Διακόπηκε το σερί των δύο πτωτικών εβδομάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θα χρειαστεί ωστόσο νέους καταλύτες για να κινηθεί εκ νέου προς τα πολυετή υψηλά που κατέγραψε τον περασμένο μήνα. Οπως διαφάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του προηγούμενου πενθημέρου, στις οποίες οι αθροιστικές απώλειες προσέγγισαν το 1,4%, οι αγοραστές δυσκολεύονται να πάρουν τα ηνία στη μάχη του ταμπλό.
Κατά τη διάρκειά του πάντως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,24%, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν, δίνοντας κέρδη 3,23%. Ως αποτέλεσμα, διευρύνθηκε η άνοδός τους από την αρχή του έτους σε 8,31% και 13,25% αντίστοιχα.
Επιτόκια
Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια απογοήτευση στην αγορά από τη διστακτικότητα που εμφανίζουν οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε άμεσες μειώσεις των παρεμβατικών τους δεικτών. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική. Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις, τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 303 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα.
«Το αποτέλεσμα αυτό είναι αξιοσημείωτο, αφού τον προηγούμενο μήνα είχαν δημιουργηθεί 270 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 12 μηνών είναι 231 χιλιάδες» σημειώνει η τράπεζα.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε ελαφρώς, τον Μάρτιο, στο 3,8% και συνεχίζει να κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος 3,7%-3,9%, από τον Αύγουστο του 2023. Κατά την Alpha Bank, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την άποψη αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι χρειάζεται υπομονή και περισσότερα στοιχεία για τη χάραξη της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν παρουσίασε έναν σαφή οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των δεδομένων για τον πληθωρισμό και την οικονομία που θα δημοσιοποιηθούν ως το καλοκαίρι. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνεται, στο 2,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η πρώτη κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.
Γεωπολιτικά
Εξάλλου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει ξεπεράσει ήδη τα δύο έτη, και η κλιμάκωση των ανησυχιών για μια διευρυμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή για συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών του.
«Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα διατηρηθούν αυτές οι ανοδικές πιέσεις και για πόσο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Alpha Bank. Κατά τους αναλυτές της, σήμερα φαίνεται πιθανό οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν σχετικά αυξημένες, ακόμη και αν οι γεωπολιτικές εντάσεις αρχίσουν να υποχωρούν, επειδή, κατά κύριο λόγο, η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ και, δευτερευόντως, η αποφυγή της ύφεσης στην Ευρώπη είναι πιθανό να ενισχύσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Από την άλλη, όμως, αναφέρουν πως παρά τις παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 2023, οι αγορές πετρελαίου παρέμειναν σχετικά ήρεμες και ελεγχόμενες, καθώς διαπραγματεύονταν στην περιοχή των 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.