Παύση Οδυσσέα: Αυτή τη φορά δείχνουν να το εννοούν Σαββίδης και Αγγελίδης
Ως καλά μελετημένη κίνηση παρουσιάζεται η τελευταία εξαγγελία από πλευράς αξιωματούχων της Νομικής Υπηρεσίας για προσπάθεια παύσης του Γενικού Ελεγκτή με επιχειρηματολογία περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του τελευταίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (21/4), με την οποία παρουσίασε εμμέσως ως μονόδρομο την έναρξη διαδικασίας για τερματισμό των υπηρεσιών του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αυτή τη φορά δεν είναι σε θεωρητικό επίπεδο.
Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι από το πρώτο 10ήμερο του τρέχοντος μήνα, οι αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας είχαν ανοίξει κύκλο επαφών με ιδιώτες δικηγόρους, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις τους και συγκεκριμένα κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να εκπροσωπήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα στο πλαίσιο αιτήματος στο Συμβούλιο (σώμα που μετά και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελείται από τα μέλη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου) για παύση του Γενικού Ελεγκτή.
Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα γνωστό δικηγορικό γραφείο της πρωτεύουσας έχει αποδεχθεί να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Επαφές, όμως, έγιναν και με τουλάχιστον άλλα δυο γνωστά δικηγορικά γραφεία της πρωτεύουσας. Ένα εξ αυτών, μάλιστα, βάσει των όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήταν έτοιμο να συμμετάσχει κι αυτό στο αίτημα (πέραν του προαναφερθέντος δικηγορικού γραφείου).
Να σημειωθεί ότι και το περασμένο φθινόπωρο είχε γίνει πανομοιότυπη κρούση από πλευράς των δυο πρώτων τη τάξει στελεχών της Γενικής Εισαγγελίας, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, αντίστοιχα. Τότε είχαν αποταθεί σε γνωστό νομικό, που επίσης εδρεύει στη Λευκωσία, ο οποίος αρνήθηκε να αναλάβει τέτοιον ρόλο.
Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ που έχουν δει από χθες το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για συγκεκριμένους χειρισμούς από πλευράς Γενικού Ελεγκτή σε ό,τι αφορά θέματα δημοσίου συμφέροντος, που θα αποτελέσουν τα νομικά επιχειρήματα της αίτησης για παύση του.
Άλλες πληροφορίες που μεταδόθηκαν αναφέρουν ότι ακόμη και πριν από το Πάσχα ενδέχεται να καταχωρισθεί το σχετικό αίτημα.
Η διαδικασία
Όπως έχει ξεκαθαριστεί εντός της χθεσινής ημέρας με τοποθετήσεις προσώπων που έχουν γνώση των διαδικασιών, αλλά και ανεξάρτητες νομικές πηγές που μίλησαν στον «Φ», εφόσον δούμε ένα τέτοιο σενάριο να υλοποιείται, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας θα υποβάλει αίτημα μέσω ιδιωτών δικηγόρων για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο Συμβούλιο, με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος.
Το Συμβούλιο μετά και από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και τα όσα ισχύουν από την 1η Ιουλίου του 2023, θα αποτελείται από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί δεν μπορούσαν να αναλάβουν τον χειρισμό της υπόθεσης οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς ενδεχομένως, να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στη διαδικασία σε βάρος του Γενικού Ελεγκτή.
Όπως με τον Ρίκκο
Με απλά λόγια, θα γίνει ό,τι και στην περίπτωση με τους τέως Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, αντίστοιχα. Ο πρώτος (2015) είχε υποβάλει αίτημα παύσης του Ερωτοκρίτου για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η μόνη διαφορά έχει να κάνει με τη δικαστική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, τότε το Συμβούλιο αποτελείτο από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ τώρα αυτό θα αποτελείται από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (μετά τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης πλέον το Ανώτατο διαχωρίζεται σε δυο δικαστικά σώματα).
Ετοιμάζεται ο Οδυσσέας
Ήδη, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ευρισκόμενος σε επαφές με την ομάδα των δικηγόρων του. Πρόκειται για τους γνωστούς νομικούς Πάμπο Ιωαννίδη, Χρίστο Κληρίδη και Τζο Τριανταφυλλίδη.
