Thursday, September 19, 2024
Home » Κατηγορεί το Κίεβο για απόπειρα επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό Κουρσκ η Μόσχα. «Βυθίσαμε ρωσικό οχηματαγωγό», λέει η Ουκρανία

Κατηγορεί το Κίεβο για απόπειρα επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό Κουρσκ η Μόσχα. «Βυθίσαμε ρωσικό οχηματαγωγό», λέει η Ουκρανία

0 comments

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για απόπειρα επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό Κουρσκ – Το drone καταρρίφθηκε κοντά σε χώρο αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με το TASS – Μονάδα του σταθμού θα αποσυνδεθεί για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης – Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας βύθισε ρωσικό οχηματαγωγό σε επίθεση

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για απόπειρα επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο συνιστά “ενέργεια πυρηνικής τρομοκρατίας”, όπως τη χαρακτήρισε το Yπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μερικές ημέρες πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην περιοχή.

Advertisement

Στην περιφέρεια του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία μαίνονται σφοδρές μάχες μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου το Κίεβο.

  • Λευκή επιταγή στο Κίεβο για χρήση αμερικανικών όπλων αναμένει ο Ρώσος Πρέσβης στις ΗΠΑ

Το Yπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την κατηγορία αυτή που διατυπώνει για δεύτερη φορά η Μόσχα σε διάστημα δύο ημερών.

Νωρίτερα σήμερα το TASS μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή, ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) αποπειράθηκε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη διάρκεια της νύχτας και διευκρίνισε ότι το drone καταρρίφθηκε κοντά σε χώρο αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή λεπτομέρειες για το φερόμενο περιστατικό.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε στη συνέχεια δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία αυτό συνιστά “ενέργεια πυρηνικής τρομοκρατίας” που απαιτεί άμεση απάντηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός έχει ζητήσει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί πυρηνικό ατύχημα.

Ο Ρώσος Pρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προηγουμένως κατηγορήσει χθες, Πέμπτη, την Ουκρανία ότι προσπαθεί να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει ενημερώσει τον ΔΟΑΕ, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά ή να παραθέσει στοιχεία για ουκρανική επίθεση.

Κατά την εισβολή-αστραπή της Ουκρανίας στις 6 Αυγούστου στο Κουρσκ, τη μεγαλύτερη στη Ρωσία από ξένη δύναμη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, αιφνιδιάζοντας την Μόσχα.

Σφοδρές μάχες μαίνονται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να απωθήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες που επιδιώκουν να παγιώσουν τα κέρδη τους στο πεδίο και να επεκτείνουν το έδαφος που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ έχει τέσσερις αντιδραστήρες, οι δύο από τους οποίους είναι σε λειτουργία. Το 2018 άρχισε η κατασκευή άλλων δύο αντιδραστήρων.

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι η μονάδα αρ. 4 του σταθμού θα αποσυνδεθεί από το δίκτυο την Κυριακή 25 Αυγούστου για “προγραμματισμένες προληπτικές εργασίες συντήρησης” διάρκειας 59 ημερών. Οι εργασίες θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την παράταση της ζωής λειτουργίας του εξοπλισμού.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας βύθισε ρωσικό οχηματαγωγό σε επίθεση

Στο μεταξύ ο Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι κατέστρεψε ένα οχηματαγωγό στο ρωσικό λιμάνι Καφκάζ, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά καυσίμων και όπλων στην κατεχόμενη από τη ΡωσίαΚριμαία.

Οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι έχει ξεσπάσει φωτιά μετά την ουκρανική επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Πέμπτη εναντίον της νότιας ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ. Όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS, η πυρκαγιά στο λιμάνι δεν έχει κατασβεστεί ακόμη.

«Ακόμη ένας αναμφισβήτητα στρατιωτικός στόχος καταστράφηκε. Χρησιμοποιούνταν για να παρέχει καύσιμα στους εισβολείς. Το οχηματαγωγό βυθίστηκε και αυτό το λιμάνι (το Καφκάζ) δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να απομακρυνθεί», δήλωσε ο Ντμίτρο Πλετεντσούκ εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

Το οχηματαγωγό μετέφερε 30 δεξαμενές καυσίμων, επεσήμανε χθες ο Φιόντορ Μπαμπενκόφ επικεφαλής της περιοχής Τεμριούκ, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Το φέρι υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω της επίθεσης και τελικά βυθίστηκε.

Το λιμάνι Καφκάζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα που διαθέτει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Μέσω του λιμανιού διακινούνται πλοία που χρησιμοποιούνται τόσο για εξαγωγές όσο και για προμήθειες καυσίμων στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More