Monday, November 25, 2024
Home » Οι θέσεις και προτάσεις του ΔΗΣΥ για το μεταναστευτικό

Οι θέσεις και προτάσεις του ΔΗΣΥ για το μεταναστευτικό

0 comments

Ευρωπαϊκές λύσεις για το μεταναστευτικό προτείνει ο ΔΗΣΥ – Πυρά σε ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ κατά τη δημοσιογραφική – «Ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και επιζητά την αυστηρότατη διαχείρισή του»

Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσε σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αννίτα Δημητρίου με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό.

Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένασοβαρότατο πρόβλημα και χρειάζονται πολιτικές και δράσεις σε πολλά επίπεδα και κατευθύνσεις για να καταφέρουμε την πλήρη και αποτελεσματική επίλυσή του.

1 του 3

Παρέθεσε τις εισηγήσεις της Παράταξης για συγκεκριμένες διεκδικήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προμετωπίδα τις ισχυρές αναφορές που έχουν επιτευχθεί και καταγραφεί στο προεκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υπεγράφη πρόσφατα. Παρατέθηκαν επίσης εισηγήσεις για περαιτέρω βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών.

«Το μεταναστευτικό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αυστηρή διαχείριση του προβλήματος και όχι υποτίμησή του. Μετά βεβαιότητας τα εύηχα συνθήματα και οι ακραίες πολιτικές και συμπεριφορές, όχι μόνο δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα αλλά θα οδηγήσουν σε πολλά άλλα αδιέξοδα», ανέφερε.

Αυτούσια η ομιλία της Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου

«Κυρίες και κύριοι

Φίλες και φίλοι

Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το μεταναστευτικό. Ένα σοβαρότατο ζήτημα, μια κορυφαία ευρωπαϊκή πρόκληση, που απασχολεί δικαίως την κυπριακή κοινωνία. Οφείλουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, μακριά από συνθήματα και μισαλλόδοξες πολιτικές, που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και δημοκρατική κοινωνία.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και ήδη σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Δεχόμαστε το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό μας, συγκριτικά με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι απαιτείται άμεση και συλλογική αντιμετώπιση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την αναγκαία ευρωπαϊκή συνδρομή. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

1. Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τις γειτονικές χώρες και τις χώρες προέλευσης (μεταξύ άλλων και τον Λίβανο) και αποτελεσματική εφαρμογή του.

2. Επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου με ίσο επιμερισμό ευθύνης και περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής, με μετεγκατάσταση μεταναστών.

Σε αυτό το σημείο σημειώνουμε ότι η Συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρίνεται ανεπαρκής για την Κύπρο, ωστόσο αναγνωρίζεται η συλλογική ευθύνη για πρώτη φορά.

3. Συνομολόγηση συμφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Αφρικής και με άλλες τρίτες χώρες για συστηματική επανεισδοχή μεταναστών καθώς και για την παροχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι σαφώς προτιμότερο η ΕΕ να επενδύσει στις αφρικανικές χώρες για συγκράτηση

του τοπικού πληθυσμού αντί να αναλώνει πόρους στη φιλοξενία και την υποδοχή, αποτρέποντας παράλληλα απώλειες ανθρώπινων ζωών στις θάλασσες.

4.Ενίσχυση της FRONTEX για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την ΕΕ ότι η Κύπρος είναι το νοτιοανατολικό της σύνορο.

5. Προαναχωρησιακά ευρωπαϊκά κέντρα εξέτασης στις χώρες προέλευσης.

6. Επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας οι οποίες κρίνονται ως ασφαλείς και άρση της αυτόματης νομικής προστασίας που ισχύει τη δεδομένη στιγμή.

Διαπιστώνουμε τον θετικό αντίκτυπο από πρωτοβουλίες που ήδη έχουν ληφθεί, όπως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο στην οποία δόθηκε μια μεγάλη οικονομική βοήθεια προς συγκράτηση των ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών. Θετικό αποτέλεσμα είχε επίσης, όπως σημείωσε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενός μας συνεργάτης εντός του ΕΛΚ ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, η άσκηση πίεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Τουρκία ώστε να μην επιτρέπει τη μετάβαση ανθρώπων μέσω Κωνσταντινούπολης στα κατεχόμενα.

Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ΕΛΚ αλλά και σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε πρόσφατα υπογράψαμε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές.

Στο μανιφέστο του ΕΛΚ έχουμε καταφέρει να ενσωματωθούν πρόνοιες για:

· Αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού.

· Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής.

· Επιδίωξη συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ με τρίτες χώρες.

· Καταπολέμηση της κατάχρησης των εθνικών διαδικασιών για το άσυλο.

· Κοινή επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, με τριπλασιασμό της δύναμης της FRONTEX σε προσωπικό σε 30.000 άτομα.

Αυτά είχαμε επισημάνει και από την πλευρά μας με σχετική επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και τους ηγέτες του ΕΛΚ, τον Οκτώβριο του 2023.

