Στο γήπεδο των ευρωτουρκικών μεταφέρεται πλέον η προσπάθεια της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δημιουργίας προϋποθέσεων για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Το πράσινο φως από την Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, όπως χαρακτηρίζεται.
Αυτό το οποίο έχει σημασία, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι είναι η χρονική στιγμή που γίνεται η κίνηση από πλευράς Λευκωσίας, να μην μπολοκάρει δηλαδή την παρουσία της Τουρκίας όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτή τη φορά κρίθηκε ότι μετά τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απριλίου υπάρχει διαδικασία εντός της οποίας να μπορούν να προσκληθούν και άρα θα ήταν προτιμότερο, αυτό να γίνει με την καλή θέληση της Λευκωσίας.
Η οποία ουσιαστικά ως κράτος μέρος της ΕΕ, στέλνει και το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να προβεί σε κινήσεις στο μέτωπο των ευρωτουρκικών, από τις οποίες η Τουρκία να έχει πολιτικά οφέλη. Συνεπώς, είναι μία διαδικασία η οποία ρίχνει το γάντι στην Άγκυρα ενόψει Νέας Υόρκης και των επαφών που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων, για το Κυπριακό.
Η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι είναι ένα πεδίο από το οποίο μπορούν να υπάρξουν αμοιβαία οφέλη για να μπορέσει να ξεκλειδώσει ξανά η διαδικασία στο Κυπριακό. Η παρουσία στο άτυπο Συμβούλιο είναι μία διαδικασία «On– Off»,και ως εκ τούτου, από την παρουσία Φιντάν και την όλη στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και η συνέχεια της σχέσης Άγκυρας- Βρυξελλών.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το «οκ» της Λευκωσίας δόθηκε σε μια περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη και η διαδικασία βολιδοσκόπησης των δύο πλευρών από τα Ηνωμένα Έθνη για πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης. Οπόταν ήταν μία κίνηση με την οποία η Κυβέρνηση αφαιρεί και το όποιο επιχείρημα για έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για τη συνέχεια, ενόψει και της πιθανότητας πραγματοποίησης τελικά της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απριλίου αναφερόταν μεταξύ άλλων πώς «συνιστά στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Στα συμπεράσματα του Απριλίου, αναφερόταν επίσης ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση».
Σε σχέση με το Κυπριακό, αναφερόταν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» και γινόταν υπενθύμιση προηγούμενων συμπερασμάτων, σύμφωνα με τα οποία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη
συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Λετυμπιώτης: Στρατηγική κίνηση
Η απόφαση της Λευκωσίας να επιτρέψει τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 29 Αυγούστου, αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας, δήλωσε ο Kυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ενέργεια καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε, ακόμη, πως η συγκεκριμένη κίνηση, εμπίπτει και στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που καθορίζουν τα ευρωτουρκικά, για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση στις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας, πάντοτε υπό το πρίσμα της όποιας προόδου μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό.
Ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή, ότι πρόκειται για μία ad–hocπρόσκληση, η οποία αφορά μόνο το επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας απέδειξε για ακόμη μία φορά την εποικοδομητική της στάση και εναπόκειται στην Τουρκία να επιδείξει την ίδια βούληση.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λετυμπιώτης διαβεβαίωσε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αποδεχθεί συμμετοχή της Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο. Σημείωσε ότι ζητήθηκε η άποψη της Λευκωσίας και δόθηκε η σχετική συγκατάθεση, μόνο για την προσεχή σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Η απάντηση Φιντάν
Προς το παρόν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί κατά πόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα απαντήσει θετικά και θα παραστεί στο άτυπο Συμβούλιου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. εκτιμάται ωστόσο ότι η απάντηση θα είναι θετική. Στο σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο. Σημειώνεται πάντως ότι η παρουσία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών είναι μια διαδικασία με απαιτήσεις στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί ανάλογα.
Πηγή: Φilenews