Friday, November 22, 2024
Home » Στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές

Στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές

0 comments

Πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε το ΧΑ, το οποίο θα αναζητήσει στη σημερινή τελευταία ημέρα συναλλαγών για αυτήν την εβδομάδα λόγω της αυριανής αργίας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το θετικό πρόσημο που θα του επιτρέψει να κλείσει ο Μάρτιος σε θετικός έδαφος. Εάν δεν τα καταφέρει θα ανακοπεί ένα σερί τεσσάρων ανοδικών μηνών. Σε περίπτωση ωστόσο που υπερβεί τα επίπεδα των 1.424,77 μονάδων, του τελευταίου κλεισίματος για τον Φεβρουάριο, θα σπάσει μία αρνητική παράδοση 25 ετών.

Χθες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 1.417,59 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται με την απουσία κινήσεων από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία απέχουν από τα τεκταινόμενα στην αγορά λόγω του Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν για μία ακόμη φορά οι τραπεζικές μετοχές, καθώς εντάθηκε η διάθεση κατοχύρωσης των κερδών που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2024. Πίεση στον Γενικό Δείκτη ασκήθηκε και από την αυξημένη προσφορά σε λοιπούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η Motor Oil υποχώρησε κατά 1,38%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά 0,89%, η Aegean κατά 0,79%, η Autohellas κατά 1,04%, η ΔΕΗ κατά 0,78%, η ΕΥΔΑΠ κατά 0,67% και τα ΕΛΠΕ κατά 0,58%. Στον αντίποδα ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ με κέρδη 3,53%, Σαράντη με +1,75%, Βιοχάλκο με +1,63% και Coca-Cola με +0,96%.

Αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, σε συνέχεια της αξιολόγησης του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου, διατήρησε θετικές τις προοπτικές των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της χώρας. Σύμφωνα με τους αναλυτές του, πέτυχαν ισχυρά κέρδη το 2023, με στήριξη από τα υψηλά επιτόκια στα δάνεια και τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο. Επιπλέον μείωσαν περαιτέρω τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, συγκλίνοντας πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2,3%.

Συγκεκριμένα, τα NPEs συνέχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2023, οδηγώντας τον μέσο δείκτη NPE στο 4,1% από 6,2% το 2022 και από το υψηλό του 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Η Moody’s αναφέρει πως κατά τη φετινή χρήση οι τράπεζες θα είναι δύσκολο να πετύχουν μία αξιοσημείωτη περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη. Σημειώνει πάντως ότι η πτωτική τάση είναι πιθανό να διατηρηθεί.

Σε σχέση με την κεφαλαιακή ισχύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι οι εποπτικοί δείκτες παρέμειναν πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, λόγω της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου, μετά την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, στο τέλος της περσινής χρήσης ο μέσος δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 15,7% έναντι 13,8% έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, η Moody’s σημειώνει ότι ο σχετικός δείκτης θα ήταν σημαντικά πιο χαμηλός, δίχως τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις στα βιβλία τους.

Αναφορικά με τις προοπτικές για την κερδοφορία της διετίας 2024-2025, οι αναλυτές της αναμένουν ότι θα παραμείνει ισχυρή κόντρα στη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους, ως αποτέλεσμα της επικείμενης υποχώρησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Οπως εξηγούν, η εύρωστη ρευστότητα επιτρέπει στις τράπεζες την επίτευξη υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More