Monday, December 23, 2024
Home » Επιτήρηση της Εργασίας μέσω της Τεχνολογίας στην Κύπρο

Επιτήρηση της Εργασίας μέσω της Τεχνολογίας στην Κύπρο

0 comments

Στην εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης, η επιτήρηση της εργασίας μέσω της τεχνολογίας αποτελεί ένα επίκαιρο και πολυσυζητημένο θέμα. Καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν τη διαχείριση των πόρων τους, οι τεχνολογίες παρακολούθησης και επιτήρησης των εργαζομένων κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη γεννά ερωτήματα και προκλήσεις για τα όρια στα οποία πρέπει να λειτουργήσει η επιτήρηση και πώς επηρεάζεται η ιδιωτικότητα των εργαζομένων.

Το θέμα της επιτήρησης της εργασίας με ηλεκτρονικά μέσα στην Κύπρο ήρθε στο προσκήνιο όταν κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid 19 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και σε μεγάλη έκτασηη τηλεργασία. Με το πέρας της πανδημίας, βλέπουμε ότι ολοένα και υιοθετείται ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, ενώ πρόσφατα η πολιτεία αποφάσισε να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της τηλεργασίας. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) διαφώνησε με την αυστηρή ρύθμιση της τηλεργασίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει αντικίνητρο για την εφαρμογή της.

Η χρήση της τεχνολογίας για την επιτήρηση των εργαζομένων μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, οι εργοδότες μπορούν να παρακολουθούν την απόδοση των υπαλλήλων τους σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας ότι τηρούνται τα πρότυπα παραγωγικότητας και ποιότητας. Εφαρμογές παρακολούθησης υπολογιστών και συστημάτων διαχείρισης έργων επιτρέπουν στους εργοδότες να εντοπίζουν γρήγορα τυχόν προβλήματα και να παρεμβαίνουν άμεσα.

Επιπλέον, η επιτήρηση μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια των δεδομένων και των πληροφοριών της επιχείρησης. Με την παρακολούθηση της δραστηριότητας των υπαλλήλων στους υπολογιστές και τα δίκτυα της εταιρείας, οι εργοδότες μπορούν να αποτρέψουν διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών και να προστατεύσουν πνευματικά δικαιώματα.

Παρά τα πλεονεκτήματα, η τεχνολογική επιτήρηση της εργασίας ενέχει σημαντικούς κινδύνους και προκλήσεις. Ένα από τα κύρια ζητήματα που εγείρονται αφορά την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επιπλέον, σημαντική πρόκληση είναι και ο τομέας της Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας, καθώς η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να δημιουργήσει κλίμα άγχους και πίεσης, με αποτέλεσμα τη μείωση της εργασιακής ικανοποίησης και της ψυχολογικής ευεξίας των υπαλλήλων.

Η ΟΕΒ, στο πλαίσιο του έργου “Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις ΙΙΙ”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής “ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027” και λαμβάνοντας υπόψη πολυάριθμα ερωτήματα μελών της, αφιέρωσε την πρόσφατη Συνάντηση του Δικτύου Επαγγελματιών Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού στην ενημέρωση για την τηλεργασία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν παρουσιάσεις από εκπροσώπους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την Ασφάλεια και την Υγεία στην τηλεργασία και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από εκπροσώπους του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιριών Κύπρου για το θέμα της Ασφάλισης των εργαζομένων που απασχολούνται με την μορφή της τηλεργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία τόνισε ότι για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας κατά την επιτήρηση της εργασίας είναι απαραίτητη η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου και η διαβούλευση με την αρμόδια αρχή, δηλαδή το γραφείο της Επιτρόπου.

Βασική αρχή κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής των επιχειρήσεων για την εφαρμογή συστημάτων, τεχνολογιών, εφαρμογών, μέτρων ή εργαλείων, για την εποπτεία, τον έλεγχο του χρόνου ή την αξιολόγηση της απόδοσης, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του εργοδοτουμένου, είναι ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή και η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε σχέση με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Είναι σημαντικό επίσης να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τους όρους, τους κινδύνους και τα οφέλη της τηλεργασίας και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων. Προς επίτευξή τούτου η Επίτροπος διευκρίνισε ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να συνάπτει προσωπική συμφωνία με τον εργοδότη του για τα πιο πάνω.

Η ΟΕΒ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και με την διεξαγωγή σεμιναρίων αλλά και την ενημέρωση που λαμβάνουν τα μέλη της, διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και πρόνοιες της νομοθεσίας. Οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αποτείνονται στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ για περαιτέρω καθοδήγησή.

* Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΕΒ)

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00