Χθες, ο κ. Χρίστος Κληρίδης, τοποθετούμενος δημοσίως, έθεσε δικονομικά ζητήματα και συγκεκριμένα ήγειρε θέμα κατά πόσον ο ίδιος ο Γενικός ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δικαιούνται από μόνοι τους να ζητήσουν την παύση του Γενικού Ελεγκτή, καθώς –όπως εξήγησε– πρόκειται για θεσμικό ζήτημα. «Είναι θέμα καθαρό του Προέδρου και αυτό με βάση την προηγούμενη απόφαση Σωφρονίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κληρίδης.
Αμέτοχο το Προεδρικό
Οι πληροφορίες του «Φ» για τις προθέσεις του Προεδρικού τουλάχιστον για τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι χθες αργά το απόγευμα, δεν φανέρωναν ότι υπήρχε απόφαση για κάποια κίνηση με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης μετά και τη νέα κόντρα θεσμών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος χθες σε εκδήλωση της ΟΝΕ στη Λευκωσία, σχολίασε ότι η προαναφερθείσα «είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και αυτά δεν είναι τα αισθήματα τα δικά μου, είναι και τα αισθήματα του κυπριακού λαού και, επαναλαμβάνω, οι θεσμοί οφείλουν να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος. Υπάρχει Σύνταγμα».
Κατέληξε λέγοντας ότι «η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος».
Ενημέρωσε INTOSAI και Κομισιόν η Ελεγκτική Υπηρεσία
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντός της χθεσινής ημέρας ενημέρωσε τον INTOSAI, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Όπως ενημέρωσε επίσημα η Ελεγκτική, οι «δρομολογούμενες ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας, παραβιάζουν τον πυλώνα 2 της Διακήρυξης του Μεξικού, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, και επηρεάζουν το κράτος δικαίου».
Νωρίτερα εντός της ημέρας, ο εκπρόσωπος Τύπος, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή «Από Μέρα Σε Μέρα», έκανε λόγο για «προφανή σκοπιμότητα» της δρομολογούμενης αίτησης. Προηγουμένως και μετά από ερώτημα του δημοσιογράφου Τάσσου Χριστοδούλου, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς: «(…) ενώπιον της Αρχής εκκρεμούν και άλλες καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή ποινικής δίωξης για φορολογικά αδικήματα προσώπων με πολιτική επιρροή σε σχέση με το μαύρο βαν και σε σχέση με μετόχους εταιρείας που κατηγορούνταν ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Εκκρεμούν, επίσης, υποθέσεις που αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επί 40 χρόνια φίλο του Γενικού Εισαγγελέα και λέμε στην ανακοίνωσή μας ότι η καρατόμηση του Γενικού Ελεγκτή θα ανοίξει τον δρόμο για απόσυρση αυτών των καταγγελιών. Λέμε ότι είναι ένα ενδεχόμενο».
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Παρασκευάς, μιλώντας χθες στο podacast του philenews και στη συνάδελφο Άντρη Δανιήλ, είπε πως είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί υπόθεση για παύση ενός αξιωματούχου. «Για να επιτευχθεί η παύση ενός αξιωματούχου, θα πρέπει να αποδειχθεί ανάρμοστη συμπεριφορά. Είναι πολύ αυστηρές προϋποθέσεις με βάση τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε και εξήγησε: «Με βάση το προηγούμενο της υπόθεσης Ρίκκου Ερωτοκρίτου, είναι πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις. Θα πρέπει η ανάρμοστη συμπεριφορά, να είναι μια συμπεριφορά από πλευράς αξιωματούχου τόσο μεμπτή, τόσο αξιοκατάκριτη που να μην μπορεί πια το συγκεκριμένο άτομο να κρατεί αυτή την υψηλή θέση την οποία έχει».
Εξάλλου, ο κ. Παρασκευάς, κατέληξε λέγοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί λύση πιο νωρίς στο όλο ζήτημα σύγκρουσης των θεσμών: «Είναι κακό για την Πολιτεία και για τους θεσμούς, ενόσω υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομερείς πρόνοιες στο συνταγματικό κείμενο που προβλέπουν τέτοιου είδους περιπτώσεις, δηλαδή διάστασης είτε σύγκρουσης ανάμεσα στις Αρχές, τα όργανα, τους θεσμούς, να μην χρησιμοποιείται αυτή η οδός και να αφήνεται αυτό το ζήτημα να αιωρείται και, μάλιστα, για μακρύ χρονικό διάστημα, με προφανή βλάβη πάνω στους θεσμούς».