Monday, December 23, 2024
Home » Να διαφυλάξουμε την πίστη μας σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει

Να διαφυλάξουμε την πίστη μας σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει

0 comments

Να διαφυλάξουμε την πίστη μας σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει

Οι σχέσεις του Βατικανού με την Κυπριακή Δημοκρατία ποτέ δεν ήταν καλύτερες. Δύο από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο διατηρούν στενούς δεσμούς που ξεφεύγουν από το θρησκευτικό πλαίσιο και επεκτείνονται σε ένα ευρύ τομέα δραστηριοτήτων.

Ο επίσημος διορισμός αποστολικού Νούντσιο, πρέσβη δηλαδή τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν η επισφράγιση των καλών σχέσεων των δύο πλευρών.

Στην συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο αρχιεπίσκοπος Τζιοβάνι Πιέτρο Νταλ Τόσο αναφέρθηκε στους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στην Κύπρο και τοΒατικανό. «Υπάρχουν πολλοί τομείς που οι δύο πλευρές συνεργάζονται και θα αναφέρω την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Βατικανού στο θέμα της μετανάστευσης. Να υπενθυμίσω την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο νησί, ο οποίος ξεκίνησε μια ειδική πρωτοβουλία υπέρ των μεταναστών», τόνισε.

Παράλληλα μίλησε και για τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στενή θρησκευτική συνεργασία που υπάρχει. Μίλησε για το πώς η Κύπρος είναι ένα γεφύρι ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορεί να φέρνει πιο κοντά λαούς αλλά και θρησκείες. Άλλωστε όπως είπε ο Τζιοβάνι Πιέτρο Νταλ Τόσο αυτός είναι ο σκοπός ενός ειδικού προγράμματος το οποίο λαμβάνει μέρος και το Βατικανό και που αποσκοπεί στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου στο νησί. «Εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας, του Καθολικισμού (των Μαρωνιτών και της λατινικής κοινότητας) και του Ισλάμ συναντώνται για να προωθήσουν τη αμοιβαία κατανόηση και να αποφύγουν συγκρούσεις», δήλωσε.

Τέλος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Καθολική Εκκλησία αλλά και γενικότερα οι χριστιανοί σήμερα. Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την πίστη μας, διεμήνυσε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος.

-Ποιες είναι οι σχέσεις του Βατικανού με την Κυπριακή Δημοκρατία; Εκτός από τα θρησκευτικά ζητήματα, υπάρχει συνεργασία και σε άλλους τομείς;

-Πρόσφατα γιορτάσαμε τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αγία Έδρα διατηρεί επίσημες σχέσεις με περισσότερες από 180 χώρες παγκοσμίως και ο στόχος είναι διττός: να προωθήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων και να στηρίξει τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας. Υπάρχουν πολλοί τομείς που οι δύο πλευρές συνεργάζονται και θα αναφέρω την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Βατικανού στο θέμα της μετανάστευσης. Να υπενθυμίσω την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο νησί, ο οποίος ξεκίνησε μια ειδική πρωτοβουλία υπέρ των μεταναστών.

-Η Αποστολική Νουντσιατούρα του Βατικανού στην Κύπρο εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό. Αυτό σηματοδοτεί μια προσπάθεια για πιο ενεργή παρουσία στο νησί;

-Είναι πάντα απαραίτητο η παρουσία μας να είναι ορατή, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συναντούν τον Νούντσιο και άλλους αξιωματούχους. Κατά τα εγκαίνια, ο Αρχιεπίσκοπος Pena Parra, που ήρθε από το Βατικανό για την εκδήλωση, δήλωσε ότι η Νουντσιατούρα είναι ένας χώρος για συναντήσεις. Αυτό είναι και ο σκοπός της ύπαρξης της αποστολής μας και ειδικά του κτηρίου, όπου στεγάζεται.

