Friday, September 20, 2024
Home » Διαγωνισμός για το 51% του λιμανιού στο Λαύριο

Διαγωνισμός για το 51% του λιμανιού στο Λαύριο

0 comments

Με μια αλλαγή ως προς το ποσοστό μεταβίβασης σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ανακοινώθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ΕοΙ) για την εκκίνηση του διαγωνισμού που αφορά την απόκτηση από τον επενδυτή πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Ωστόσο σε υποσημείωση στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το ακριβές ποσοστό θα προσδιοριστεί με την Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι στα άλλα μεγάλα λιμάνια που ιδιωτικοποιήθηκαν (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα) το ποσοστό πώλησης ήταν το 67% του μετοχικού κεφαλαίου.

Διάρκεια

Οπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου AE (ΟΛΛ ΑΕ) έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει μέχρι το έτος 2062). Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ενδέχεται να παραταθεί και εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης για την Υποβολή Προσφορών (Request for Binding Offers) από τους επενδυτές που θα προκριθούν στη B’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το Ταμείο έχει ορίσει την Octave – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία ως χρηματοοικονομικό του σύμβουλο, τη Φορτσάκης – Διακόπουλος και Συνεργάτες ως νομικό του σύμβουλο και τη Marnet Ανώμυνη Τεχνική Εταιρεία ARNET ως τεχνικό του σύμβουλο (από κοινού οι «Σύμβουλοι») αναφορικά με τη Διαγωνιστική Διαδικασία και τη Συναλλαγή.

Δραστηριότητες

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας συνίστανται (α) στην παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού σε εμπορικά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού, γενικού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, σε πλοία ακτοπλοΐας (Ε/Γ και Ο/Γ-Ε/Γ), κρουαζιερόπλοια, καθώς και σε τουριστικά σκάφη, αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής, (β) στην παροχή υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης, αποθήκευσης και διέλευσης χύδην ξηρού και γενικού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων, και τροχοφόρου φορτίου, (γ) στην παροχή υπηρεσιών σε επιβάτες κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας, και (δ) στην παραχώρηση χώρων για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εναπόθεσης και αποθήκευσης ανεμογεννητριών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More