Sunday, November 24, 2024
Home » Φορολογικές δηλώσεις: Αργεί η πλατφόρμα για υποβολή -Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Αργεί η πλατφόρμα για υποβολή -Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ

0 comments

Φορολογικές δηλώσεις: Αργεί η πλατφόρμα για υποβολή -Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ

Το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ενώ στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει τελικά η αυλαία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει τελικά η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενώ το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η καθυστέρηση της πρεμιέρας των φορο-δηλώσεων δεν επηρεάζει την καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τις δηλώσεις του μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου 2024. Σε περίπτωση που η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Φέτος, σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις δεν θα χρειαστεί ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει έτοιμο και το «ραβασάκι» με το φόρο. Για περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η Εφορία ράβει «κουστούμι» με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της δήλωσης και ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα. Για πρώτη φορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Οι αλλαγές

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το νέο ετήσιο ραντεβού περίπου 9 εκατ. φορολογούμενων με την εφορία, αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα διαπιστώσουν:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις. Η φετινή φορολογική δήλωση επιφυλάσσει εκπλήξεις για χιλιάδες επαγγελματίες. Η ΑΑΔΕ, άρχισε ήδη να υπολογίζει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών οι οποίες εφαρμόζονται από τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα. Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Ένσταση

Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν το φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι.

Τέλος επιτηδεύματος

Οι ανατροπές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων φέρνουν στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Με το ραβασάκι της φετινής φορο-δήλωσης το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα ανέρχεται σε:

– 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

– 400 – 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

– 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

2. Μισθωτοί – συνταξιούχοι. Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι απαλλάσσονται από φέτος από τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους καθώς η ΑΑΔΕ όχι μόνο θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας αλλά θα έχει έτοιμο το εκκαθαριστικό. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ειδοποιηθούν με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους. Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο με το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται και με φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου). Σημειώνεται ότι σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

Φόρος, δόσεις, εκπτώσεις

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More