Friday, September 20, 2024
Home » Από συμπληγάδες η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας

Από συμπληγάδες η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας

0 comments

Από συμπληγάδες η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας

Δεν θα δουν σύντομα το μεγαλεπήβολο έργο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων που συνδέονται με το αρχαίο Κίτιον, οι κάτοικοι της Λάρνακας, αφού παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες. Αν και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο επρόκειτο να προκηρυχθεί τον περασμένο Οκτώβριο και φέτος θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες για τις κατασκευαστικές εργασίες, θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού Πολιτισμού ημερομηνίας 28 Φεβρουαρίου 2024 προς τον βουλευτή Λάρνακας, Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για το έργο. Η κ. Κασιανίδου αναφέρει πως σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας θα προκηρυχθεί πριν το τέλος του 2024 ανοικτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, υποδεικνύοντας πως σε αυτή τη φάση γίνεται η ετοιμασία των εγγράφων από την κριτική επιτροπή που έχει συσταθεί.

Όπως αναφέρει η υφυπουργός Πολιτισμού, η διαδικασία απαλλοτριώσεων των τεμαχίων, που θα περιληφθούν στο έργο, έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η διάθεση των αποζημιώσεων από το Τμήμα Κτηματολογίου και η εγγραφή των τεμαχίων στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ξεκινήσει εντός των επόμενων δύο μηνών η κατεδάφιση οικίας εντός του τεμαχίου της οποίας θα γίνει ανασκαφική έρευνα. Η ανασκαφή, σύμφωνα με την κ. Κασιανίδου, υπολογίζεται πως θα διαρκέσει έξι μήνες και είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των εγγράφων του διαγωνισμού. Με αυτά ως δεδομένα γίνεται αντιληπτό πως ο διαγωνισμός θα μπορεί να προκηρυχθεί τέλος του έτους κι αυτό εάν δεν προκύψουν καθυστερήσεις στην ανασκαφική έρευνα. Στην επιστολή της υφυπουργού δεν ξεκαθαρίζεται, εξάλλου, πότε θα γίνει κατορθωτό να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη φάση του έργου, το κόστος της οποίας εκτιμήθηκε αρχικά στα €4,1 εκατ.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ενοποιηθούν το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο με τον χώρο του αρχαίου λιμανιού στην περιοχή Παμπούλας και την οδό Αγίου Νεοφύτου, στην οποία εντοπίστηκε το 2016, κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα, το μεγάλο ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή. Στη δεύτερη φάση, που θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, θα ενωθεί στο έργο και ο χώρος του Αρχαίου Κιτίου, που βρίσκεται στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας. Οι εργασίες θα χρηματοδοτηθούν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ως αναθέτουσα Αρχή ορίστηκε ο Δήμος Λάρνακας.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει εξαγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια και θεωρείται μεγάλης σημασίας για την πόλη, επειδή θ’ αναδειχθεί ο μεγάλος αρχαιολογικός της πλούτος που παραμένει αναξιοποίητος. Οι αρχικοί σχεδιασμοί, πάντως, είναι εντυπωσιακοί και περιλαμβάνουν ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσω ενός συστήματος πεζογεφυρών και διαδρόμων, που θα κινούνται μέσα από τον ιστό της πόλης. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η δημιουργία πεζογέφυρας από το μουσείο προς τον χώρο του ψηφιδωτού, αφού στα ενδιάμεσα παρεμβάλλονται δύο δρόμοι και οικιστική περιοχή. Απώτερος στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία της ύπαρξης της αρχαίας πόλης κάτω από τη σύγχρονη.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More