεται να φέρει αλλαγές προσώπων και στην ηγετική πυραμίδα της Eurobank Kύπρου.

Το γεγονός ότι θα έχει την ιδιότητα του εκτελεστικού συμβούλου, εύκολα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής ο οποίος μαζί με τα στελέχη της Ελληνικής θα εργαστούν για να τεθεί σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο.

Παράλληλα με την αλλαγή προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να μετακινηθεί μικρή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank Cyprus στο κτίριο διοίκησης της Ελληνικής και σε πρώτο χρόνο θα εργαστούν συμπληρωματικά με τις ανώτατες διευθυντικές ομάδες της Ελληνικής.

Αυτό σημαίνει ότι με την μετακίνηση του κ. Λούη και μικρής διευθυντικής ομάδας είναι θέα χρόνου να ανακοινωθούν και οι αλλαγές στην διευθυντική ομάδα της Eurobank Cyprus.

Οι εκλεκτοί της Eurobank

Για να πάρουμε τις εξελίξεις με την σειρά, τα πρόσωπα που προτείνονται από την ελληνικό όμιλο τα οποία θα εκλεγούν με ξεχωριστό ψήφισμα στην ετήσια συνέλευση, πέραν του κ. Λούη είναι: ο Oliver Bernard Ellingham ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, ο Robert Anastassis Kyprianou ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, η Μαρία Χαραλάμπους ως ανεξάρτητη μη-εκτελεστική σύμβουλος), ο Σωφρόνης Κληρίδης ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, και ο Kenneth Howard Prince-Wright ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος.

Οι προτεινόμενοι για διορισμό στο δ.σ. της Ελληνικής εκ των πραγμάτων αποτελούν τους εκλεκτούς της Eurobank A.E. και ο διορισμός τους πρόκειται να σηματοδοτήσει επί της ουσίας την έναρξη υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου για την νέα εποχή της Ελληνικής με ιδιοκτήτη την Eurobank που έχει ως στόχο την συγχώνευση των δυο τραπεζών στην Κύπρο, οι οποίες έχουν αλληλοσυμπληρωματικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Να σημειώσουμε ότι ο Stephen John Albutt, ο Δημήτριος Ευσταθίου και ο Marco Comastri αποχωρούν εκ περιτροπής αλλά, καθώς ο κ. Ευσταθίου δεν έχει προσφερθεί για επανεκλογή, και ο κ. Comastri έχει ενημερώσει την τράπεζα ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα του διοικητικού συμβούλου πριν την έναρξη της ψηφοφορίας της ετήσιας γενικής συνέλευσης, μόνο ο Stephen John Albutt που αποχωρεί εκ περιτροπής και, όντας επανεκλέξιμος, προσφέρεται για επανεκλογή.

Επίσης δεν θα διεκδικήσουν ή έχουν παραιτηθεί ο Χριστόδουλος Χατζησταυρής, Χρίστος Θεμιστοκλέους, John Gregory Iossifidis, Μάριος Μαραθεύτης, Ανδρέας Περσιάνης. Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής έχει έντεκα μέλη και δεδομένου πως ο πρόεδρος του δ.σ της Ελληνικής Πέτρος Χριστοδούλου, ο Αντώνης Ρούβας και η Μιράντα Ξαφά, παραμένουν στις θέσεις τους, συμπληρώνεται όπως φαίνεται ο απαιτούμενος αριθμός διοικητικών συμβούλων για το νέο δ.σ.

Ενδιαφέρον η θέση των δύο μεγαλομετόχων

Πέρα από την Eurobank οι άλλοι δυο μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής είναι η Δήμητρα Επενδυτική και η ΕΤΥΚ , που ελέγχουν ποσοστό κοντά στο 37% και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι η θέση τους στην ετήσια γενική συνέλευση. Και αυτό γιατί δεν έχουν αποδεχθεί την δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Eurobank στους μετόχους της Ελληνικής.

Η Eurobank με την λήξη της δημόσιας πρότασης στις 30 Ιουλίου, μπορεί μετά από έξι μήνες, δηλαδή το 2025, να επιστρέψει με νέα πρόταση προς τους μετόχους για αύξηση των μετοχών της, όπως ορίζει η νομοθεσία περί δημοσίων προτάσεων και εξαγορών.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More