Friday, September 20, 2024
Home » Πάμε καλά αλλά δεν αλλάζουν οι προβλέψεις

Πάμε καλά αλλά δεν αλλάζουν οι προβλέψεις

0 comments

Παρά την βελτίωση της οικονομίας και τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του έτους, εντούτοις, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους εργαζόμενους της κρατικής μηχανής, αλλά και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, δεν επιτρέπουν την αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω. Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις στους μισθούς στους εργαζόμενους του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα παραχωρηθούν από την 1η Οκτωβρίου ενώ ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €351,3 εκατ. εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση Δημοσιονομικής Πολιτικής,η πρόβλεψη για τη δημοσιονομική θέση της Γενικής Κυβέρνησης για το 2024 ήταν πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο ύψους 2,9% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, σημειώνεται πως με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024, διαπιστώνεται θετική απόκλιση ύψους ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις.

«Εντούτοις, παρά τη θετική αυτή απόκλιση, οποιαδήποτε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το δημοσιονομικό ισοζύγιο για ολόκληρο το 2024 δεν κρίνεται σκόπιμη στο παρόν στάδιο, λαμβανομένου υπόψη τόσο του δημοσιονομικού αντίκτυπου από τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος εγκρίθηκε μετά τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στο ΠΣ 2024-27, όσο και των πολιτικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί που οδηγούν σε επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, όπως την καταβολή γενικών αυξήσεων ύψους 1,5% στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 1η Οκτωβρίου 2024, ως η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε» αναφέρεται στην έκθεση.

Να σημειωθεί πως σήμερα θα ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Περιμένουν περισσότερη ανάπτυξη

Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται, πως το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έφθασε το 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, σημειώνεται πως με βάση τις ενδείξεις από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για ψηλότερο από τον αρχικά αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2024 ενδέχεται να διαφοροποιηθεί οριακά προς τα πάνω.

Σε σχέση με την ανεργία, αναμένεται βελτίωση στο ποσοστό για το 2024 σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη 5,8%. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ανεργία περιορίστηκε στο 6% σε εποχικά διορθωμένους όρους, έναντι ποσοστού 6,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

Πληθωρισμός

Επιπλέον, δεν αναμένεται προς το παρόν να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, η οποία για φέτος εκτιμάται στα 2,5%. Μέχρι τον Ιούνιο 2024 ο πληθωρισμός ήταν 2,1%. Όσον αφορά τα μέτρα για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων η συνολική δημοσιονομική επίπτωση για φέτος εκτιμάται στο -0,3%.

Ως γνωστό έχει αποφασιστεί η συνέχιση της κλιμακωτής επιδότησης της αύξησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και τέλος Οκτωβρίου 2024. Επίσης μέχρι το τέλος Μαρτίου εφαρμόζονταν η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ, παρατάθηκε το μέτρο του μηδενικού συντελεστής ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, μέτρο το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Γύρω στα €22 δισ. το δημόσιο χρέος

Τέλος, το δημόσιο χρέος, παρουσίασε μείωση και περιορίστηκε στα €22,8 δισ. τέλος Ιουνίου από €23,1 δισ. την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 5,3 %, από 77,6% τέλος Ιουνίου 2023 σε 72,3% του ΑΕΠ τέλος Ιουνίου 2024. Το δημόσιο χρέος, σε απόλυτους αριθμούς, αναμένεται να μειωθεί στα €22,2 δισ. τέλος του 2024, από €23 δισ. τέλος του 2023, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει μείωση 6,8 %, από 77,7% τέλος του 2023 σε 70,5% του ΑΕΠ τέλος του 2024.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More