Friday, November 22, 2024
Home » Δήμαρχος Αμμοχώστου: Έχουμε ήδη περάσει την κρίσιμη καμπή προς τη διχοτόμηση

Δήμαρχος Αμμοχώστου: Έχουμε ήδη περάσει την κρίσιμη καμπή προς τη διχοτόμηση

0 comments

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «δεν βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή αλλά την έχουμε διέλθει με κατεύθυνση τη διχοτόμηση, δηλαδή τα δύο κράτη»

Η Κύπρος έχει ήδη περάσει την κρίσιμη καμπή προς τη διχοτόμηση, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Advertisement

«Πενήντα χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής μας Οδύσσειας, αντί για στεριά γυροφέρνουμε ξανά και ξανά τα στενά της Σκύλας και της Χάρυβδης, όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της καταστροφής», ανέφερε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το Σάββατο στη Δερύνεια.

  • Πρόσκληση από Γκουτέρες για τριμερή. Απάντησε θετικά ο Πρόεδρος

Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές και άλλοι επίσημοι, ομιλία απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «δεν βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή αλλά την έχουμε διέλθει με κατεύθυνση τη διχοτόμηση, δηλαδή τα δύο κράτη».

«Και τώρα αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Πρέπει να πάρει νέες τραγικές διαστάσεις; Πρέπει να θυσιαστεί το μέλλον και των επόμενων γενεών στην Κύπρο;», διερωτήθηκε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιωάννου, είπε ότιεπιμένει ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για ενότητα, στη βάση στόχων και δράσης στη βάση πολιτικών, θέσεων και αρχών.

«Πάνω από όλα, η ενότητα σε αυτούς τους στόχους και τις αρχές θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Θα πρέπει εμπράκτως και με δουλειά να αποκατασταθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας. Θα πρέπει να διαφανεί πως υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, να μελετώνται και να τυγχάνουν ανταπόκρισης οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας, χωρίς να υποτιμάται η άποψη της μειοψηφίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «κανένας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της επίλυσης του Κυπριακού από μόνος του και όλοι οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες της ηγεσία μας για επανέναρξη των συνομιλιών».

Θα πρέπει, όπως είπε, «να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να επαναφέρουμε το Κυπριακό στην τροχιά της λύσης». Γνωρίζουμε, ανέφερε, ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση της λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί «πειστικά και πιεστικά είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς αμφισβήτηση προνοιών του Πλαισίου».

«Αυτός είναι ταυτόχρονα και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σώσουμε την Αμμόχωστο και να δώσουμε σε ολόκληρη την Κύπρο ένα υποσχόμενο μέλλον, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν σεβόμαστε και δεν λαμβάνουμε υπόψη τις διαφορετικές απόψεις άλλων», ανέφερε.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Δήμο Αμμοχώστου για διεθνή προβολή του ζητήματος της Αμμοχώστου, ώστε «να γίνει κατανοητό το πόσο απροκάλυπτα παράνομη, παράλογη και καταστροφική είναι η συνέχιση της κατοχής της πατρίδας μας».

«Επιδιώκουμε να χτίζουμε σχέσεις στο εξωτερικό, να μεταφέρουμε το μήνυμα μας και να καλούμε τους φίλους μας σε στήριξη του αγώνα μας. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εδώ μαζί μας σήμερα, ενώ πολλοί άλλοι μας έχουν στείλει τα μηνύματα τους. Από καρδιάς σας ευχαριστούμε όλους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εργάζονται παράλληλα και με του Τουρκοκύπριους που αντιστέκονται στην πολιτική ενσωμάτωσης που επιβάλει η Τουρκία σε σύμπλευση με την αντιδραστική και εθνικιστική μερίδα της Τ/κ ηγεσίας.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι παρά τις αντιξοότητες και τα 50 χρόνια που έχουν περάσει, οι Αμμοχωστιανοί παίρνουν στα σοβαρά τη λέξη ελπίδα «όσες φορές και αν αυτό μας στοίχισε».

«Γιατί γνωρίζουμε ότι η επιλογή μας είναι μεταξύ της διχοτόμησης, των κινδύνων, του ανταγωνισμού και της σύγκρουσης ή της δύσκολης και επίπονης προσπάθειας για ειρήνη, ελευθερία και επιστροφή. Για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ελπίζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι όμως ρεαλιστική η ελπίδα.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτή την ελπίδα «την χρωστάμε στα παιδιά μας», προσθέτοντας ότι«είναι καθήκον μας λοιπόν να θυμόμαστε πως μετράμε και 50 χρόνια ελπίδας».

