Friday, September 20, 2024
Home » Δεν κάνει πίσω στο «πλαφόν» για το νερό το Υπουργείο Εμπορίου

Δεν κάνει πίσω στο «πλαφόν» για το νερό το Υπουργείο Εμπορίου

0 comments

Απαντά στα «ίσα» στην χθεσινή ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η Υπηρεσία Προστασία του Καταναλωτή για το νομοσχέδιο που αφορά στον καθορισμό ανώτατων τιμών στην τιμή πώλησης του νερού.

Απαντώντας στην χθεσινή ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων σε Συγκεκριμένα Σημεία Πώλησης Νόμος του 2024», το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) επισημαίνει τα ακόλουθα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή :

Απώτερος σκοπός του είναι η προστασία και στήριξη των καταναλωτών, ειδικότερα σε περιόδους αρνητικών οικονομικών συνθηκών και εξωγενών κρίσεων που επηρεάζουν δυσμενώς τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Κατά την ετοιμασία του, το νομοσχέδιο τέθηκε σε εκτενή δημόσια διαβούλευση την περίοδο 14/09/2023 μέχρι 02/11/2023, στο πλαίσιο της οποίας το αρχικό προσχέδιο αποστάλθηκε για απόψεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται σχετικά ότι βασική επιφύλαξη των φορέων που επιθυμούν καταψήφιση του νομοσχεδίου με βάση τις γραπτές θέσεις τους κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης αποτελεί η παρέμβαση στην αγορά και η ενδεχόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των κυπριακών και εισαγόμενων εμφιαλωμένων νερών, άποψη την οποία δεν συμμερίζεται η καθόλα αρμόδια Αρχή επί του θέματος Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έτυχε και νομοτεχνικού ελέγχου και έγκρισης από τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τονίζεται επίσης ότι ουδέποτε αφέθηκε να εννοηθεί ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά καθολική εφαρμογή πλαφόν στην τιμή πώλησης του νερού.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή εξέφρασε, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου στις 09/07/2024, τη θέση ότι η Υπηρεσία δεν είναι ακόμη έτοιμη για την εφαρμογή του Νόμου και την έκδοση του διατάγματος για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Νοείται ότι η έκδοση Διατάγματος για το πότε, πού και το ύψος των ανώτατων τιμών, είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου.

Καταληκτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται πως , το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για εφαρμογή πρόσθετων πολιτικών στήριξης των πολιτών, ιδιαίτερα κατά περιόδους εξωγενών κρίσεων, θεωρεί αδήριτη ανάγκη την ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών. Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα συνεχίσει να επιτελεί με τον ίδιο ζήλο την αποστολή της και με μοναδικό γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των καταναλωτών, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις όπως το υπό αναφορά νομοσχέδιο, που έχει τεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More