Friday, November 22, 2024
Home » Κομισιόν: Το σταυρόλεξο των επιτρόπων

Κομισιόν: Το σταυρόλεξο των επιτρόπων

0 comments

Η μη ανακοίνωση του επόμενου Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ακόμα δεν ξέρουμε, όπως παραδέχεται και ο Πρωθυπουργός, το χαρτοφυλάκιο.

Πόσο πιθανόν είναι να πάρει η Ελλάδα ένα «ενεργό» και «σημαντικό» χαρτοφυλάκιο, ώστε ο Πρωθυπουργός να επιλέξει τον κατάλληλο επίτροπο; Οι πιθανότητες είναι μεγάλες, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ είχαν πρωταγωνιστήσει στην εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι παράλληλα και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τα δυο νέα χαρτοφυλάκια

Η Αθήνα σφόδρα ενδιαφέρεται τόσο για τα παραγωγικά όσο και τα λεγόμενα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και για ένα χαρτοφυλάκιο-έκπληξη το οποίο ακόμα να διαρρεύσει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα από τα δύο νέα χαρτοφυλάκια που έχουν εφέτος θεσπισθεί. Το ένα είναι, ως γνωστόν, αυτό της Αμυνας, το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε ήδη στους Πολωνούς, και το δεύτερο αυτό της Ψηφιακής Εποχής, που περιλαμβάνει καινοτομίες, αλλά και τεχνητή νοημοσύνη, που εάν τελικά μας δοθεί, επίτροπος λέγεται ότι θα είναι ο Χρήστος Ταραντίλης, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (το 2021), καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ωστόσο η Ελλάδα διεκδικεί και άλλα σημαντικά χαρτοφυλάκια, όπως αυτό της Εσωτερικής Αγοράς που περιλαμβάνει (και) την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. Οσοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σίγουρα θα θυμούνται ότι στον τομέα της Εσωτερικής Αγοράς ήταν αυτή που έδωσε έμφαση στην ομιλία της πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή της. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που θεώρησαν ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό πάει στη δική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), κάτι βεβαίως που ενδιαφέρει και την Αθήνα.

Αυτή τη φορά, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Μητσοτάκη τόσο στη στήριξη όσο και στην εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει τη μοίρα των μικρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνήθως λαμβάνουν όχι και τόσο μεγάλης σημασίας χαρτοφυλάκια. Διεκδικεί χαρτοφυλάκια μαζί με τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία. Ενα από αυτά είναι το χαρτοφυλάκιο της Γειτονίας και Διεύρυνσης, το οποίο έχει για τη χώρα μας και γεωπολιτική διάσταση (με την ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων). Στο χαρτοφυλάκιο αυτό η Αθήνα όμως έχει «αντιπάλους» τις Βαλτικές χώρες, που και αυτές ενδιαφέρονται για τους δικούς τους λόγους να πάρουν αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Υπήρξε στην αρχή ζωηρό ενδιαφέρον και για το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, αλλά το ενδιαφέρον αυτό έχασε στην πορεία κάποιο έδαφος, μεταξύ άλλων με το σκεπτικό ότι οι μεγάλες αποφάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και άλλα κρίσιμα θέματα (όπως οι αποζημιώσεις, οι νέες καλλιέργειες κ.τ.λ.) περνούν επί της ουσίας από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο υπάρχουν άλλα «σημειακά» πόστα στα οποία φέρεται να ενδιαφέρεται η Αθήνα, όπως το Ενέργειας, αλλά και οι υπό σύσταση θέσεις της Στέγασης, των θεμάτων της Μεσογείου, το οποίο διεκδικεί και η Κύπρος, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης (συμπεριλαμβανομένης της Μετανάστευσης και της Ασφάλειας).

Η λίστα υποψηφίων για τη θέση του επίτροπου

Οσον αφορά τον επόμενο επίτροπο, έχει σχηματισθεί ήδη μια άτυπη… λίστα υποψηφίων. Χωρίς όμως να ανακοινωθεί το παραμικρό από το Μαξίμου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, άλλωστε έως τώρα κανένας επίτροπος της χώρας μας δεν έκανε δύο θητείες (αν και όλοι θα το ήθελαν). Ο Πρωθυπουργός αυτό που λέει σταθερά είναι ότι «η χώρα θα έχει έναν επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η χώρα στέλνει ένα πρόσωπο». Πέραν τούτου ουδέν.

