Saturday, November 23, 2024
Home » Γιατί προσωπικοί γιατροί αρνούνται να χορηγήσουν εμβόλια σε δικαιούχους

Γιατί προσωπικοί γιατροί αρνούνται να χορηγήσουν εμβόλια σε δικαιούχους

0 comments

Γιατί προσωπικοί γιατροί αρνούνται να χορηγήσουν εμβόλια σε δικαιούχους

Προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ αρνήθηκε να χορηγήσει εμβόλιο σε δικαιούχο του, επειδή, όπως ανέφερε στον ασθενή, δεν τον συμφέρει αφού ο ΟΑΥ «θα τον αποζημιώσει μετά από τρεις μήνες».

Άλλοι προσωπικοί γιατροί επικαλούνται διαφορετικές δικαιολογίες και πολύ συχνά οι πολίτες καταφεύγουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, το Παρατηρητήριο Ασθενών ή τα ΜΜΕ προχωρώντας σε σχετικές καταγγελίες ή ζητώντας πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν για να λάβουν το εμβόλιο που χρειάζονται και δικαιούνται να εξασφαλίσουν μέσω του ΓεΣΥ.

Οι γιατροί από πλευράς τους κάνουν λόγο για δικαιούχους οι οποίοι, ενώ αρχικά εκφράζουν ενδιαφέρον και ο γιατρός εξασφαλίζει το απαραίτητο εμβόλιο για λογαριασμό τους, στη συνέχεια αλλάζουν γνώμη και ο γιατρός «χρεώνεται» το εμβόλιο.

Το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν πολλά παράπονα από πολίτες οι οποίοι, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια για να λάβουν τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, οι προσωπικοί τους γιατροί δεν τους εξυπηρέτησαν.

Στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπης, οι γιατροί (αφορά μικρό αριθμό γιατρών) επικαλούνται τις διαδικασίες που ακολουθούνται και δεν προχωρούν καν στην απαραίτητη παραγγελία εμβολίων για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.

Βάσει της διαδικασίας για τα εμβόλια της γρίπης, οι γιατροί υποβάλλουν την παραγγελία τους στον ΟΑΥ για το σύνολο των δικαιούχων τους οι οποίοι πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια. Ο ΟΑΥ ενημερώνει σχετικά το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες προμηθεύει τον κάθε γιατρό με τον αριθμό εμβολίων που έχει παραγγείλει. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί με τη λήξη της περιόδου εμβολιασμών για τη γρίπη, διαπιστώνουν ότι στα ιατρεία τους έχουν μεγάλο αριθμό εμβολίων τα οποία δεν χορήγησαν», επειδή, όπως ανέφερε στον «Φ» η αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Προσωπικών και Οικογενειακών Ιατρών, Μαρία Αβρααμίδου, «οι δικαιούχοι αποφάσισαν ότι τελικά δεν ήθελαν να εμβολιαστούν». Στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπης, οι γιατροί μέχρι σήμερα δεν έχουν χρεωθεί για τα αποθέματα που μένουν στα ιατρεία τους.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο και το εμβόλιο για τον έρπη ζωστήρα όμως, η διαδικασία είναι διαφορετική και οι γιατροί υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τα εμβόλια που θα μείνουν αδιάθετα στα ψυγεία των ιατρείων τους. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των εμβολίων αυτών, αλλά και των υπόλοιπων εμβολίων για ενήλικες που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα για ενήλικες, ο κάθε γιατρός απευθύνεται μόνος του στην εταιρεία εισαγωγής των εμβολίων, παραγγέλνει τα εμβόλια που χρειάζεται και είναι υπόχρεος να τα πληρώσει εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Για όσα εμβόλια χορηγηθούν ο γιατρός λαμβάνει αποζημίωση από τον ΟΑΥ (στην ίδια τιμή στην οποία τα αγόρασε). Για τα εμβόλια που θα παραμείνουν αδιάθετα στο ιατρείο του, ο γιατρός πληρώνει από την τσέπη του.

Αρκετοί, λοιπόν, γιατροί φοβούμενοι το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν οι δικαιούχοι τους για εμβολιασμό και να μην καταφέρουν να εξαντλήσουν τα αποθέματα τους για να αποζημιωθούν, δεν προχωρούν στη διαδικασία της παραγγελίας, αρνούνται να εμβολιάσουν τους δικαιούχους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις.