-Με ποιον τρόπο εμπλέκεται το Βατικανό με την κυπριακή κοινότητα, καθολική και μη, για την αντιμετώπιση κοινωνικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων, όπως η ανακούφιση από τη φτώχεια και η βοήθεια σε πρόσφυγες;

-Έχουμε αρκετές πρωτοβουλίες και θα ήθελα να επισημάνω ένα ειδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η πρεσβεία του Βατικανού και το οποίο είναι η θρησκευτική οδός. Η θρησκευτική οδός ήταν μια πρωτοβουλία της πρεσβείας της Σουηδίας και αποσκοπεί στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου στο νησί. Εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας, του Καθολικισμού (των Μαρωνιτών και της λατινικής κοινότητας) και του Ισλάμ συναντώνται για να προωθήσουν τη αμοιβαία κατανόηση και να αποφύγουν συγκρούσεις. Αυτό αποτελεί μια πολύ συγκεκριμένη συμβολή του Βατικανού στην κυπριακή κοινότητα.

-Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζετε στο να είστε πρέσβης μιας μικρής χώρας;

-Η Κύπρος μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά έχει μια πολύ στρατηγική θέση. Με τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, τα οποία επικαλούμαι συχνά, η Κύπρος είναι ένα γεφύρι μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αυτό το ιστορικό κάλεσμα της Κύπρου την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποστολή για έναν πρέσβη. Εδώ, μπορούμε να νιώσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα να βιώσουμε τις συνέπειες των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα, αλλά είναι μια διαρκής πραγματικότητα.

-Πώς μπορεί να ενδυναμωθεί ο θρησκευτικός τουρισμός μεταξύ Κύπρου και Βατικανού; Τι μπορούν να προσφέρουν αμοιβαία οι δύο χώρες σε αυτό το ζήτημα;

-Η Κύπρος φιλοξενούσε μια από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες και αυτό είναι κάτι που αναφέρεται στα Πράξεις των Αποστόλων ότι είναι ένας τόπος που ευαγγελίστηκε από τον Άγιο Βαρνάβα και τον Άγιο Παύλο. Αυτή η ιστορική σημασία την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική για τις χριστιανικές Εκκλησίες, καθώς μας επιτρέπει να επανασυνδεθούμε με τις ρίζες μας. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει σημασία όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και για να ανακαλύψουμε τις ρίζες μας και να ανανεώσουμε την πίστη μας στον αναστημένο Χριστό.

-Ποιες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει ο χριστιανισμός και ειδικά η Καθολική Εκκλησίας

-Η Καθολική Εκκλησία είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο και αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα στους διάφορους τομείς όπου λειτουργεί. Γενικά, θα έλεγα ότι η θεμελιώδης πρόκληση, η οποία αφορά και κάθε νέα γενιά των πιστών είναι να αποδεχτούν και να κρατήσουν την πίστη τους. Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η χριστιανική πίστη μπορεί να φαίνεται σε πολλούς να μην έχει σημασία ή ακόμη και να αντιφάσκει με τη σύγχρονη νοοτροπία. Αυτό δεν ισχύει.

-Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία. Πιστεύετε ότι το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τον σωστό τρόπο;

-Έχει υπάρξει μια σημαντική αλλαγή και αυτή είναι ότι βλέπουμε το πρόβλημα με τα μάτια των θυμάτων. Νομίζω ότι κανένας άλλος οργανισμός δεν έχει κάνει περισσότερα από την Καθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια για να θεραπεύσει τις παλιές πληγές και να εμποδίσει να προκληθούν νέες.

-Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για να επιτευχθεί δικαιοσύνη για τα θύματα και να σταματήσει η Καθολική Εκκλησία να κατηγορείται για αυτό το ζήτημα;

-Πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανονισμούς που ορίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τον πάπα Φραγκίσκο και προηγουμένως από τον πάπα Βενέδικτο. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια παντού για να επιτευχθεί αυτό, αλλά, όπως μπορείτε να φανταστείτε, πρέπει επίσης να υπερκεραστούν οι πολιτιστικές αντιστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καθολική Εκκλησία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων. Έχουμε στην Κύπρο θαυμάσια παραδείγματα, σκεφτείτε πόσοι Κύπριοι έχουν σπουδάσει και συνεχίζουν να σπουδάζουν στα καθολικά μας σχολεία στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00