Ωστόσο τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά, με πρώτο αυτό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος όπως συμπεριφέρεται ένας σοβαρός υποψήφιος (που έχει πιθανότητες) όταν ερωτάται, απλά απαντά «εγώ δεν έχω ιδέα. Για ποιο πράγμα μού μιλάτε;». Το όνομα του Τζιτζικώστα ακούγεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, κυρίως εάν η χώρα μας αναλάβει παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Τα ονόματα του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Σταύρου Παπασταύρου ακούστηκαν στην αρχή, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης έχει «ανοικτές υποθέσεις» ως υπουργός Εξωτερικών με τα ελληνοτουρκικά, τα Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια, το Μεσανατολικό και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και δύσκολα θα εγκαταλείψει τον θώκο του υπουργείου Εξωτερικών. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι μας ζητήθηκε να στείλουμε έναν άνδρα και μία γυναίκα υποψηφίους, ώστε να τους αξιολογήσει η πρόεδρος της Κομισιόν, τότε εξακολουθεί να ακούγεται η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, όσο κι αν δεν διαφαίνονται πολλές πιθανότητες ανατροπής στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα λόγω Βρυξελλών.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η λήξη της θητείας της πρέσβεως Αννας-Μαρίας Μπούρα από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Επισήμως κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι θα μετατεθεί σε ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς όμως να προσδιορίζουν σε ποια. Είθισται – συνέβη άλλωστε και με την προηγούμενη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, την πρέσβειρα Ελένη Σουρανή –, όταν οι πρέσβεις ολοκληρώνουν τη θητεία τους στο Μαξίμου να μετατίθενται σε μια ευρωπαϊκή πρεσβεία. Η κυρία Σουρανή έγινε πρέσβειρα στην Ιταλία, η κυρία Μπούρα, λένε οι πληροφορίες πάει Βρυξέλλες. Στις Βρυξέλλες όμως πού; Και τότε άρχισε μια μεγάλη σεναριολογία για την κυρία Μπούρα…

Ορισμένοι έλεγαν ότι η κυρία Μπούρα θα οριστεί επίτροπος, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές. Αλλοι τη θέλουν πρέσβειρα στην Ολλανδία, ίσως επειδή γνωρίζουν ότι ο σύζυγός της είναι Ολλανδός και εργάζεται στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ορισμένοι επιμένουν ότι ίσως μετατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών της ΕΕ, μια θέση που την είχε υπηρετήσει επιτυχώς πριν από μερικά χρόνια. Και ακόμα κυκλοφορούν σενάρια που τη θέλουν στο Cabinet της Ούρσουλα. Σε ποια θέση όμως; Επικεφαλής του Cabinet της είναι γερμανός συνεργάτης της και η κυρία Μπούρα ως πρέσβειρα Α΄ δεν μπορεί να πάρει οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός από αυτή του επικεφαλής.

Αλλωστε στο Cabinet της Ούρσουλα (το οποίο φαίνεται ότι είναι δημοφιλές) μετατίθεται ο Θανάσης Μπακόλας, οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο ως γραμματέας του ΕΛΚ για την εκλογή της ως προέδρου της Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες επίσης υπάρχει και η μόνιμη αντιπροσωπεία στην ΕΕ, υπάρχει και ο πρέσβης στο ΝΑΤΟ. Για τη μόνιμη αντιπροσωπεία δεν ακούστηκε τίποτα ακόμα για την κυρία Μπούρα, αλλά για το ΝΑΤΟ η περίπτωση θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού ο πρέσβης Νίκων Νικολαΐδης, με εξαιρετική διαδρομή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είναι ακόμα νέος στη θέση του. Συνεπώς πού πάει η κυρία Μπούρα; Ακούγεται ακόμη και η θέση του επικεφαλής στο γραφείο του/της επιτρόπου της χώρας μας, όποιος ή όποια κι αν είναι αυτή.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More