Thursday, September 19, 2024
Home » Τα έργα τέχνης των κεντρικών τραπεζών στην οθόνη

Τα έργα τέχνης των κεντρικών τραπεζών στην οθόνη

0 comments

Δεν είναι λίγες φορές που οι κεντρικοί τραπεζίτες μιλούν για το επάγγελμά τους ως τέχνη – ίσως για να το κάνουν να φαίνεται πιο ζωντανό και λαμπρό. Ωστόσο, η πραγματική τέχνη συνδέεται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες συλλέγουν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης. Μάλιστα, έχουν «χτιστεί» εντυπωσιακές συλλογές κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Και ενώ αυτά τα έργα τέχνης ήταν παραδοσιακά προσβάσιμα μόνο στα κτίρια των τραπεζών ή σε κοντινά μουσεία, ορισμένες κεντρικές τράπεζες μεταφέρουν τώρα τα εκθέματά τους στο Διαδίκτυο για να τα γνωρίσουν όλοι. Τρανό παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει υιοθετήσει μια αναμφισβήτητα πολυεθνική προσέγγιση για τη συλλογή έργων τέχνης. Μέχρι στιγμής, η συλλογή της ΕΚΤ περιέχει 896 κομμάτια, πολλά από αυτά από νέους, ανερχόμενους ευρωπαίους καλλιτέχνες. Σημειώνεται πως η παροχή πρόσβασης σε αυτά τα έργα τέχνης δεν είναι απλή υπόθεση. Για λόγους ασφαλείας, οι επισκέπτες πρέπει να εγγραφούν σε περιηγήσεις για να εισέλθουν στα κτίρια της ΕΚΤ και ακόμη και τότε μπορούν να εισέλθουν μόνο σε ορισμένες περιοχές. Για τον λόγο αυτόν, όπως τονίζει η ΕΚΤ, δημιουργήθηκε η εφαρμογή ECB Art App για να γίνει η συλλογή πιο εύκολα προσβάσιμη στο κοινό.

Οι εθνικές συλλογές

Για την ιταλική κεντρική τράπεζα η ψηφιοποίηση της μεγάλης συλλογής της έλυσε ένα μικρό πρόβλημα. Τα ίδια τα έργα εκτίθενται σε γραφεία σε όλη την Ιταλία και επομένως «είναι δύσκολες η πρόσβαση και η απόλαυση ως σύνολο». Κατά συνέπεια, η ψηφιακή έκδοση της συλλογής έχει σχεδιαστεί ως ένα εικονικό μουσείο. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε είκοσι επιμελημένες ξεναγήσεις που παρουσιάζουν συνολικά 300 έργα, που κυμαίνονται από την αρχαιότητα μέχρι αφηρημένες ζωγραφιές του 20ού αιώνα.

Η Banca d’Italia κατέκτησε τα πρώτα της κομμάτια με έναν μάλλον δραματικό τρόπο: ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων Ρικάρντο Γκουαλίνο έχασε την περιουσία του μετά την οικονομική κρίση του 1929, αναγκάζοντάς τον να υποθηκεύσει τη σημαντική συλλογή έργων τέχνης του στην κεντρική τράπεζα. Ενώ κομμάτια των Μονέ και Μοντιλιάνι πουλήθηκαν τελικά, η συλλογή Γκουαλίνο εξακολουθεί να αξίζει μια ψηφιακή επίσκεψη

Στην ενότητα για την Ισπανία εμφανίζεται η ψηφιοποιημένη συλλογή της Banco de España με πίνακες ζωγραφικής, έργα του Γκόγια ή τη μοναδική συλλογή ρολογιών. Οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων από τις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν επίσης αρκετά σημαντική ιστορία στη συλλογή έργων τέχνης. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας γιόρτασε πρόσφατα την 100ή επέτειό της με ένα καλλιτεχνικό άλμπουμ που παρουσιάζει πάνω από 200 έργα λιθουανών και διεθνών καλλιτεχνών. Στην πραγματικότητα, η συλλογή χρονολογείται από την κατασκευή του τραπεζικού μεγάρου στο Κάουνας τη δεκαετία του 1920, με έναν διαγωνισμό μεταξύ νέων καλλιτεχνών να οδηγεί σε θεαματικά γλυπτά, καθώς και σε τοιχογραφίες οροφής στο νεοκλασικό κτίριο.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More