Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για την επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ.
Πρόκειται για εναρμονιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο αποτυπώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία, που έπρεπε να εφαρμόσει η Δημοκρατία από την1η του χρόνου. Μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε, η Κομισιόν προ μηνών έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο καλώντας την να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία.
Ουσιαστικά με την οδηγία τερματίζονται οι φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που τους επιτρέπουν να μετατοπίζουν τα κέρδη τους σε περιοχές δικαιοδοσίας στις οποίες υπόκεινται σε μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία.
Πηγή από τοΥπουργείο Οικονομικών, μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως είναι έτοιμο το σχετικό νομοθέτημα. Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια το νομοσχέδιο έχει προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σημείωσε, επίσης, πως το νομοθέτημα έχει αξιολογηθεί και σε αυτό έχουν περιληφθεί και οι θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων που είχαν εκφράσει στο πλαίσιο τηςδημόσιας διαβούλευσης.
Εξάλλου, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως στις επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του για να εγκριθεί. Στη συνέχεια, είπε, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Όπως πληροφορούμαστε το αρμόδιο υπουργείο θα καλέσει τηνΕπιτροπή Οικονομικών να εξετάσει το νομοσχέδιο κατά προτεραιότητα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Κύπρος να μπει σε περιπέτειες, οι οποίες πιθανόν να συνεπάγονται με οικονομικό κόστος. Ως γνωστό, το επόμενο βήμα μετά την αιτιολογημένη γνώμη τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ήδη οι κυπριακές αρχές έχουν ενημερώσει την ΕΕ πως το νομοσχέδιο θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή, διαβεβαιώνοντας πως αυτό θα εγκριθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η απόφαση για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις πολυεθνικές με ετήσιο κύκλο εργασιών €750 εκατ. λήφθηκε το Δεκέμβριο του 2022 από τους ηγέτες των μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ΕΕ, η ελάχιστη πραγματική φορολόγηση επισημοποιεί την εφαρμογή από την ΕΕ των λεγόμενων κανόνων του «Πυλώνα 2», οι οποίοι εγκρίθηκαν το 2021 στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση.
Η ευρωπαϊκή οδηγία ευθυγραμμίζεται με τους παγκόσμιους κανόνες που έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και οι ηγέτες των χωρών G20.
Πηγή: philenews.com