Thursday, September 19, 2024
Home » Πλάνα για Park and ride στη Λάρνακα – Έργα €22 εκατ. για να γίνει βιώσιμη η κινητικότητα

Πλάνα για Park and ride στη Λάρνακα – Έργα €22 εκατ. για να γίνει βιώσιμη η κινητικότητα

0 comments

Σημαντικές αλλαγές θα βιώσουν οι κάτοικοι της Λάρνακας μέσα στην επόμενη διετία, λόγω της ολοκλήρωσης δύο μεγάλων έργων που εντάσσονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και ξεπερνούν τα €22 εκατ.

Το πετυχημένο εγχείρημα του Park and ride στη Λευκωσία, θα εφαρμοστεί και στη Λάρνακα, ενώ στις κύριες λεωφόρους και οδούς θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι και λεωφορειολωρίδες. Το στρατηγικό πλάνο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που βρίσκεται σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, έχει ως στόχο να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης κι άλλες επιλογές σε ό,τι αφορά στον τρόπο διακίνησής τους.

Αν και η Λάρνακα δεν παρουσιάζει τα ίδια κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Λευκωσία και η Λεμεσός, αποφασίστηκε λόγω και της ραγδαίας ανάπτυξης, να τεθεί σε εφαρμογή το Park and ride. Οι σχεδιασμοί έχουν διττό στόχο, από τη μία τη μείωση της κίνησης στην πόλη και από την άλλη τη μείωση των οχημάτων που εισέρχονται στους αυτοκινητοδρόμους προς Λευκωσία, Λεμεσό και Παραλίμνι.

Ήδη το Τμήμα Δημοσίων Έργων στις 18 Ιουλίου προκήρυξε διαγωνισμό για τη δημιουργία των δύο πρώτων Σταθμών Στάθμευσης και Μετεπιβίβασης του Park and ride. Οι δύο σταθμοί θα γίνουν σε περιοχή του Δήμου Αραδίππου κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς και εντός των ορίων της κοινότητας Καλού Χωριού, πλησίον του ομώνυμου κυκλικού κόμβου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στον «Φ» η υπεύθυνη του Κλάδου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Εύη Αναγιωτού, το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή και δωδεκαετή συντήρηση των δύο Σταθμών Μετεπιβίβασης, εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα κοστίσει €3,7 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ).

Συγκεκριμένα στον Δήμο Αραδίππου θα δημιουργηθούν ισόγειο κτήριο (με στέγαστρο) με εμβαδόν 315 τ.μ., στάση δύο λεωφορείων, καθώς και ακάλυπτοι χώροι στάθμευσης για 67 οχήματα. Στο Καλό Χωριό, εξάλλου, θα δημιουργηθούν ισόγειο κτήριο (με στέγαστρο) με εμβαδόν 315 τ.μ., στάση λεωφορείων, καθώς και ακάλυπτοι χώροι στάθμευσης για 195 οχήματα. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, τον Ιανουάριο του 2025 και θα έχουν διάρκεια 14 μηνών.

Η πρόθεση είναι πάντως να δημιουργηθούν και άλλοι σταθμοί μετεπιβίβασης εντός της πόλης και όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, υπάρχουν επαφές με τον Δήμο Λάρνακας προκειμένου να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί. «Η φιλοσοφία του Park and ride είναι να μειώσουμε τον αριθμό των αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πόλη δίδοντας κίνητρα στους ανθρώπους που την επισκέπτονται. Ψάχνουμε συνεχώς και άλλους χώρους στους οποίους θα υπάρχει στάθμευση για αυτοκίνητα, θα ενοικιάζονται ποδήλατα και θα συνδέονται με ποδηλατόδρομους αλλά και πεζόδρομους».

Ο παράλληλος στόχος, όπως προαναφέρθηκε, είναι να μειωθούν και τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στους αυτοκινητόδρομους, γεγονός που θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε άλλες πόλεις. «Θα μπορούν να εξυπηρετηθούν εργαζόμενοι, αλλά και φοιτητές, οι οποίοι ενδεχομένως να μην μπορούν να ενοικιάζουν διαμέρισμα στην περιοχή όπου σπουδάζουν λόγω ψηλών ενοικίων», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες ώστε να βρεθούν χώροι κοντά στο κέντρο της πόλης, με τον Δήμο να έχει προτείνει το ΓΣΖ, όπου υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης, λόγω των γηπέδων. Επιπρόσθετα, διερευνώνται χώροι στις νότιες περιοχές της Λάρνακας που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο. «Σ’ ό,τι αφορά ενδεχόμενη σύνδεση με το αεροδρόμιο είναι λίγο περίπλοκο το ζήτημα επειδή υπάρχει όρος στη σύμβαση του Intercity, πως δεν πρέπει να πηγαίνει στον χώρο. Η υπηρεσία μπορεί να περνά από εκεί αλλά όχι το Ιntercity κι έτσι εμείς προσπαθούμε να δούμε εάν θα γίνει και πώς στο αεροδρόμιο για να ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις της νομοθεσίας», είπε ο υπουργός Μεταφορών. Σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, θα εξευρεθούν χώροι για park and ride και στη βόρεια πλευρά της Λάρνακας, η οποία αναμένεται ν’ αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, λόγω της απομάκρυνσης των πετρελαιοδεξαμενωìν και των εγκαταστάσεων γκαζιού.

