Thursday, September 19, 2024
Home » Αδιανόητα τα «λύτρα» που ζητούν οι Κινέζοι για το πλοίο της ΕΤΥΦΑ

Αδιανόητα τα «λύτρα» που ζητούν οι Κινέζοι για το πλοίο της ΕΤΥΦΑ

0 comments

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων της ΕΤΥΦΑ με την κινεζική εταιρεία CPP δεν υπάρχει ικανοποιητική πληροφόρηση από επίσημης πλευράς, όμως οι σκόρπιες πληροφορίες από διάφορες πλευρές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα είναι σοβαρότερα και δυσκολότερα από την εντύπωση που υπήρχε αρχικά.

Η αρχική πληροφόρηση που υπήρχε και η οποία ανέβαζε τις απαιτήσεις της CPP από την ΕΤΥΦΑ για την αποδέσμευση της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου Προμηθέας στα 30 με 35 εκατ. ευρώ φαίνεται πως δεν ισχύει σήμερα.

Οι Κινέζοι αξιώνουν πολύ περισσότερα. Σε βαθμό που η κυπριακή πλευρά θεωρεί σε αυτή τη φάση ότι δεν έχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού.

Αναφορές από πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται επισημαίνουν πως η CPPαξιώνει μεταξύ άλλων να διακοπεί η διαδικασία της διαιτησίας ενώπιον του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου του Λονδίνου, καθώς από τη μέχρι σήμερα διαδικασία φαίνεται πως η εταιρεία δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις απαιτήσεις και τους ισχυρισμούς της.

Ενδεχόμενη διακοπή της διαιτησίας θα σήμαινε από τη μια ότι διαγράφεται ο κίνδυνος να κληθεί η ΕΤΥΦΑ να καταβάλει περίπου 200 εκατ. ευρώ, όπως απαιτεί η κινεζική εταιρεία, αλλά από την άλλη θα στερήσει από την ΕΤΥΦΑ το δικαίωμα να διεκδικήσει μεγάλα ποσά (περίπου 65 εκατ. σύμφωνα με πληροφορίες) για την καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς εργολάβου στην παράδοση του έργου, αλλά και εξίσου μεγάλα ποσά για την καταγγελία της σύμβασης από κυπριακής πλευράς και την ομηρία του πλοίου Προμηθέας.

Η κινεζική πλευρά διεκδικεί επίσης τη μη ρευστοποίηση από την ΕΤΥΦΑ των εγγυητικών πιστής εκτέλεσης του έργου, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι αποζημειώσεις που σύμφωνα με το συμβόλαιο δικαιούται η ΕΤΥΦΑ για την πολυετή καθυστέρηση στην υλοποίηση του τερματικού φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 65 εκατ. περίπου.

Αυτό όμως είναι ένα μικρό μέρος των αποζημιώσεων που θα διεκδικήσει ηΕΤΥΦΑ για τα απωλεσθέντα έσοδα -ή την αξία της εξοικονόμησης ακριβότερων καυσίμων και δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων- με τα οποία θα επιβαρυνθεί για την μη ολοκλήρωση του έργου, δύο χρόνια από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η αποστέρηση του πλοίου Προμηθέας επίσης συνιστά πρόκληση κόστους ή απώλεια εσόδων για τη Δημοκρατία και είναι δεδομένο πως θα δοθεί και για αυτό σκληρή νομική μάχη, αν η αποδέσμευση του πλοίου δεν γίνει σύντομα.

Αν και δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, η διαθέσιμη πληροφόρηση αναφέρει πως η κινεζική πλευρά αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια ως προς τις προθέσεις της. Με συνέπεια να είναι αδύνατο στο παρόν στάδιο να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Η ΕΤΥΦΑ φαίνεται να έχει αποδεκτεί ότι η επίλυση τηςεκκρεμότητας θα πάρει χρόνο. Εξού και προωθεί διαδικασίες για προκήρυξη προσφορών, ώστε να επιλεγεί νέος εργολάβος για να ολοκληρώσει την προβλήτα και τις χερσαίες υποδομές στο Βασιλικό, παρόλο που χωρίς τον Προμηθέα είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί το τερματικό LNG.

Εκκρεμούν, επίσης, ανακοινώσεις για τους ξένουςεμπειρογνώμονες που θα προσληφθούν για να αξιολογήσουν τη σημερινή κατάσταση στο Βασιλικό και να καταθέσουν πρόβλεψη για τα απαιτούμενα έργα και το κόστος τους, ώστε να ετοιμαστούν και να δημοσιευτούν οι όροι για τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More