Friday, September 20, 2024
Home » Σε «watch list» φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε «watch list» φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Η επιστροφή του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές έπειτα από 10 και πλέον έτη, όπου βρισκόταν για 12 χρόνια προτού υποβαθμιστεί τον Νοέμβριο του 2013, αποτέλεσε εξαρχής πρωταρχικό στρατηγικό στόχο του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννου Κοντόπουλου, ο οποίος εκτίμησε χθες σε ειδική εκδήλωση πως η ελληνική αγορά θα τεθεί σε «watch list» (λίστα υπό παρακολούθηση αγορών) τουλάχιστον από έναν οίκο (πάροχο δεικτών) φέτος, ώστε στη συνέχεια σε μία περίοδο 1½-2 ετών να ολοκληρώσει τη μετάταξή της στο club των ανεπτυγμένων αγορών που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» και σημαντικά νέα κεφάλαια. Από τους πέντε κύριους οίκους-παρόχους δεικτών, FTSE Russell Indices, MSCI, S&P Dow Jones Indices, STOXX World Equity Indices (STOXX World All Cap) και STOXX Benchmark Indices (STOXX Europe), πιο κοντά για πιθανή ένταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε «watch list» φέτος είναι η S&P Dow Jones Indices, ενώ ακολουθεί η MSCI.

Η μετάταξη

Καθώς μετά την εκπλήρωση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων η μετάταξη δεν θα γίνει ταυτόχρονα από όλους τους οίκους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα θεωρείται ταυτόχρονα ως ανεπτυγμένη και αναδυόμενη αγορά από μερίδες επενδυτών, ενώ συνολικά οι εισροές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά τη μετάταξη.

Η μετάταξη του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές θα οδηγήσει σε καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες, αφού το ασφάλιστρο κινδύνου θα μειωθεί, το ενδιαφέρων για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθεί, όπως και οι πιθανότητες νέων εισαγωγών ακόμη και σε περίπτωση διπλών εισαγωγών. Η δυνητική πρόσβαση σε πολλαπλάσια κεφάλαια που διαχειρίζονται τα funds ενεργητικής και παθητικής διαχείρισης στις ανεπτυγμένες αγορές έναντι των αναδυομένων αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά και σε βάθος χρόνου θετικά για την εγχώρια αγορά μετοχών, η οποία όπως αναφέρθηκε είναι καλύτερα να επιτύχει την άνοδό της στην α’ κατηγορία παρά να είναι μία σχετικά ισχυρή αγορά της β’ κατηγορίας.

Νέος κανονισμός

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ σημείωσε χθες μεταξύ άλλων πως ο νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, ενώ η διασπορά θα θεωρείται επαρκής όταν είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 200 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται αν η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας. Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές τον χρόνο (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο). Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα παρέχεται προθεσμία 6+6 μηνών για αποκατάσταση, ενώ περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης στα δύο έτη και ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής σε ένα έτος.

Αναφορικά με τα επενδυτικά Roadshows για το 2024, για την προώθηση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές θα λάβουν χώρα τρία Roadshows, στην Φρανκφούρτη στις 22 Μαΐου, στο Παρίσι στις 6 Ιουνίου και στη Γενεύη στις 5 Δεκεμβρίου. Για τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα λάβει χώρα ένα νέο Investor Roadshow με τη στήριξη της Societe Generale στις 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More