Thursday, December 19, 2024
Home » Οι στόχοι και ο συμβολισμός της εκλογής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι στόχοι και ο συμβολισμός της εκλογής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

0 comments

Οι στόχοι και ο συμβολισμός της εκλογής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πέμπτη 6 Ιουνίου ώρα 5μμ. Ξεκινά η ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τηνΕλλάδα να είναι για μία ακόμα φορά υποψήφια.

Ο στόχος η Ελλάδα να διεκδικήσει μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε τεθεί ήδη το 2020, τη χρονιά των ελληνοτουρκικών κρίσεων τόσο του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού στον Εβρο όσο και του «Ορούτς Ρέις» που έφερε τις δύο χώρες κοντά σε θερμό επεισόδιο.

Να μην μείνουν κενά στο χάρτη

Η εκστρατεία ξεκίνησε από το 2021 με μεγαλύτερη έμφαση.

Τότε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο Δένδιας, ως ΥΠΕΞ, δήλωνε ότι η Ελλάδα είχε ήδη εξασφαλίσει 95 γραπτές δεσμεύσεις της υποψηφιότητάς της.

Η επιδίωξη ήταν σαφής, η ελληνική διπλωματία να επιχειρήσει επαφές που δεν είχε κάνει στο παρελθόν με στόχο όπως τονιζόταν από το ΥΠΕΞ να μην αφήσει «κενά» στον χάρτη που θα έδιναν στην Άγκυρα την ευκαιρία να τα εκμεταλλευτεί.

Επισήμως η υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συνδέθηκε ποτέ με την κρίση στα ελληνοτουρκικά. Έγινε ωστόσο η αφορμή για μία εκστρατεία ενημέρωσης των χωρών ανά τον κόσμο για τα τεκταινόμενα στο πεδίο των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και της κρίσης που βρισκόταν σε εξέλιξη τότε, με την Αθήνα να επιχειρεί ένα μεγάλο άνοιγμα, σε χώρες που δεν διατηρούσε παραδοσιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας την επιμονή της στο διεθνές δίκαιο, τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και των σχέσεων καλής γειτονίας, ενημερώνοντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην περιοχή.

Η ευκαιρία

Για την Ελλάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως μία ευκαιρία, προκειμένου να ισχυροποιήσει δεσμούς και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, δείχνοντας μεταξύ άλλων διάθεση παρέμβασης και σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία.

Το σκηνικό σήμερα που λαμβάνει χώρα η ψηφοφορία δεν είναι το ίδιο με αυτό που υπήρχε όταν αποφασίστηκε η υποψηφιότητα.

Στήριξη από την Τουρκία

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι το 2023 μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την έναρξη της επαναπροσέγγισης η Άγκυρα ανακοίνωσε την απόφαση της να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως υψηλού συμβολισμού.

Στο παρελθόν

Η Ελλάδα στο παρελθόν μοιράστηκε τη διετή θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την Τουρκία, το 1952. Τότε, όπως σημειώνει ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεννηματάς στο βιβλίο του «Ακόμα και με δανεικό στυλό γράφεται Ιστορία», επικρατούσε η εντύπωση πως η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελούσε εκκίνηση επίτευξης του επιδιωκόμενου στόχου της εξωτερικής πολιτικής, της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Η υποψηφιότητα τότε δηλώθηκε με παρότρυνση των Αμερικανών και ρωσική αντίδραση, ενώ ακολούθησε σειρά άκαρπων ψηφοφοριών. Ο διαμοιρασμός της θητείας με την Τουρκία ήταν η συμβιβαστική λύση, ενώ η Ελλάδα έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες για το 1989-90 και το 1999-2000. Η Ελλάδα εξελέγη επίσης μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2004 για τη διετία 2005-6.

Οι επαφές του Γεραπετρίτη

Το στόχο της εκλογής στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αναλάβει να υλοποιήσει μετά τις εκλογές του 2023 ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Νέα Υόρκη για την ψηφοφορία.

Ο Γεραπετρίτης συνέχισε τις επαφές με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πριν την ψηφοφορία πως η Αθήνα έχει ήδη εξασφαλίσει αριθμό δεσμεύσεων για θετική ψήφο από τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ξεπερνούν τις απαιτούμενες 129.

Εν μέσω δύο πολέμων

Η ελληνική διπλωματία προσέρχεται στην ψηφοφορία για τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας εν μέσω δύο πολέμων.

Δηλώνει «αλληλεγγύη στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της» ενώ την ίδια στιγμή κάνει λόγο για ενεργή πολιτική της Αθήνας στη Μέση Ανατολή με στόχο τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών αι την προώθηση της ειρήνευσης.

Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι συνομιλεί με όλες τις πλευρές όσον αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τονίζει ότι θέλει το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας και της γέφυρας στην περιοχή. Σημειώνοντας παράλληλα την πολιτική της χώρας και στα Βαλκάνια.

Διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία

Η Ελλάδα έχει ορίσει ως σύνθημα της υποψηφιότητας της το «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία». Ενώ ως προτεραιότητες της θητείας της βάζει σε ένα περιβάλλον πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων, συγκρούσεων και διεθνούς ρευστότητας, την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της Ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”, την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, τη θαλάσσια ασφάλεια.

in.gr

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00