Saturday, November 23, 2024
Home » «Δύσκολα θα βρεις σχολείο όπου μαθητές δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών» – Κραυγή αγωνίας γονέων και εκπαιδευτικών

«Δύσκολα θα βρεις σχολείο όπου μαθητές δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών» – Κραυγή αγωνίας γονέων και εκπαιδευτικών

0 comments

«Δύσκολα θα βρεις σχολείο όπου μαθητές δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών» – Κραυγή αγωνίας γονέων και εκπαιδευτικών

«Δύσκολα θα βρεις σχολείο που οι μαθητές του δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών. Το βλέπουμε καθημερινά στα κόκκινα μάτια των μαθητών, στην όλη συμπεριφορά τους. Κάποιοι γονείς δεν συνεργάζονται ώστε τα παιδιά τους να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης».

Αυτά τα συνταρακτικά και συνάμα σοκαριστικά αναφέρθηκαν χθες στην επιτροπή Νομικών της Βουλής, που συζητούσε το πρόβλημα της εμπλοκής ανηλίκων στη χρήση και διακίνησηναρκωτικών. Οι διαπιστώσεις αυτές ανήκουν σε παράγοντες των σχολικών μονάδων και αποτυπώνουν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί. Από την άλλη, οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια, αφού, παρ’ όλο που για 138 μαθητές τα τελευταία τρία χρόνια ανοίχθηκε ποινική υπόθεση για εμπλοκή τους στα ναρκωτικά, εντούτοις, αυτοί που σχετίζονται με τις παράνομες ουσίες είναι πολύ περισσότεροι.

Η τελευταία έρευνα που έγινε το 2019 έδειξε ότι 9 στους 100 μαθητές, δηλαδή περίπου ένας στους 10, έκανε χρήση ναρκωτικών. Επίσης, το πιο ανησυχητικό είναι πως το 73% όσων ρωτήθηκαν, ανέφεραν ότι είναι εύκολο να βρουν ναρκωτικά.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση ο διοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Αριστείδου, δεν έδωσε και την καλύτερη εικόνα, αφού πέρσι κατασχέθηκαν 554 κιλά κάνναβης, 16 κιλά ρητίνης κάνναβης και 500 κιλά αμφεταμίνης. Το ερώτημα είναι πού θα κατέληγαν αυτές οι ποσότητες. Υπάρχει πρόβλημα και αυτό είναι αποδεκτό από όλους, ανέφερε ο επικεφαλής της ΥΚΑΝ, τονίζοντας ότι τα ναρκωτικά είναι ο κυριότερος οικονομικός πνεύμονας του οργανωμένου εγκλήματος. Τον τελευταίο καιρό, πρόσθεσε, «βλέπουμε στην αγορά νέα ναρκωτικά που δεν είχαμε προηγουμένως».

Ο κ. Αριστείδου αποκάλυψε, επίσης, ότι στην ΥΚΑΝ υπάρχει ομάδα που ασχολείται με τον οικονομικό έλεγχο των προσώπων που συλλαμβάνονται ή ερευνώνται για ναρκωτικά και έχουν δεσμευτεί και δημευτεί αρκετές περιουσίες. Παραθέτοντας στοιχεία στην επιτροπή Νομικών, είπε ότι για μαθητές ηλικιών 14–17 ετών, το 2021 από το σύνολο 861 ποινικών υποθέσεων, ενέχονταν 42 (21 Ελληνοκύπριοι και 9 αλλοδαποί). Το 2022 για 51 ανήλικους μαθητές ανοίχθηκε ποινική υπόθεση σε σχέση με ναρκωτικά και το 2023 άλλοι 45 μαθητές ενεπλάκησαν στα ναρκωτικά και σχηματίστηκε ποινικός φάκελος εναντίον τους. Η διαπίστωση από παρευρισκόμενους ήταν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι εκείνοι που φτάνουν στο Δικαστήριο και σαφώς η χρήση ναρκωτικών είναι πιο εκτεταμένη. Τέλος, ο κ. Αριστείδου ανέφερε ότι έχουν χαρτογραφηθεί τα σχολεία και τα πάρκα που υπάρχει πρόβλημα με ναρκωτικά και παρακολουθούνται.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, για κάθε σχολείο έχει καθοριστεί ένας αστυνομικός της ΥΚΑΝ, ο οποίος είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρό στον διευθυντή ή σε αυτόν που έχει οριστεί ως σύνδεσμος. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θ’ αρχίσει πιλοτικό πρόγραμμα στον Δήμο Λεμεσού για συνέργεια τοπικών Αρχών και αστυνομικών της γειτονιάς για πρόληψη της εγκληματικότητας ανάμεσα στους νέους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, χαρακτήρισε το πρόβλημα ως πληγή «και το βλέπουμε καθημερινά στα μάτια των παιδιών ή στη συμπεριφορά τους ότι έκαναν χρήση». Ο ίδιος ζήτησε παροχή πληροφοριών της ΥΚΑΝ προς τις σχολικές διευθύνσεις, ώστε να τις αξιοποιούν οι εκπαιδευτικοί και να ενεργούν καλύτερα. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, εξέφρασε κραυγή αγωνίας για το θέμα, τονίζοντας ότι «δυσκολευόμαστε να βρούμε σχολείο στο οποίο παιδιά να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών» και ζήτησε αυστηρές ποινές σε διακινητές ναρκωτικών σε μαθητές.

12χρονοι σε προγράμματα απεξάρτησης

Συγκλονίζουν τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Νομικών η εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ για τη σχέση μαθητών και εξαρτήσεων γενικά. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο προγράμματα απεξάρτησης για ανήλικους, το «Περσέας» και το «Προμηθέας». Ενώ τα προγράμματα αυτά απευθύνονταν για ανήλικους πάνω των 14 ετών, τώρα λόγω του προβλήματος εξάρτησης κυρίως μέσω διαδικτύου (για διάφορες αιτίες), απευθύνονται πλέον σε παιδιά μόλις 12 ετών. Χαρακτήρισε το διαδίκτυο, ως τη μεγαλύτερη πιάτσα διακίνησης, όχι μόνο ναρκωτικών.

Η εκπρόσωπος της Αρχής Κατά των Εξαρτήσεων ανέφερε ότι υπάρχει διαχρονικά αύξηση της χρήσης κάνναβης από μαθητές, ενώ, παράλληλα, αυξάνεται και η δοκιμή από νέους χρήστες.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται το πρόγραμμα αποδικαστικοποίησης όπου παιδιά – χρήστες δεν καταλήγουν στα Δικαστήρια αλλά σε προγράμματα. Είπε, όμως, ότι αυτή τη στιγμή εκδικάζονται από τριμελές Δικαστήριο παιδιών δυο υποθέσεις εισαγωγής ναρκωτικών με την εμπλοκή παιδιών.

Σε δηλώσεις της η αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, μίλησε για τρομακτικές διαστάσεις που λαμβάνει η χρήση ναρκωτικών ουσιών και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως ένας στους πέντε από το 9% των ανηλίκων που δήλωσαν ότι έκαναν χρήση, αυτό συνέβη σε καθημερινή χρήση. Είπε, επίσης, ότι η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα για τα ναρκωτικά και τους μαθητές, θα γίνει τον ερχόμενη Απρίλιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι από ανησυχητική μέχρι και επικίνδυνη, επειδή, πλέον η πληγή έχει κακοφορμίσει.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More