Saturday, November 23, 2024
Home » Στα ισχυρά κράτη καινοτομίας η Κύπρος

Στα ισχυρά κράτη καινοτομίας η Κύπρος

0 comments

Τα πάει πολύ καλά η Κύπρος στην καινοτομία και μάλιστα παρουσίασε την ταχύτερη ανάπτυξη επιδόσεων από τον μέσο όρο της ΕΕ και βρίσκεται στην 10η θέση στην κατηγορία των ισχυρών φορέων καινοτομίας.

Οι χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις συνολικά το 2024, είναι τα κράτη μέλη Δανία και Κύπρος, και χώρες εκτός ΕΕ η Ελβετία και η Ισλανδία, όλες με βαθμολογία 386, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Εσθονία έχει καταστεί «ισχυρός παράγοντας καινοτομίας» με επιδόσεις που αυξάνονται σταθερά από το 2017 ως σήμερα.

Οι παραπάνω «πρωταθλητές της καινοτομίας» διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστικά συστήματα έρευνας και υψηλές επιδόσεις στην ψηφιοποίηση. Ειδικότερα, στους δείκτες που αφορούν το πλαίσιο ανάπτυξης της καινοτομίας (ανθρώπινοι πόροι/ εκπαίδευση, τομέας της έρευνας, ψηφιοποίηση), η Κύπρος παρουσιάζει βελτίωση. Το ίδιο συμβαίνει και στους δείκτες που αφορούν τις δραστηριότητες καινοτομίας (παρουσία καινοτόμων επιχειρήσεων, συνεργασία, πνευματικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και σχεδιασμού).

Τα στοιχεία αποτελούν μέρος της έκδοσης του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας και δείχνουν ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ αύξησαν τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας, αν και ο βαθμός στον οποίο έχουν βελτιωθεί ποικίλλει σημαντικά. Μεταξύ 2023 και 2024, οι επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, οι επιδόσεις καινοτομίας αυξήθηκαν σε 15 κράτη μέλη και 11 κράτη μέλη παρουσίασαν πτώση.

Μεταξύ 2017 και 2024, οι επιδόσεις στις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις βελτιώθηκαν για όλα τα κράτη μέλη. Οι επιδόσεις 20 κρατών βελτιώθηκαν σχετικά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, με την Κύπρο (+207% μονάδες) σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο ενώ η Γαλλία έδειξε τη μικρότερη επίδοση βελτίωσης αυτή τη χρονική περίοδο. Μεταξύ 2023 και 2024, Κύπρος παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο (+13% μονάδες), ενώ το Λουξεμβούργο (-22% μονάδες) σημείωσε τη σοβαρότερη πτώση.

Μεταξύ 2017 και 2024, η απόδοση στην ευρυζωνική διείσδυση αυξήθηκε για τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, μειώθηκε μόνο για δύο κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητη για ένα κράτος.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, μόνο 8 κράτη μέλη βελτιώθηκαν σχετικά ταχύτερα και 19 κράτη μέλη προχώρησαν με χαμηλότερο ρυθμό. Η Κύπρος (+132% βαθμοί) έδειξε τη μεγαλύτερη αύξηση στη σχετική απόδοση και το Βέλγιο (-10% μονάδες) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση. Μεταξύ 2023 και 2024, δεκατρία κράτη μέλη παρουσίασαν υψηλότερη αύξηση των σχετικών επιδόσεων από τον μέσο όρο της ΕΕ, ένα κράτος μέλος βελτιώθηκε με τον ίδιο ρυθμό και 13 κράτη μέλη προχώρησαν σχετικά πιο αργά. Η Κύπρος (+36% μονάδες) είδε τη μεγαλύτερη αύξηση στην απόδοση, ενώ το Βέλγιο (-7% μονάδες) παρουσίασε τη μεγαλύτερη καθοδική πορεία.

Μεταξύ 2023 και 2024, η επίδοση στους απασχολούμενους στον τομέα πληροφορικής και επικοινωνίας βελτιώθηκε για 11 κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητη για 6 και μειώθηκε για 10 κράτη μέλη. Σε σύγκριση με την Ε.Ε κατά μέσο όρο, η μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών παρουσίασε βραδύτερη ανάπτυξη. Η Κύπρος (+26% βαθμοί) έδειξε τη μεγαλύτερη βελτίωση και η Σλοβενία ​​(-23% μονάδες) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι αδυναμίες της Κύπρου αφορούν την άμεση και έμμεση κρατική στήριξη στην έρευνα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τις δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, και στην αναλογία των δαπανών για καινοτομία ανά εργαζόμενο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More