Friday, September 20, 2024
Home » Η υπεραπόδοση των small caps θα έχει συνέχεια ;

Η υπεραπόδοση των small caps θα έχει συνέχεια ;

0 comments

Μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα που οι large caps οδήγησαν τις επιδόσεις, τον Ιούλιο οι small caps υπεραπέδωσαν: ο δείκτης Russell 2000 ενισχύθηκε κατά 11% έναντι των στάσιμων έως ελαφρώς αρνητικών αποδόσεων για τους S&P 500 και Nasdaq. Αντιστοίχως, μίκρυνε η ψαλίδα των επιδόσεών τους από την αρχή τους έτους.

Μεγάλο μέρος αυτής της ανάκαμψης σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου, με τον Russell 2000 να αντιδρά με ένα +3,6, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2%. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια υπεραπόδοση small caps εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Η εξέλιξη αυτή έκανε τουςεπενδυτές να αναρωτηθούν γιατί συνέβη τόσο ξαφνικά και αν η υπεραπόδοση μπορεί να διατηρηθεί.

Οι αναλυτές συμφωνούν σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ώς εδώ. Μια εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές ανησύχησαν ότι οι κολοσσοί τεχνητής νοημοσύνης δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες για μελλοντική αύξηση των κερδών. Έτσι στράφηκαν σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου οι αποτιμήσεις είναι οι φθηνότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Morgan Stanley

Άλλος καταλύτης ήταν ότι η θετική έκθεση για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο ενίσχυσε τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της στη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο. Οι small caps μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τη χαλάρωση της Fed, επειδή έχουν υψηλότερο ποσοστό χρέους στους ισολογισμούς τους από ό,τι οι large caps. Έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό χρέους σε κυμαινόμενο επιτόκιο παρά σε σταθερό.

Τέλος, ορισμένοι αναλυτές έχουν συνδέσει τα ισχυρά αποτελέσματα των small caps με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις εκλογές του 2024 και ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Μετά τις εκλογές του 2016, οι small caps κινήθηκαν ανοδικά εν αναμονή της ψήφισης του νόμου περί περικοπής φόρων και απασχόλησης στα τέλη του 2017. Ενώ ο Τραμπ δεσμεύεται να παρατείνει την ισχύ του νόμου το 2025, οι traders ομολόγων εκτιμούν ότι πληθωρισμός και ομόλογα μπορούν να σκαρφαλώσουν υψηλότερα, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τάσσεται υπέρ των αυξήσεων στους δασμούς.

Συγκριτικά, υπάρχει μεγαλύτερη απόκλιση στις γνώμες σχετικά με το αν οι small caps θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι small caps υστερούν σε σχέση με τις large caps από τις αρχές του 2023 είναι η υποτονική αύξηση των κερδών τους. Σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον Jason Ronovech, διαχειριστή χαρτοφυλακίου για το Touchstone Small Company Equity Fund, τόνισε ότι υπήρξαν 24 μήνες αρνητικών αναθεωρήσεων για τα κέρδη του S&P 600. Η απόδοση του S&P 600 το 2024 προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 15% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, ενώ ο S&P 500 εκτιμάται πως θα σημειώσει άλμα της τάξης του 13% την ίδια περίοδο.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι προσδοκίες για αύξηση των κερδών των small caps το 2024 δεν είναι απαιτητικές, εφόσον η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ είναι περίπου 5% και η τιμολογιακή δύναμη και τα περιθώρια διατηρούνται. Επίσης, ενώ οι αποτιμήσεις των small caps αυξήθηκαν μετά το ράλι του Ιουλίου από τα χαμηλά πολλών δεκαετιών σε σχέση με την αποτίμηση των large caps, εντούτοις παραμένουν σε ελκυστικό discount 25% σε σύγκριση με την μέση αξία τους τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο Michael Cembalest, επικεφαλής στον κλάδο επενδυτικής στρατηγικής της J.P. Morgan Asset & Wealth Management, επισημαίνει σε πρόσφατο σημείωμά του ότι οι small caps είχαν τεράστια υπεραπόδοση από το 1930-2010, ενώ έκτοτε υποαπέδωσαν εξαιτίας των ακόλουθων χαρακτηριστικών τους: (i) χαμηλότερα περιθώρια ελεύθερων ταμειακών ροών (ii) περισσότερες εταιρείες εμφανίζουν ζημιές (iii) χαμηλότερες αποδόσεις ως προς το επενδυμένο κεφάλαιο και (iv) υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο Cembalest πιστεύει ότι ένας βασικός λόγος για την υποαπόδοση είναι ότι οι small caps τεχνολογίας έχουν μείνει τρεις φορές πίσω από τις αντίστοιχες large caps από το 2010. Tην τελευταία πενταετία, το τεχνολογικό βάρος στις small caps έχει μειωθεί σημαντικά, αντιθέτως έχει πέσει σχεδόν αποκλειστικά στις large caps. Σημειωτέον κανένας τομέας μικρής κεφαλαιοποίησης δεν έχει σημειώσει σημαντική υπεραπόδοση έναντι του αντίστοιχου τομέα μεγάλης κεφαλαιοποίησης από το 2010.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, πόσο πιθανό είναι οι επενδυτές να ενισχύσουν την έκθεσή τουςστις small caps αυτή την περίοδο;

Κατά τη γνώμη η απάντηση βασίζεται κυρίως σε ζητήματα σχετικής αξίας και διαφοροποίησης. Ενώ η κεφαλαιοποίηση των “Magnificient-7” υπερβαίνει το 30% του δείκτη S&P 500, το μερίδιο των small caps στον Russell 2000 έχει υποχωρήσει κάτω του 3% σε σχέση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής αγοράς. Επομένως αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι ελκυστική για τους επενδυτές που αναζητούν μια σχετικά καλή αξία.

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, οι small caps προσφέρουν δύο πλεονεκτήματα. Το ένα ότι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν έναντι των large caps, εάν η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, επειδή είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την οικονομία. Επίσης, μπορούν να επωφεληθούν εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2% και η Fed χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της για το υπόλοιπο του 2024 και το επόμενο έτος.

Μια άλλη σκέψη είναι ότι οι small caps υστερούν έναντι των large caps, επειδή υπάρχει σημαντικά λιγότερη κάλυψη από τους αναλυτές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου που χρησιμοποιούν τον δείκτη Russell 2000, όπου δεν υπάρχουν απαιτήσεις για εταιρικά κέρδη.

Ορισμένοι διαχειριστές διαμορφώνουν χαρτοφυλάκια υψηλότερης ποιότητας που μοιάζουν περισσότερο με τον δείκτη S&P 600. Από αυτή την άποψη, ο Michael Cembalest παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η επιλογή των διαχειριστών μπορούσε να αντισταθμίσει ένα μέρος, αλλά όχι το σύνολο, της υποαπόδοσης των small caps σε σύγκριση με τις large caps.

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο οι επενδυτές να κατανοήσουν τις επενδυτικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων small caps.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More