Thursday, September 19, 2024
Home » Ανάλυση CT: Νέα προσπάθεια, ίδια δεδομένα. Τα μηνύματα Χριστοδουλίδη προς τη διεθνή κοινότητα

Ανάλυση CT: Νέα προσπάθεια, ίδια δεδομένα. Τα μηνύματα Χριστοδουλίδη προς τη διεθνή κοινότητα

0 comments

Πιέσεις Χριστοδουλίδη προς ΟΗΕ και ΕΕ για κινητικότητα στο Κυπριακό – Χαιρετίζει τη δέσμευση Γκουτέρες και επαναφέρει τη σύνδεση με τα ευρωτουρκικά – Προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα προσπάθεια, που όμως θα αποτύχει εάν δεν διαφοροποιηθεί η τουρκική στάση

Έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα περιθώρια για να αλλάξει γνώμη και στάση ο Ερσίν Τατάρ, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εξίσου αποφασισμένος για εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του στο Bloomberg, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Με ζητούμενο την επανέναρξη των συνομιλιών, από το σημείο όπου είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Advertisement

Μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο έδωσε το πλαίσιο των προθέσεων του. Χαιρετίζοντας τη δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνει η διαδικασία εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βάσει αυτής της λογικής δεν άφησε κανένα παράθυρο ανοιχτό για συζήτηση των τουρκικών αξιώσεων σε σχέση με τα δύο κράτη και την κυριαρχική ισότητα. Απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα, παρέθεσε το γεγονός πως τις τουρκικές θέσεις απορρίπτει -μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά- ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο έδωσε έμφαση είναι η σύνδεση του Κυπριακού με την πορεία των ευρωτουρκικών. Θέλωντας να στείλει μήνυμα και προς την Άγκυρα, αλλά και προς τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πολλάκις αναφορές για την ευρωπαϊκή διάσταση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παραμείνει μετά τη λύση του προβλήματος. Για αυτό και οποιαδήποτε συζήτηση για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Άλλωστε τελευταίως χρησιμοποιεί συχνά το επιχείρημα ότι οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων απαντώνται μέσα από την ευρωπαϊκή διάσταση.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη φανερώνουν πως προετοιμάζεται το έδαφος για έναν ακόμη κύκλο προσπαθειών με στόχο την επανέναρξη.Η Κυβέρνηση θεωρεί ως κρίσιμο μήνα το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει δώσει κανένα δείγμα για αλλαγή γραμμής.

Το γρίφο καλείται να λύσει η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, που γνωρίζει πως τα πρακτικά βήματα που μπορεί να γίνουν είναι περιορισμένα. Για αυτό, και όπως γράψαμε χθες, άρχισε να επικρατεί η αντίληψη ότι εξελίξεις μπορούν να έρθουν μετά τις λεγόμενες εκλογές στο ψευδοκράτος τον Οκτώβριο του 2025. Υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική πλευρά θα διαφοροποιήσει τις προσεγγίσεις της και θα εγκαταλείψει τη στάση άρνησης.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More