Friday, September 20, 2024
Home » Οι φόβοι των κεντρικών τραπεζιτών

Οι φόβοι των κεντρικών τραπεζιτών

0 comments

Οι αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθησυχάζοντας τους φόβους στελεχών της ότι το κόστος εργασίας θα συνεχίσει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Χθες ανακοινώθηκε ο απολογισμός της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη και την Πέμπτη, 17-18 Ιουλίου 2024 ενώ αναμένεται η νέα που θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες όπως φαίνεται από την έκθεση απολογισμού, έχουν κάποιους φόβους και για αυτό δυσκολεύονται στις αποφάσεις για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων. Εκτίμησαν το γεγονός, ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αποκάλυψαν ότι ο πληθωρισμός ήταν πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Υποστηρίχθηκε, ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είχαν γίνει κάπως πιο «στασιμοπληθωριστικές» και η ασθενέστερη δραστηριότητα ήταν πιθανό να περιορίσει τον πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά τους κινδύνους, τα μέλη εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, εάν οι μισθοί ή τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξηθούν περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προήλθαν επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος μεταφοράς υψηλότερα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά, εάν η νομισματική πολιτική περιόριζε τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.

Τα μέλη τουδιοικητικού συμβουλίου, συμφώνησαν ότι οι εισερχόμενες πληροφορίες που λαμβάνονται, έδειχναν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ είχε αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πιθανότατα με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο.

Οι υπηρεσίες συνέχισαν να ηγούνται της ανάκαμψης, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές αγαθών ήταν σχετικά αδύναμες. Στη συζήτησή τους, τα μέλη αναγνώρισαν ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη είχαν επιδεινωθεί.

Τονίστηκε ότι η οικονομία παρέμεινε αμφίδρομη, καθώς η ανάκαμψη συνέχισε να ωθείται, ουσιαστικά, από τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις θετικές εισερχόμενες πληροφορίες για τον δείκτη (PMI )υπηρεσιών και την παραγωγή υπηρεσιών.

Ο τουρισμός έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη δραστηριότητα των υπηρεσιών, αλλά ήταν αμφίβολο εάν τέτοιου είδους οι δαπάνες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν βιώσιμα την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παρατηρήθηκε επίσης ότι η μέτρια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν ακόμη σε πιο χαμηλά επίπεδα και ότι ο δείκτης αποταμίευσης αυξανόταν.

Αποταμιεύουν αντί να καταναλώνουν

Επισημάνθηκε ότι ηαύξηση του ποσοστού αποταμίευσης αντανακλούσε, σε μεγάλο βαθμό, τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών υψηλού εισοδήματος και είναι πιθανό να αποταμιεύουν αντί να καταναλώνουν.

Ωστόσο, η έντονη αύξηση των αποταμιεύσεων που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους δημιούργησε ερωτήματα μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σχετικά με την αφήγημα που βασίζεται στην κατανάλωση που ενσωματώνεται στις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Συνολικά, παρά όλα αυτά, θεωρήθηκε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης με γνώμονα την κατανάλωση, σύμφωνα με την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.

Θέλουν δημοσιονομική πειθαρχία

Η πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής θεωρήθηκε ότι θέτει προκλήσεις τους επόμενους μήνες.

Εκφράστηκαν ανησυχίες μεταξύ των μελών, ότι σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αλλαγών στις κυβερνήσεις, ενδέχεται να υπάρξει λιγότερη δημοσιονομική εξυγίανση από την αναμενόμενη μέχρι στιγμής.

Ένας συνδυασμός δημοσιονομικής διολίσθησης σε ορισμένες χώρες και δημοσιονομικής πειθαρχίας σε άλλες, οδήγησε σε απόκλιση στις δημοσιονομικές θέσεις και μεγαλύτερη ευπάθεια. Τον Σεπτέμβριο οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να παρουσιάσουν τα πολυετή δημοσιονομικά τους σχέδια.

Στη συνέχεια, οι αγορές θα άρχιζαν να αναλύουν πόσο συμμορφώνονταν αυτά τα σχέδια με τους δημοσιονομικούς κανόνες, η αξιοπιστία των οποίων εξαρτιόταν από έγκαιρες και σοβαρές προσπάθειες συμμόρφωσης.

Επισημάνθηκε ότι η συνεχής παρουσία μακροοικονομικών κινδύνων, όπως ο γεωπολιτικός κατακερματισμός και η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα και να παρεμποδίσει τον προγραμματισμό, αν και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής η οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More