Στον αστερισμό του placement για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς θα κινείται αυτό το τριήμερο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τα 5 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της όρεξης του επενδυτικού κοινού για ανάληψη ελληνικού ρίσκου. Η διαδικασία ξεκινά σήμερα με το Δημόσιο να προσδοκά σε έσοδα άνω των 1,2 δισ. ευρώ από την πλήρη αποκρατικοποίηση του τρίτου συστημικού ομίλου, σε συνέχεια της επιτυχημένης διάθεσης του 1,7% της Eurobank και του 9% της Alpha Bank την προηγούμενη χρονιά.
Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, κάτι που έχει ήδη προεξοφληθεί λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ θα διατηρεί θέσεις μόνο σε Εθνική Τράπεζα και Attica Bank. Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η αποχώρηση και από το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ φέτος, καθώς μετά την πώληση του 22% των μετοχών της τον περασμένο Νοέμβριο το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 18%. Σύμφωνα με αναλυτές, στο πιο πιθανό σενάριο το ΤΧΣ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις αμερικανικές εκλογές για να μηδενίσει τη συμμετοχή του σε όλους τους μεγάλους του κλάδου.
Οι οίκοι
Μετά τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί στις ετυμηγορίες των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για το ελληνικό Δημόσιο. Ο πρώτος γύρος δημοσιοποίησης των σχετικών εκθέσεων ξεκινά με την DBRS αυτή την εβδομάδα, ακολουθεί η Moody’s στα μέσα Μαρτίου, η S&P στις 19 Απριλίου και η Fitch στο τέλος Μαΐου. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει νέα προς τα πάνω αναθεώρηση της βαθμολογίας της χώρας, αλλά και αναβαθμίσεις για τον τραπεζικό τομέα.
Κατά τα άλλα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πλέον συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Το προηγούμενο πενθήμερο ο γενικός δείκτης της αγοράς ενισχύθηκε κατά 0,67%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε κέρδη 0,51%. Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους 15 μήνες που καταγράφεται αυτής της διάρκειας ανοδικό σερί. Ετσι, από την αρχή του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διεύρυνε την άνοδό του στο 10,02% και ο τραπεζικός στο 16,69%.
ΕΚΤ
Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στη Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, όπως και η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων. Αναλυτικότερα, κατά το δ’ τρίμηνο του 2023 η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη. Το πραγματικό ΑΕΠ παρουσίασε μηδενική μεταβολή σε τριμηνιαία βάση (γ’ τρίμ. ’23: -0,1%), όσο και η αρχική εκτίμηση.
Από τις μεγάλες οικονομίες, άνοδο εμφάνισαν η Ισπανία (0,6%) και η Ιταλία (0,2%), στασιμότητα κατέγραψε η Γαλλία, ενώ μειώθηκε στη Γερμανία (-0,3%). Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν οριακά θετικός (δ’ τρίμ. ’23: 0,1%, γ’ τρίμ. ’23: 0,0%). Συνεπώς, συνολικά για το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 0,5% (2022: 3,4%) και βάσει των νέων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 0,8% και το 2025 στο 1,5%.