Friday, November 22, 2024
Home » Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

0 comments

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοειδή, από την παράνομη απόρριψη λυμάτων, από παράνομους καθαρισμούς σκαφών χωρίς την λήψη έγκρισης από πλευράς της Αρχής Λιμένων, αλλαγή νερών έρματος εντός του λιμανιού χωρίς την γραπτή συγκατάθεση της Αρχής, πρόκληση εκτεταμένης αέριας ρύπανσης, απόρριψη στερεών αποβλήτων κοκ.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις τα πλοία προκάλεσαν εκτεταμένη αέρια ρύπανση.

Τα πιο πάνω στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου ως προς τους ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων/σκαφών που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο.

Οι χρηματικές ποινές επιβλήθηκαν κατόπιν καταγγελιών ή και επιθεωρήσεων από λειτουργούς της Αρχή Λιμένων.Συνολικά 11 από τα κρούσματα ρύπανσης σημειώθηκαν από πλοία στο λιμάνι Λεμεσού, ένα στο λιμάνι Βασιλικού και τέσσερα στο λιμάνι Λάρνακας.

Ο υπουργός διευκρινίζει, πως η ΑΛΚ δεν έχει δικαιοδοσία σε μαρίνες όπου ελλιμενίζεται μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την Αρχή Λιμένων αφορά και σημεία ή και αγωγούς απόρριψης λυμάτων που φαίνεται να εκβάλλουν παράτυπα στις λιμενικές περιοχές.

Στην απάντηση του υπουργού Μεταφορών προς τον κ. Θεοπέμπτου αναφέρεται, πως με βάση τη Σύμβαση MARPOL 73/78, όταν ένα πλοίο φτάνει σε ένα λιμάνι πρέπει να παραδίδει τα απόβλητά του σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό. Συνεπώς τα λιμάνια θα πρέπει να παρέχουν εγκαταστάσεις υποδοχής (PRF) για τα υγρά και στερεά απόβλητα των πλοίων. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να είναι επαρκείς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πλοίων που τις χρησιμοποιούν, χωρίς να προκαλείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση και για να αποτραπεί η ρύπανση των λιμανιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα.

Για τη συλλογή αποβλήτων πλοίων/σκαφών έχει αδειοδοτηθεί μία εταιρεία η οποία μαζεύει Πετρελαϊκά κατάλοιπα, κατάλοιπα φορτίου, στερεά λύματα και οικιακά απόβλητα.

Απαντώντας σε άλλο σκέλος ερώτησης του κ. Θεοπέμπτου, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρει, πως εντός του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιθεωρήσεις από πλευράς της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) σε όλες τις λιμενικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρήσεις έχουν διενεργηθεί τόσο σε εγκαταστάσεις που τους έχει παραχωρηθεί άδεια χρήσης χώρου από πλευράς της ΑΛΚ, όσον και σε πλοία/σκάφη που ελλιμενίζονται στις λιμενικές περιοχές. Σημειώνεται ότι, αρκετές από τις επιθεωρήσεις έχουν διενεργηθεί σε συνεργασία με λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα πάντα με την απάντηση, τακτικές επιθεωρήσεις γίνονται στις πιο κάτω περιπτώσεις:

• Σκάφη που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο αγκυροβόλιο.

• Σκάφη που προσφέρουν υπηρεσίες στις θαλάσσιες λιμενικές περιοχές.

• Σκάφη που εκτελούν παράκτιες κρουαζιέρες.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More