Monday, November 25, 2024
Home » Θέμα ασυμβίβαστου υπαρχηγού ΕΦ στις κρίσεις αξιωματικών λόγω συγγένειας -«Δεν ψηφίζω»

Θέμα ασυμβίβαστου υπαρχηγού ΕΦ στις κρίσεις αξιωματικών λόγω συγγένειας -«Δεν ψηφίζω»

0 comments

Θέμα ασυμβίβαστου υπαρχηγού ΕΦ στις κρίσεις αξιωματικών λόγω συγγένειας -«Δεν ψηφίζω»

Θέμα για τη συμμετοχή του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Λουκά Χατζημιχαήλ, στις κρίσεις 43 ανώτερων και ανώτατων στελεχών του στρατεύματος την περασμένη εβδομάδα, τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ».

Ο λόγος έχει να κάνει με την ιδιότητα του υπαρχηγού, αφού ήταν ο εισηγητής στην εν λόγω διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή κρινόμενος ήταν ο αδερφός του που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά ως ανώτερος αξιωματικός. Ο «Φ» ζήτησε τοποθέτηση από τον δεύτερο τη τάξει στην ιεραρχία του στρατεύματος, δηλώνοντάς μας ότι ο ρόλος του είναι τέτοιος που δεν επηρεάζει καθόλου την αξιολόγηση των αξιωματικών, ενώ ούτε εκ του αποτελέσματος ευνοήθηκε το συγγενικό του πρόσωπο.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το θέμα συζητείται εντόνως σε στρατιωτικούς κύκλους. Το τετραμελές ανώτατο συμβούλιο κρίσεων συνήλθε την περασμένη Τετάρτη. Απαρτιζόταν από τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, Βασίλη Πάλμα, Κωνσταντίνο Ιωάννου και Κωνσταντίνο Κόμπο, αντίστοιχα, καθώς και τον αρχηγό Εθνικής Φρουράς, Γιώργο Τσιτσικώστα. Ρόλο εισηγητή είχε ο υπαρχηγός, όπως και πέρσι, με κρινόμενο τον αδερφό του.

Αυτό που σχολιάστηκε και τέθηκε ενώπιόν μας είναι ότι με βάση και το Νόμο «περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου (1999)» και το άρθρο που αφορά την αρχή της αμεροληψίας, ο υπαρχηγός θα έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση από την όλη διαδικασία. Να σημειωθεί πως το επίμαχο άρθρο της νομοθεσίας αναφέρει: «Δε μετέχει στην παραγωγή διοικητικής πράξης πρόσωπο που έχει ιδιάζουσα σχέση ή συγγενικό δεσμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείαςμέχρι και του τέταρτου βαθμού ή βρίσκεται σε οξεία έχθρα με το άτομο που αφορά η εξεταζόμενη υπόθεση ή που έχει συμφέρον για την έκβασή της».

«Δεν τίθεται θέμα επηρεασμού της διαδικασίας»

Ο υπαρχηγός αντιστράτηγος, Λουκάς Χατζημιχαήλ, ωστόσο, σε τοποθετήσεις του στην εφημερίδα μας, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα. Όπως μας ανέφερε, το θέμα του ρόλου του και του κρινόμενου συγγενικού του προσώπου προβλημάτισε το ανώτατο συμβούλιο κρίσεων και συζητήθηκε. Εν τέλει μας είπε πως αποφασίστηκε ότι η δική του ανάμειξη δεν επηρέαζε με οποιοδήποτε τρόπο τη διαδικασία. Μας ανέφερε ακόμη ότι το ίδιο έγινε και την περασμένη χρονιά.

«Δεν ψηφίζω. Ως εισηγητής έκανα παρουσίαση των δεδομένων.Ούτε προσωπική άποψη εξέφρασα» μας ανέφερε. Απαντώντας σε διευκρινιστικό μας ερώτημα, είπε πως άλλο πρόσωπο κάνει προτάσεις και εισηγήσεις. Συμπλήρωσε ότι «παρουσιάζω τα δεδομένα των φακέλων. Αν ρωτηθώ από κάποιο μέλος της επιτροπής για κάτι συγκεκριμένο, διευκρινιστικά, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω με βάση το τι υπάρχει στον φάκελο του καθενός. Αυτό κάνω. Δεν είναι δουλειά δική μου. Ούτε λόγο έχω, δηλαδή να ψηφίσω, ούτε οποιονδήποτε άλλο καθοριστικό ρόλο».

Ο υπαρχηγός ανέφερε πως το θέμα «τέθηκε και πέρσι». Κατέληξε λέγοντας ότι «επειδή δεν ψηφίζω, δεν καταθέτω, ούτε επηρεάζω κάτι, παρουσιάζω απλώς τα στοιχεία, κρίθηκε πως δεν υπήρχε ζήτημα».

Να σημειωθεί ότι ο αδερφός του υπαρχηγού δεν έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας ώστε να ετίθετο ζήτημα αποστράτευσής του ως ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του, ενώ ούτε προήχθη.

Τι έγινε στις κρίσεις

Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών της ΕΦ, δηλαδή όσων έχουν βαθμό συνταγματάρχη και άνω, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ήταν 43 αξιωματικοί ανώτατων βαθμίδων, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση ήταν δύο υποστράτηγοι, 10 ταξίαρχοι και 31 συνταγματάρχες. Μετά τις αποφάσεις της Τετάρτης, τερμάτισαν ως ευδοκίμως υπηρετήσαντες την υπηρεσία τους, τρεις ταξίαρχοι (συμπλήρωσαν τα 55 τους χρόνια), ενώ υπήρξε και μια παραίτηση αρχιπλοιάρχου. Στις εν λόγω κενές θέσεις προήχθη αντίστοιχος αριθμός συνταγματαρχών. Επιπλέον, αποστρατεύτηκε και αριθμός συνταγματαρχών, οι οποίοι κρίθηκε πως δεν πληρούσαν τα προσόντα για προαγωγή.

Πλέον, μετά τις κρίσεις της Τετάρτης, έξι ανώτατοι αξιωματικοί προέρχονται από το όπλο του Πυροβολικού. Αυτό κρίνεται πως είναι αποτέλεσμα των νέων κριτηρίων που υιοθετήθηκαν από το έτος 2023 (κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου και καλή γνώση ξένης γλώσσας).

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More