Friday, September 20, 2024
Home » Θα ξαναπληρώσουμε για τον Προμηθέα μας;

Θα ξαναπληρώσουμε για τον Προμηθέα μας;

0 comments

Η κυπριακή πλευρά μιλά για ωμό εκβιασμό από την κινεζική εταιρεία CPP που απέτυχε να ολοκληρώσει τα έργα για το τερματικό LNG στο Βασιλικό, αλλά η κινεζική πλευρά μιλά για λεφτά που όφειλε να της πληρώσει η ΕΤΥΦΑ και δεν το έκανε και οφείλει να πράξει έστω και τώρα, αν θέλει να πάρει υπό τον έλεγχό της το FSRU Προμηθέας και να το αξιοποιήσει προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πρακτικά μικρή σημασία έχει αν έχουν δίκαιο η ΕΤΥΦΑ και το Υπουργείο Ενέργειας ότι η CPPδεν έχει δικαίωμα να διεκδικεί και άλλα λεφτά για την παράδοση του Προμηθέα, αφού ήδη πληρώθηκε με ένα ποσό κοντά στα 190 εκατ. ευρώ μόνο για το πλοίο και οφείλει να το παραδώσει στον ιδιοκτήτη του, την κυπριακή κρατική εταιρεία.

Αν η ΕΤΥΦΑ -η Κυβέρνηση δηλαδή- δεν δεχθεί να μπει σε διαδικασία ικανοποίησης των οικονομικών απαιτήσεων της CPP, «να πληρώσει λύτρα, δηλαδή, για την απελευθέρωση του πλοίου», όπως λένε κάποιοι γνωρίζοντες, είναι πιθανό ο Προμηθέας να αφεθεί σε κινεζικά νερά ανεκμετάλλευτος, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική -ίσως και πολιτική- μάχη που προμηνύεται για να διευκρινιστεί το μέλλον του.

Μπορεί να αποτραπεί αυτό το σενάριο της απόλυτης αποτυχίας και καταστροφής; Αυτοί που χειρίζονται την πολύπλοκη αυτή υπόθεση λένε πως η CPP επέλεξε οριστικά την σκληρή στάση και δεν θα υποχωρήσει αν δεν δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να φορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πρόσθετου κόστους για το συνολικό έργο του τερματικού, το ύψος του οποίου μοιάζει αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια σήμερα.

Τα 35 εκατ. ευρώ που επιβεβαιώνεται από κυπριακά χείλη πως είναι το πρόσθετο ποσό που ζήτησαν οι Κινέζοι για να παραδώσουν το πλοίο είναι πιθανό να μην αρκούν πλέον για να κλείσει σιωπηρά και οδυνηρά η μεγάλη εκκρεμότητα. Τα λεφτά που διεκδικεί η εταιρεία για να κλείσει άλλες τρύπες στο ευρύτερο έργο του τερματικού είναι πολλαπλάσια και ίσως τώρα που ανακοίνωσε την καταγγελία της σύμβασης με την ΕΤΥΦΑ να θελήσει απροκάλυπτα πλέον να χρησιμοποιήσει το FSRUγια μια συνολική διαπραγμάτευση επί του οικονομικού, παραμερίζοντας κατ’ ουσία τη διαιτησία που «τρέχει» στο Λονδίνο.

Για την ώρα, πάντως, και η ΕΤΥΦΑ και η Κυβέρνηση λένε πως δεν έχουν πληροφόρηση για τη θέση που τηρεί σήμερα η CPP για το κυπριακό FSRU. Δεν ξέρουν ποια διαπραγματευτική γραμμή θα ακολουθήσουν οι Κινέζοι. Και αναμένουν να συγκεντρώσουν οι υπηρεσιακοί και οι νομικοί σύμβουλοι όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να διαφανεί σε ποιο περιβάλλον διαπραγμάτευσης θα κληθεί η κυπριακή πλευρά να κινηθεί. Και αυτό το περιβάλλον θα το καθορίσει η κινεζική πλευρά.

Ήδη στο παρασκήνιο άρχισε να συζητείται μία «εναλλακτική επιλογή», σε περίπτωση που διαφανεί ότι ο Προμηθέας θα κολλήσει σε έναν νέο κυκεώνα διεκδικήσεων και νομικών αντιπαραθέσεων. Συζητείται ήδη κατά πόσο η Δημοκρατία πρέπει να στραφεί στην κατεπείγουσα προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων στο Βασιλικό με υπεργολάβους και παράλληλα να ενοικιάσει ένα άλλο FSRU, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή!

Διότι εκτιμάται πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει μεγάλη εξοικονόμηση, με φθηνότερο ρεύμα και μικρότερη επιβάρυνση από τους ρύπους. Αυτή η εξοικονόμηση, λένε οι ίδιες πηγές, θα είναι μεγαλύτερη από το πρόσθετο κόστος για ενοικίαση άλλου FSRU. Θα είναι όμως; Κι αν είναι αναπόφευκτο να πληρώσουμε μερικά ή πολλά ακόμα εκατομμύρια για να έχουμε φυσικό αέριο, μήπως θα είναι μικρότερη η οικονομική ζημιά αν αυτά τα λεφτά πάνε στη CPP αντί σε ένα δεύτερο -ενοικιαζόμενο- FSRU, διερωτούνται άλλοι παράγοντες της ενέργειας και της οικονομίας.

Καλοκαίρι εντατικών εργασιών για το Βασιλικό

Σε ό,τι αφορά τα έργα στην προβλήτα και τον χερσαίο χώρο στο Βασιλικό, θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες μέρες εντατικοποίηση των επαφών της ΕΤΥΦΑ με τους υπεργολάβους Multimarine Services και Spanopoulos, για την πιθανότητα να ξαναπιάσουν δουλειά και να προχωρήσουν τα έργα.

Οι δύο εταιρείες είχαν ξελασπώσει τη CPP σε κάποια φάση όπου οι εργασίες στην προβλήτα είχαν βαλτώσει επί μακρόν. Θα πρέπει όμως να προηγηθεί διαπραγμάτευση για το οικονομικό μέρος μιας συμφωνίας υπεργολάβων και ΕΤΥΦΑ, η οποία δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, καθώς θα πρέπει να διευκρινιστούν ποιοι τεχνο-οικονομικοί όροι στο αρχικό συμβόλαιο θα πρέπει να τηρηθούν για να μην χρειαστεί να γίνει νέα προκήρυξη διαγωνισμού.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More