Από τότε προειδοποιούσαμε για ένα νέο ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα λόγω και της κατάστασης στη Γάζα, καθώς και σε όλες τις επαφές και συναντήσεις που είχαμε. Πλέον, με προμετωπίδα μας το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οφείλουμε να απαιτήσουμε πιο δυνατά όλα όσα διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως Πρόεδρος της Βουλής ανέλαβα και άλλες πρωτοβουλίες γιατί πιστεύουμε ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για την επίλυση του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο απέστειλα επιστολή στους ομολόγους μου Προέδρους των Εθνικών Κοινοβουλίων για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Επιπρόσθετα, στην πρόσφατη συνάντησή μας με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, πέραν των πάγιων διεκδικήσεών μας, κατέθεσα και την πρόταση να ηγηθεί της Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών πρώτης υποδοχής της Μεσογείου, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε ένα νέο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης του προβλήματος.

Επίσης είχα συνάντηση με την Πρέσβειρα του Λιβάνου, έτσι ώστε να εξετάσουμε πώς να υλοποιηθεί η διακρατική συμφωνία των επιστροφών με τον Λίβανο που επαναβεβαιώθηκε το 2020 στο πλαίσιο της καλής συνεννόησης και συνεργασίας. Ειδικά για αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει αφενός την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας με τον Λίβανο και αφετέρου τη συνδρομή της ΕΕ για τη διαχείριση της κατάστασης στη χώρα. Αναμένουμε ακόμη ενημέρωση για τα σκάφη που αγοράστηκαν για επιτήρηση των θαλασσών και πώς προχωρά η εφαρμογή της συμφωνίας μετά και την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο.

Φίλες και φίλοι

Το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα που προέκυψε σήμερα. Σημαντικά θεμέλια για την αντιμετώπισή του θεωρούμε ότι έθεσε η διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη με συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία έχουν αποτελέσματα. Σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1. Νομοσχέδια για την αντιμετώπιση των εικονικών γάμων και του φαινομένου των εικονικών φοιτητών.

2. Σύσταση του Γραφείου Επιστροφών για εθελούσιες μετεγκαταστάσεις και τις απελάσεις για όσους η αίτηση απορρίπτεται.

3. Καθορισμό αριθμού κρατών ως ασφαλή, έτσι ώστε η αίτηση για άσυλο να θεωρείται προδήλως αβάσιμη και να απορρίπτεται γρήγορα.

4. Μείωση του χρονικού διαστήματος για άσκηση έφεσης σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου.

5. Εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για ανέγερση κλειστών δομών ως προαναχωρησιακά κέντρα. Εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 80 εκατ., ευρώ.

6. Εφαρμογή πολιτικής αυστηρότερων ποινών.

Στο εσωτερικό επίπεδο οι κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε είναι συγκεκριμένες:

1. Ακόμα ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που είχαμε για το μεταναστευτικό, παρουσία του κ. Θοδωρή Ρουσσόπουλου, του νυν Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συζητήθηκε ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία παίρνει 20-25 μέρες. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πως ελαχιστοποιείται η διαδικασία εξέτασης των αιτητών ασύλου.

2. Ολοκλήρωση των κλειστών δομών φιλοξενίας για όσους η αίτηση απορρίπτεται μέχρι την αναχώρηση αυτών.

3. Ειδικές ομάδες ελέγχου για εντοπισμό φαινομένων παράνομης εργοδότησης.

4. Για όσους η αίτηση εγκρίνεται, δηλαδή για ένα πολύ μικρό ποσοστό, θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές ενσωμάτωσης για την αποφυγή φαινομένων γκετοποίησης.

5. Πιο έγκαιρη προειδοποίηση και αποτελεσματικότερη φύλαξη των ακτών καθώς και της πράσινης γραμμής. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η δημογραφική αλλοίωση που συντελείται στα κατεχόμενα μέρη μας, επαυξάνουν την αναγκαιότητα για εγρήγορση και λήψη μέτρων αλλά και για ενίσχυση των προσπαθειών μας για μια συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Φίλες και φίλοι

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και επιζητά την αυστηρότατη διαχείρισή του, με αύξηση των επιστροφών και των απελάσεων, σε αντίθεση με κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΑΚΕΛ. Από την άλλη πλευρά το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί με συνθήματα, με απάνθρωπες πολιτικές ή με ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτά προτείνονται από το ΕΛΑΜ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Κλείνοντας την εισαγωγική μου τοποθέτηση θέλω να τονίσω ότι είμαστε εδώ για να συνδράμουμε θετικά ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες αλλά και για να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σωστή και αυστηρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, διεκδικώντας παράλληλα και επισταμένως τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθεί και η κυβέρνηση, από κοινού με άλλες χώρες της Μεσογείου, για να επιτύχουμε την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Σας ευχαριστώ»

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More