Friday, November 22, 2024
Home » Η Google και η «φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης

Η Google και η «φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης

0 comments

Μέσα στον τελευταίο μήνα η χρηματιστηριακή αξία των αμερικανικών γιγάντων της τεχνολογίας έχει δεχθεί ένα αρκετά ισχυρό – και πάντως σίγουρα όχι αμελητέο – πλήγμα. Η τιμή της μετοχής της Google, για του λόγου το αληθές, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 17%, της Microsoft κατά 14%, της Apple κατά 11% και της NVIDIA – που είχε τις πιο εντυπωσιακές αποδόσεις εδώ και καιρό – κατά 22%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας οι τιμές των μετοχών της NVIDIA, της Google και της Apple υποχώρησαν αντιστοίχως κατά 14%, 6,5% και 9%.

Παρά δε το γεγονός ότι το «κραχ» δεν είχε συνέχεια και στις επόμενες συνεδριάσεις καταγράφηκε ανάκαμψη, το ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό μοιάζει να έχει γίνει πιο επιτακτικό: Μήπως επίκειται μια ευρεία – και απολύτως αναγκαία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, που θεωρούν πως έχει δημιουργηθεί μια επικίνδυνη «φούσκα» – διόρθωση στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, ο οποίος τρέχει με… σπασμένα φρένα στις χρηματιστηριακές πίστες;

«Δεδικασμένο»

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως μετά και την ετυμηγορία που εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο σε βάρος της Google – κατά σύμπτωση (;) επίσης την Δευτέρα –, καταδικάζοντάς της για μονοπωλιακή πρακτική στο Διαδίκτυο (όπως είχε συμβεί και με τη Microsoft για το λογισμικό της το 2000), το σενάριο της «διόρθωσης» δείχνει πιο ορατό.

Οχι μόνο διότι είναι πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις στα έσοδα και στην κερδοφορία της, αλλά διότι οι περισσότεροι προβλέπουν πως η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει «δεδικασμένο» για αντίστοιχες προσφυγές σε βάρος άλλων ισχυρών του κλάδου. Ξεκινώντας, έτσι, ένα ντόμινο που θα θέσει εν αμφιβόλω τα εξαιρετικά φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια που έχουν εκπονήσει και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν.

Ενδεικτικά, όπως σημειώνει ο «Economist», η Alphabet (μητρική της Google) και η Microsoft μαζί με τις Amazon και Meta θα δαπανήσουν εφέτος ένα ποσό μεγαλύτερο των 100 δισ. δολαρίων μόνο για την κατασκευή γιγαντιαίων (και εξαιρετικά ενεργοβόρων) βάσεων δεδομένων που θα τροφοδοτούν τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνολικά δε, εάν συνυπολογιστούν και οι αντίστοιχες επενδύσεις των ομοειδών μικρομεσαίων εταιρειών και αρκετών από άλλους κλάδους που έχουν στραφεί στην ΑΙ, το συνολικό ποσό που πρόκειται να δαπανηθεί μέσα στην επόμενη τετραετία (2024-27) εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 1,4 τρισ. δολάρια.

«Κοιλάδα του Θανάτου»

Οπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, οποιαδήποτε διαταραχή στην «αλυσίδα» η οποία ξεκινά από τους προμηθευτές και καταλήγει στους καταναλωτές μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, μετατρέποντας το νέο «Ελντοράντο» της κερδοφορίας σε μια «Κοιλάδα του Θανάτου». Οδηγώντας, με άλλα λόγια, σε αυτό που το βρετανικό περιοδικό επιχείρησε να περιγράψει θέτοντας το εξής ερώτημα: «Τι, άραγε, θα μπορούσε να σκοτώσει την εκρηκτική ανάπτυξη του ενός τρισ. της τεχνητής νοημοσύνης;».

Σύμφωνα με την ανάλυση του «Economist», «η μεγαλύτερη απειλή για την εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΙ προέρχεται από τη μείωση της ζήτησης». Εξηγεί δε ότι στην περίπτωση που «οι στόχοι για την κερδοφορία δεν επιτευχθούν, τότε οι γίγαντες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επενδύσεις, αφήνοντας εκτεθειμένη την αλυσίδα» – και μαζί, όπως είναι προφανές, τις δεκάδες χιλιάδες εταιρείες που την απαρτίζουν.

Το σίγουρο είναι πως οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά λεπτές. Το γιατί αποδεικνύει η «ψαλίδα» που υπάρχει ανάμεσα στις χρηματιστηριακές αποδόσεις των εταιρειών του κλάδου από την αρχή του 2023 ως σήμερα (103% κατά μέσο όρο) τόσο με την πορεία του δείκτη S&P 500 (42% στο ίδιο διάστημα) όσο και μεταξύ της μέσης προβλεπόμενης αύξησης των πωλήσεών τους για το 2025 (14%).

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More