Με άδεια φράγματα η έλευση καλοκαιριού – Η στάθμη του αποθηκευμένου νερού
Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλεί η εικόνα των φραγμάτων της Κύπρου, ενώ το καλοκαίρι είναι προ των πυλών.
Η στάθμη του νερού βρίσκεται, ήδη, πολύ χαμηλά και κάτω από το ήμισυ της χωρητικότητάς τους, έχοντας κατρακυλήσει στο 44,8%. Μάλιστα, σε ορισμένα φράγματα όπως της Αργάκας και της Καλαβασού δεν αποκλείεται προσεχώς να αποκαλυφθεί ο πυθμένας τους, καθώς η πληρότητα έπεσε κάτω από το 30%.
Η δραματική αυτή κατάσταση είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί στη διάρκεια της φετινής υδρολογικής χρόνιας, καθώς οι βροχεροί μήνες έχουν παρέλθει και αναμένεται πλέον το καλοκαίρι, όπου η εισροή είναι ακόμη λιγότερη ενώ οι ανάγκες σε νερό αυξημένες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική χωρητικότητα των φραγμάτων είναι 290 εκατ. κυβικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 130,2 εκατ. κ.μ. νερού. Δηλαδή τα φράγματα βρίσκονται στο 44,8% της πληρότητάς τους, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν στο 68%, δηλαδή είχαν 197 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.
Ο Κούρης, το μεγαλύτερο φράγμα στην Κύπρο, τείνει να αδειάσει αφού από τα 115 εκατ. κ.μ. νερού έχει μόλις 44,1 εκατ. κ.μ., δηλαδή είναι στο 38,4% της χωρητικότητάς του. Ένα χρόνο πριν είχε σχεδόν το διπλάσιο νερό (63,3%).
Τα φράγματα του Νότιου Αγωγού (Κούρης, Καλαβασός, Λεύκαρα, Διπόταμος, Γερμασόγεια, Αρμίνου, Πολεμίδια και Άχνα) συνολικής χωρητικότητας 189,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού βρίσκονται στο 40,8%. Πέρσι ήταν στο 63,3% της χωρητικότητα τους.
Τα φράγματα Πάφου (Ασπρόκρεμμος, Κανναβιού και Μαυροκόλυμπος) χωρητικότητας 71,7 εκατ. κυβικών μέτρων βρίσκονται στο 52,4%. Πέρσι ήταν στο 77% της χωρητικότητας τους. Τα φράγματα Χρυσοχούς (Ευρέτου, Αργάκα, Πωμός, Αγία Μαρίνα) χωρητικότητας 26,1 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 52,1%. Πέρσι ήταν στο 74,5%. Τα φράγματα Λευκωσίας (Βυζακιά, Ξυλιάτος και Καλοπαναγιώτης) χωρητικότητας 3,4 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 50,3%. Πέρσι ήταν στο 93,5%.
Η λιγότερη ποσότητα νερού είναι αποθηκευμένη στο φράγμα της Αργάκας, όπου η πληρότητα βρίσκεται μόλις στο 22,2%, όταν ένα χρόνο πριν ήταν γεμάτο (100%). Λιγοστές ποσότητες νερού έχουν, επίσης, το φράγμα Καλαβασού 29,7% (από 43,5% πέρσι) και Βιζακιάς 33,9% (από 88,2% πέρσι).
Αντιθέτως, στην καλύτερη κατάσταση ως προς τις αποθηκευμένες ποσότητες νερού συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα είναι τα φράγματα Κολοπαναγιώτη (94,5% από 100% πέρσι), Πωμού (79,4% από 100% πέρσι) και Αγίας Μαρίνας (78,5% από 89,3 πέρσι).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ούτε οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών θα μπορέσουν να συμβάλουν στα φράγματα με εισροή νερού. Την περιοχή μας επηρεάζει μια διαταραχή, η οποία σταδιακά υποχωρεί και δεν αναμένεται να δώσει σημαντικές βροχοπτώσεις.
Σήμερα, όπως ανέφερε λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας στον «Φ», ο καιρός θα είναι τοπικά συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα κυρίως μετά το μεσημέρι, ενώ θα παρατηρούνται και μέτριας εντάσεως ριπές ανέμου. Η θερμοκρασία αναμένεται έως και τέσσερις βαθμούς πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.
Αύριο, τα όποια καιρικά φαινόμενα θα εξασθενίσουν περαιτέρω και θα αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο ως την Τετάρτη. Τοπικά δεν αποκλείεται να σημειώνονται αυξημένες νεφώσεις, που μπορεί να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα μετά το μεσημέρι. Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.
Η θερμοκρασία μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να σημειώσει σταδιακά άνοδο για να κυμανθεί κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου. Η ατμόσφαιρα, μέχρι τότε, δεν αναμένεται να επηρεαστεί από νέο επεισόδιο σκόνης.