Thursday, September 19, 2024
Home » Ο νόμος ζητά καθίσματα, αλλά εργοδότες κωφεύουν – Πωλήτριες και κομμώτριες οι πιο ταλαιπωρημένες

Ο νόμος ζητά καθίσματα, αλλά εργοδότες κωφεύουν – Πωλήτριες και κομμώτριες οι πιο ταλαιπωρημένες

0 comments

Μετά τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων σε εργοδότες για την παραβίαση του νόμου για την προστασία των εργαζομένων από την παρατεταμένη ορθοστασία, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ενισχύσει την ενημέρωση, τόσο των εργοδότων όσο και των εργαζόμενων.

Και αυτό γιατί κάποιοι εργοδότες είτε δεν γνωρίζουν, είτε περιφρονούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τα επιπρόσθετα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα.

Το θέμα συζητήθηκε ήδη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, καθώς βουλευτές δέχθηκαν καταγγελίες από εργαζόμενους για μη τήρηση της νομοθεσίας. Το αρμόδιο τμήμα έχει προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικού εντύπου για την παρατεταμένη ορθοστασία στην εργασία αλλά και τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην υγεία.
Παράλληλα, μετά τις θερινές διακοπές, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα προχωρήσει και σε ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης.

Οι πρόνοιες του νόμου

Σύμφωνα με τον νόμο περί Ασφάλειας και Υγείας, ο εργοδότης θα πρέπει να παρέχει κατάλληλο κάθισμα για χρήση σε κάθε εργοδοτούμενο του. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν καθήκοντα και πρέπει να είναι συνεχώς όρθιοι, ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει κατάλληλα καθίσματα ή να λαμβάνει οργανωτικά μέτρα για την περιστασιακή ανάπαυση κάθε εργοδοτούμενου προσώπου.

Αναλυτικά, ο κάθε εργοδότης καθορίζει τα απαιτούμενα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων που δημιουργούνται από τις δραστηριότητές του, με βάση τη γραπτή εκτίμηση των κινδύνων.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ ορθοστασίας, καθίσματος και κίνησης, και να γίνεται η εργασία πιο δυναμική. Παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τυχόν ευάλωτοι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στους κινδύνους από την παρατεταμένη ορθοστασία, όπως είναι οι εργαζόμενοι που ήδη πάσχουν από ισχιαλγία ή προβλήματα στα γόνατα, οι εγκυμονούσες γυναίκες, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας.

Στρατηγική πρόληψης

Όπως αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, η στρατηγική πρόληψης για αντιμετώπιση της ορθοστασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
– Σχεδιασμό της θέσης εργασίας και οργάνωση της εργασίας με τρόπο που να επιτρέπει στους εργαζόμενους να εναλλάσσουν επαρκώς τη θέση εργασίας τους μεταξύ ορθοστασίας, χρήσης σκαμπό ή καθίσματος ή/και βάδισης.
– Παροχή στους εργαζόμενους της δυνατότητας να αλλάζουν τον τρόπο εργασίας τους και να κάνουν διάλειμμα όταν χρειάζεται.

-Ενθάρρυνση της διαβούλευσης και της ενεργούς συμμετοχής των εργαζομένων για τη διαχείριση και την αποφυγή του κινδύνου από την ορθοστασία.

Πωλητές και κομμώτριες

Η παρατεταμένη ορθοστασία απαιτείται κυρίως σε επαγγέλματα στον τομέα του λιανικού εμπορίου, της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών.

Σε ορισμένες θέσεις εργασίας, όμως, οι εργαζόμενοι μένουν όρθιοι χωρίς λόγο, μόνο και μόνο επειδή αυτό θεωρείται πιο επαγγελματικό από τους εργοδότες ή για αισθητικούς λόγους.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας (EU-OSHA), τυπικές θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνται κυρίως άνδρες, όπως είναι σε εργοτάξια ή σε αποθήκες, ενώ περιλαμβάνουν παρατεταμένη ορθοστασία και αρκετό περπάτημα, σε σύγκριση με τυπικές θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνται κυρίως γυναίκες, όπως σε κομμωτήρια, γραμμές παραγωγής ή ταμεία, επικρατεί η ορθοστασία.

Επίσης, οι γυναίκες απασχολούνται πιο συχνά σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που χαρακτηρίζονται από μικρότερο έλεγχο του τρόπου εργασίας τους και της δυνατότητας να κάνουν διάλειμμα από την όρθια εργασία.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More