Thursday, September 19, 2024
Home » ΚΕΒΕ: Στρατηγικής σημασίας η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

ΚΕΒΕ: Στρατηγικής σημασίας η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

0 comments

Ως στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το ΚΕΒΕ την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ευρώπης μέσω Ελλάδας, τόσο για γεωπολιτικούς λόγους όσο και για να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας, εντάσσοντας την στα ενεργειακά δίκτυα που προωθούνται, όχι μόνο της Ένωσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το ΚΕΒΕ σημειώνει με ανακοίνωση του πως η ανάγκη για σταδιακή κατάργηση της χρήσης ρυπογόνων πηγών ενέργειας και αντικατάσταση τους με ΑΠΕ, αποτελεί υποχρέωση της Κύπρου και στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει ως χώρα να αποφασίσουμε σωστά και υπεύθυνα τις πιο συμφέρουσες και αποδοτικές λύσεις που θα διασφαλίζουν, σταθερότητα και επάρκεια στην παροχή ενέργειας για τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της χώρας, μείωση στη τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων για εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Θέση του ΚΕΒΕ στο επίμαχο θέμα συζήτησης για την αποπληρωμή του έργου, είναι ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να πρωτοτυπήσει αλλά να εφαρμόσει τις διεθνείς πρακτικές.

Τονίζει επίσης ότι το υπό συζήτηση έργο χαρακτηρίζεται αναμφίβολα από τεχνικές ιδιαιτερότητες και ένα ψηλό κόστος κατασκευής στοιχεία τα οποία πρέπει να τύχουν ενδελεχούς μελέτης και αξιολόγησης από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς επί του θέματος.

Στη βάση των πιο πάνω, το ΚΕΒΕ αναφέρει πως αναμένει από όσους εμπλέκονται (Υπουργείο Εμπορίου και ΡΑΕΚ) και κατέχουν την αναγκαία τεχνική κατάρτιση αλλά και τα απαραίτητα εξειδικευμένα στοιχεία/δεδομένα, ότι θα ενδιατρίψουν με επαγγελματισμό στην ενδελεχή μελέτη όλων των οικονομικό-τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου, κατά τη λήψη της τελικής τους απόφασης.

Τέλος σημειώνει ότι αποτελεί συνεπώςδική τους ευθύνη και υποχρέωση, όπως, σε περίπτωση έγκρισης του έργου, συμπεριλάβουν τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες και μηχανισμούς πάνω σε όλες τις πτυχές του έργου που θα διασφαλίσουν όλα τα πιο πάνω ως επίσης την ομαλή ολοκλήρωση του έργου, μέσα στα χρονοδιαγράμματα και εντός του προτεινόμενου προϋπολογισμού.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More