Ενδεικτικό το παράπονο πολίτη ο οποίος απευθύνθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητώντας βοήθεια. Ο πολίτης αυτός είναι 69 ετών, πληροί τα κριτήρια για να λάβει το εμβόλιο για τον έρπη ζωστήρα και ο γιατρός του τού είπε ότι δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει αφού ο ΟΑΥ θα τον πληρώσει τρεις μήνες μετά και αυτό δεν τον συμφέρει.

Ο «Φ» αποτάθηκε στον ΟΑΥ ζητώντας διευκρινίσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται. Όπως ανέφερε η αρμόδια λειτουργός, Ιόλη Ζιαμπάρα, «το εμβολιαστικό σχήμα ενηλίκων καθορίζεται από την αρμόδια Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και ο ΟΑΥ, διαδραματίζοντας ρυθμιστικό ρόλο, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκπεραίωση του εμβολιασμού των δικαιούχων από τους προσωπικούς τους γιατρούς».

Σύμφωνα με τη διαδικασία που τώρα βρίσκεται σε ισχύ, «οι γιατροί υποβάλλουν την παραγγελία τους στην εταιρεία εισαγωγής και η εταιρεία τους προμηθεύει με τον αριθμό εμβολίων που χρειάζονται. Ο γιατρός έχει την ευθύνη για να καταβάλει το κόστος στην εταιρεία. Όταν ο γιατρός καταχωρήσει στο λογισμικό του ΓεΣΥ αίτημα για αποζημίωση, ο ΟΑΥ προσθέτει το αντίστοιχο ποσό στην συνολική αποζημίωση του γιατρού για τον τρέχοντα μήνα. Άρα, ο γιατρός αποζημιώνεται με την πίστωση της αμοιβής του μήνα κατά τον οποίον χορήγησε το εμβόλιο».

Όπως είπε η κ. Ζιαμπάρα, η διαδικασία αυτή ακολουθείται για όλα σχεδόν τα εμβόλια για ενήλικες, πλην του εμβολίου για τον HPV το οποίο απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένους ασθενείς βάσει των κανονισμών της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η χορήγηση όλων των εμβολίων για ενήλικες γίνεται σε δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια τα οποία καθορίζει το υπουργείο Υγείας και σχετικά είναι ενήμεροι όλοι οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ.

Δυστυχώς, είπε η λειτουργός του ΟΑΥ, «και στον οργανισμό γίνονται συχνά παράπονα που αφορούν την απροθυμία κάποιων προσωπικών γιατρών να ακολουθήσουν την καθορισμένη διαδικασία και να εξασφαλίσουν εμβόλια για τους δικαιούχους τους. Η διαδικασία όμως είναι συγκεκριμένη και οι γιατροί μας είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση».

«Δύσκολο να βρούμε πού είναι το λάθος», λένε οι γιατροί

«Κάπου υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν είναι εύκολο να βρούμε πού είναι το λάθος», ανέφερε η κ. Αβρααμίδου, εξηγώντας πως «η διαδικασία που ακολουθείται δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι καλή. Από την άλλη όμως και οι γιατροί ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια και σίγουρα έτυχε σε όλους τους προσωπικούς γιατρούς οι δικαιούχοι τους να αλλάξουν γνώμη και να μείνουν τα εμβόλια αδιάθετα στα ιατρεία τους».

Είναι φυσικό, είπε η κ. Αβρααμίδου, «να διστάζουν κάποιοι συνάδελφοι να προχωρήσουν σε παραγγελίες όταν βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα. Είναι γεγονός ότι και εμάς μας προβληματίζουν κάποια πράγματα και ίσως να πρέπει μάλλον να “συγυρίσουμε” κάπως την κατάσταση. Κάποιοι προσωπικοί γιατροί δηλώνουν έτοιμοι να υποβάλουν κάποιες εισηγήσεις στον ΟΑΥ και το υπουργείο Υγείας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι και στην περίπτωση των εμβολίων για τη γρίπη κάθε χρόνο μας μένουν αποθέματα στα ιατρεία μας. Ίσως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και ενημέρωση των δικαιούχων για τη διαδικασία που ακολουθείται».

Σε ό,τι αφορά τον γιατρό που φέρεται να αρνήθηκε να εμβολιάσει δικαιούχο του επικαλούμενος καθυστέρηση στην αποζημίωση του από τον ΟΑΥ, η κ. Αβρααμίδου διευκρίνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More