Αλλάζουν όψη οι κύριοι δρόμοι της Λάρνακας

Την κατανόηση των κατοίκων της Λάρνακας για όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο ΣΒΑΚ ζήτησε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των σχεδιασμών για το Park and ride. «Μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως δεν είναι τόσο αναγκαίο στη Λάρνακα. Εμείς, όμως, το θεωρούμε πολύ σημαντικό επειδή βλέπουμε την ανάπτυξη που συμβαίνει στην πόλη και πρέπει να την προετοιμάσουμε για το μέλλον. Δεν θέλουμε να πάθουμε όπως άλλες πόλεις, που δημιουργήθηκε το πρόβλημα και έπειτα προσπάθησαν να το λύσουν».

Την πιο αισθητή διαφορά σ’ ό,τι αφορά στις αλλαγές που θα φέρει το ΣΒΑΚ οι Λαρνακείς θα την νιώσουν όταν ολοκληρωθούν τα έργα προτεραιότητας του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σχεδόν σε όλες τις κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης.

Ο διαγωνισμός γι’ αυτό το έργο προκηρύχθηκε στις 28 Ιουνίου και το κόστος του εκτιμήθηκε στα €18.750.000 (χωρίς Φ.Π.Α.). Οι εργασίες περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, κατασκευή της επιφανειακής στρώσης του οδοστρώματος και δημιουργία λεωφορειολωρίδων μήκους 10,40 χλμ. σε κύριους άξονες της πόλης και υποδομές για στάσεις λεωφορείων. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, ποδηλατολωρίδες μήκους 22,35 χλμ. καθώς και ποδηλατικές υποδομές, πεζοδρόμια μήκους 13 χλμ., 182 διαβάσεις για πεζούς και ποδηλάτες τύπου Pelican και Ζebra, καθώς και 174 ράμπες για ΑμεΑ. Και αυτά τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2025 και θα έχουν διάρκεια 16 μηνών.

Σημειώνεται πως ποδηλατικό δίκτυο θα προστεθεί, μεταξύ άλλων, στις λεωφόρους Ακροπόλεως, Σπύρου Κυπριανού, Γιάννου κρανιδιώτη, Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, Αρτέμιδος, Φανερωμένης και Λεμεσού. Σ’ ό,τι φορά στις λωρίδες λεωφορείων θα δημιουργηθούν στην οδό Ελευθερίας και στις λεωφόρους Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, Αρτέμιδος και Μακαρίου. Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν μονοδρομήσεις οδών, μείωση οχηματικών λωρίδων σε κύριες λεωφόρους, αναδιαμόρφωση κύριων συμβολών για βελτίωση των μέτρων ασφάλειας, φύτευση και πλακοστρώσεις. Αυτό που δεν περιλήφθηκε στους σχεδιασμούς λόγω κόστους, ήταν η επιθυμία του Δήμου Λάρνακας για ποδηλατική σύνδεση της πόλης με το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας μέσω των έργων προτεραιότητας του ΣΒΑΚ «θα προωθηθούν οι δημόσιες μεταφορές και η ανάπτυξη της πολυτροπικότητας στην συγκοινωνιακή διασύνδεση των τοπικών πυρήνων της Λάρνακας, μέσω της αναδιαμόρφωσης των κύριων αξόνων της πόλης, στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στην βελτίωση της προσβασιμότητας, στη μεγιστοποίηση της κινητικότητας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας».

Η μελέτη για το έργο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έχει σχεδιαστεί από εμπειρογνώμονες στη βάση ευρωπαϊκών γεωμετρικών προτύπων. Συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων, που έχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για την προκήρυξη και ανάθεση των μελετών. Συγκεκριμένα, τα ρυθμιστικά και κατασκευαστικά σχέδια ετοιμάζονται από τον ξένο οίκο ΜΙC-HUB, σε συνεργασία με τοπικούς μελετητές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More