«Εμείς ζήσαμε από πρώτο χέρι το όραμα και την προοπτική της Αμμοχώστου. Είναι καιρός να την ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας», ανέφερε.

Καταλήγοντας είπε ότι η Αμμόχωστος μπορεί να γίνει άμεσα η πύλη της επανένωσης, της ελευθερίας, της συνεργασίας και της ειρήνης για ολόκληρη την Κύπρο και όλους τους Κυπρίους.

Πρέσβης Ελλάδας: Μονόδρομος η επανεκκίνηση συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Η επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχέλα Ολγκίν είναι μονόδρομος και πάνω σε αυτές θα πορευτούν από κοινού Λευκωσία και Αθήνα, διαβεβαίωσε στην ομιλία του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου.

Είπε επίσης ότι δεν πρέπει « να επιστρέψουμε σε κανένα να ξεχάσει ότι τα Βαρώσια διέπονται από ειδικό καθεστώς που επιβάλει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών».

Τόνισε ότι θα πρέπει συνεπώς η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτή την επιταγή που θα ήταν και αυτό ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη του κοινού στόχου Αθήνας και Λευκωσίας. Αυτός, όπως είπε, είναι μια κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς κατοχικούς στρατούς και αναχρονιστικές εγγύησεις «και την Αμμόχωστο στη θέση που της αρμόζει να μας κάνει όλους εθνικά υπερήφανους».

« Ναι 50 χρόνια είναι πολλά, μπροστά όμως στη μακραίωνη ιστορία της πόλης σας δεν μας πτοούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι θέση αρχής και είναι απολύτως ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας.

«Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τετελεσμένα, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να απαιτούμε την αναστροφή όλων των ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη περιοχή. Όπως Ελλάδα και Κύπρος διατηρούμε ζωντανό το αίτημα για την επανένωση του τόπου, έτσι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την απόδοση της περίκλειστης και την επιστροφή των νόμιμών κατοίκων των Βαρωσίων για να ανασάνει επιτέλους η Αμμόχωστος», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ενισχυμένη σε όλα τα πεδία, και συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο και αναδεικνύει σε όλα τα διεθνή φορά το εθνικό αυτό θέμα.

Θα χρειαστεί περισσό θάρρος για την επανένωση, λέει ο σερ Ρότζερ Γκέιλ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναγόρευση ως επίτιμου δημότη Αμμοχώστου του σερ Ροτζερ Γκέιλ ο οποίος είναι μέλος του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην πρόεδρος της ομάδας φιλίας Ηνωμένου Βασιλείου Κύπρου για τη διαχρονική προσφορά του υπέρ των δικαίων του κυπριακού λαού των προσπαθειών για ειρηνική επανένωση της Κύπρου και επιστροφή στην αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου.

«Πενήντα χρόνια που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα ίδια τους τα σπίτια οι πολίτες της Αμμοχώστου. Πενήντα χρόνια από το τελευταίο φεστιβάλ πορτοκαλιού. Πενήντα χρόνια από τότε που τα ξενοδοχεία στα Βαρώσια ήταν γεμάτα με ζωή και γέλιο. Πενήντα χρόνια από τότε που ο τουρκικός στρατός κατοχής κατέλαβε το βόρειο τμήμα αυτής της νήσου. Αυτό πρέπει να τελειώσει», είπε ο σερ Γκέιλ.

Ευχαρίστησε το Δήμο Αμμοχώστου για την μεγάλη τιμή, την οποία, όπως ανέφερε, δεν θα έχει κερδίσει ωσότου το νησί σας, το νησί μας, αυτό το όμορφο νησί επανενωθεί. «Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί περισσό πολιτικό θάρρος και δεν θα συμβεί χωρίς πολιτικό ρίσκο», σημείωσε ευχόμενος εκ μέρους του ίδιου και των συναδέλφων του στο ΗΒ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «το καλύτερο στις προσπάθειες σας».

Η αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο «50 χρόνια μακριά σου…» με φόντο την αγαπημένη Αμμόχωστο άρχισε στις 20:00 στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Η αντικατοχική εκδήλωση άρχισε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού για την ιστορία της Αμμοχώστου. Με την ολοκλήρωση της προβολής ανέβηκαν στην σκηνή μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με τις 13 ενορίες της Αμμοχώστου και αναφέρθηκαν στα όνειρά τους για το μέλλον της Αμμοχώστου.

Η αντικατοχική εκδήλωση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Παντελή Θαλασσινό και Ρίτα Αντωνοπούλου με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Αμμοχώστου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Βήχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More